Ζωντανό στοίχημα: Τι κάνουμε στην αλλαγή ενός παίκτη με έναν επιθετικό;

changeΌταν παίζουμε ζωντανό στοίχημα, ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας όταν ένας προπονητής κάνει αντικατάσταση ενός παίκτη της ομάδας του με έναν επιθετικό παίχτη; Ας δούμε αν στην περίπτωση αυτή μπορούμε να βελτιώσουμε τις πιθανότητες νίκης μας.

Οι αλλαγές ποδοσφαιριστών είναι ο πιο προφανής τρόπος ώστε ένας προπονητής να επηρεάσει την έκβαση ενός αγώνα, από τη στιγμή που αυτός έχει ξεκινήσει. Οι σούπερ αλλαγές, είναι οι παίκτες που μπαίνουν στη διάρκεια ενός αγώνα αντικαθιστώντας κάποιον άλλο ποδοσφαιριστή και τελικά καταφέρνουν να σκοράρουν, αλλάζοντας την έκβαση ενός αγώνα. Είναι ωστόσο αυτοί οι παίκτες πιο πιθανό να σκοράρουν από τους συμπαίκτες τους που αγωνίζονται από την αρχή του αγώνα;

 

Τα πλεονεκτήματα της αλλαγής

Οι επιθετικές αλλαγές έχουν κάποια πλεονεκτήματα. Οι παίκτες είναι πιο φρέσκοι, μπαίνουν στο παιχνίδι όταν είναι πιο πιθανό να επιτευχθούν γκολ, υπάρχει περισσότερος χώρος λόγω κούρασης και οι ομάδες είναι κατά κύριο λόγο πιο επιθετικές.

Ένας ποδοσφαιριστής που γίνεται αλλαγή στο 70ο λεπτό, αγωνίζεται στο 26% του παιχνιδιού, αλλά σε ένα διάστημα κατά το οποίο επιτυγχάνεται στατιστικά το 33% των γκολ. Συγκρίνεται αυτό με έναν παίκτη που ξεκινάει από την αρχή, όπου κατά το πρώτο 26% του αγώνα επιτυγχάνεται μόλις το 22% των γκολ.

Οι αλλαγές γίνονται για διάφορους λόγους. Τραυματισμοί και κόκκινες κάρτες αναγκάζουν τους προπονητές να κάνουν μη προγραμματισμένες αλλαγές. Ωστόσο το συνηθέστερο είναι η αντικατάσταση κουρασμένων ή αναποτελεσματικών παικτών. Το 80% των αλλαγών πραγματοποιούνται μετά τη 1 ώρα παιχνιδιού.

 

Μοτίβα αλλαγών

Η πιο συχνή αντικατάσταση στο ποδόσφαιρο είναι ενός μέσου παίκτη με κάποιον άλλο μέσο. Αυτή η περίπτωση συμβαίνει σε διπλάσιο ρυθμό απ’ ότι η δεύτερη πιο συχνή αλλαγή που είναι επιθετικού από άλλον επιθετικό και ακολουθεί η αντικατάσταση αμυντικού από αμυντικό. Στο 40% των περιπτώσεων έχουν και κάποια προσαρμογή της στρατηγικής της ομάδας.

Αυτές οι τακτικές αλλαγές γίνονται ώστε να υπάρξουν περισσότερα γκολ αν και η αντίπαλη ομάδα κάνει και αυτή αντίστοιχα αμυντικές προσαρμογές για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Μια ομάδα που δίνει μεγαλύτερο βάρος στην επίθεσή της είναι επίσης πιθανό να δεχτεί και πιο εύκολα γκολ.

Έχουν επίδραση οι αλλαγές αμυντικών;

Η κάθε ομάδα έχει διαφορετική ποιότητα ποδοσφαιριστών στον πάγκο της. Επίσης η αποτελεσματικότητα έχει να κάνει και με τη γενικότερη ποιότητα των δύο ομάδων. Για παράδειγμα, τη σεζόν 2011/12 στο πρωτάθλημα της Premier League, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποίησαν αλλαγές επιθετικών, ενισχύοντας την επιθετική τους γραμμή σε 40 αγώνες κόντρα σε μικρομεσαίες ομάδες. Κατά μέσο όρο οι αλλαγές ξεκινούσαν το 69ο λεπτό και έπαιζαν 26 λεπτά. Στα ¾ των αλλαγών κάποιος μέσος παίκτης αντικαταστάθηκε από έναν επιθετικό. Σε λιγότερες από 50% των περιπτώσεων στους 40 αγώνες είχαμε τελικά κάποιο γκολ. Οι αντίπαλες ομάδες σκόραραν κατά 27,5% σε αυτούς τους αγώνες. Η ομάδα που έκανε την αλλαγή του επιθετικού σκόραρε περισσότερα γκολ στο 35% των αγώνων.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι η αλλαγές αυτές είναι αποτελεσματικές. Ωστόσο, θα πρέπει να συγκρίνουμε αυτή την αποτελεσματικότητα με το τι θα περιμέναμε τελικά να συμβεί εάν δεν γινόταν η αλλαγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των 40 αυτών αγώνων θα πρέπει να περιμέναμε κανονικά 25 γκολ υπέρ και 11 γκολ κατά της ομάδας με την αλλαγή. Στην πραγματικότητα είχαμε 24 και 11 γκολ αντίστοιχα. Άρα ουσιαστικά τα δεδομένα δείχνουν ότι η αλλαγή δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην έκβαση του αγώνα, όσον αφορά τουλάχιστον τις ισχυρές ομάδες. Τα γκολ επιτυγχάνονται από τις καλές ομάδες απλά γιατί είναι πιο ισχυρές και γιατί τα ποσοστά σκοραρίσματος αυξάνονται με τον χρόνο.

 

Τι κάνουμε λοιπόν όταν παίζουμε live στοίχημα;

Κατά μέσο όρο οι επιθετικές αλλαγές έχουν ελάχιστη επίδραση στα τελευταία 20 λεπτά του αγώνα, παρότι ο περισσότερος κόσμος θα περίμενε κάτι διαφορετικό. Συνεπώς εάν θεωρείτε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ομάδες από την αλλαγή όταν ποντάρετε ζωντανά, αυτή είναι μια λάθος εκτίμηση. Η αλλαγή δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στατιστικά.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.