Τρία βιβλία που πρέπει να διαβάσεις αν ασχολείσαι με το στοίχημα

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να το λέμε: η ενασχόληση με το στοίχημα απαιτεί συνεχή μελέτη και πληροφόρηση.

Πέρα από το καθημερινό διάβασμα που αφορά τα νέα ομάδων, πρωταθλημάτων και παικτών στα αθλήματα με τα οποία ασχολείστε καθημερινά, είναι εξίσου σημαντικό να μελετήσετε και να κατανοήσετε πράγματα που αφορούν την θεωρία του στοιχήματος. Στη στήλη Θεωρία / Στρατηγική που διαθέτουμε στο stoixima360.com δημοσιεύουμε συνεχώς κείμενα, όμως αυτά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να καλύψουν την τεράστια θεωρία που υπάρχει στον χώρο των πιθανοτήτων και του στοιχήματος. Εάν επιθυμείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα, σας προτείνουμε τρία βιβλία ξένων συγγραφέων που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε. Συγκεκριμένα:

 

fooledbyrandomnessFooled by Randomness (Nassim Nicholas Taleb)

O Nassim Nicholas Taleb δεν πρόκειται πιθανότατα να κερδίσει ποτέ κάποιο βραβείο για το συγγραφικό του στυλ, το οποίο θα χαρακτηρίζαμε τραχύ και κάπως αλαζονικό. Αν ωστόσο δεν δώσετε τόση σημασία σε αυτό, διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο θα κατανοήσετε πως μέσω της καθημερινής ρουτίνας υποφέρουμε από αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί «τύφλωση πιθανοτήτων» και πως αυτή η ανεπαρκής κατανόηση που δείχνουμε για τις πιθανότητες και τη στατιστική μας επηρεάζει.

Ο συγγραφέας ασχολείται κυρίως με τον χώρο της οικονομίας ωστόσο εύκολα μπορείτε να αντιστοιχήσετε τις διαπιστώσεις του με τον χώρο του στοιχήματος και να κατανοήσετε πόσο εύκολο είναι να μπερδέψει κανείς την τύχη με τη δεξιότητα.

Ο Taleb χρησιμοποιεί τη θεωρία των πιθανοτήτων, βασικά στατιστικά και προκαταλήψεις που αφορούν τη συμπεριφορά μας για να περάσει το μήνυμά του. Μιλάει εκ πείρας. Το βιβλίο του δεν περιέχει κερδοφόρα συστήματα και συμβουλές αυτού του είδους, μάλιστα έρχεται σε κόντρα με πολλούς υποτιθέμενους ειδικούς σε αυτούς τους τομείς και στην ανάλυση κινδύνων τονίζοντας ότι θα πρέπει μόνοι μας να δημιουργούμε μια αντικειμενική ανάλυση.

 

thinkingfastThinking, Fast and Slow (Daniel Kahneman)

Το δεύτερο από τα τρία βιβλία που προτείνουμε έχει ακόμη λιγότερες αναφορές στο στοίχημα απ’ ότι το πρώτο, ωστόσο θα λέγαμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία στοιχηματικά. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας παίκτης του στοιχήματος, πέρα από την προσπάθεια να κερδίσει τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι ο έλεγχος και η προσπάθεια να αντισταθμίσει την έμφυτη τάση να παραλογίζεται.

Το βιβλίο έχει γραφτεί από τον παππού της επιστήμης της συμπεριφοράς, τον Daniel Kahneman, ο οποίος συμπυκνώνει όλη την ουσία ερευνών σε «εύπεπτα» κείμενα που κάθε παίκτης του στοιχήματος μπορεί να κατανοήσει.

Ο Kahneman υπήρξε ο πρώτος μη-οικονομολόγος ο οποίος βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2002, καθώς αναγνωρίστηκε η δουλειά του που αφορά τη θεωρία της προσδοκίας. Περιγράφει πως οι άνθρωποι διαχωρίζουν τις επιλογές που περιλαμβάνουν ρίσκο, όταν οι πιθανότητες των ενδεχόμενων γεγονότων είναι γνωστές.

Η θεωρία αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις με βάση την πιθανή αξία των κερδών και των απωλειών τους παρά με βάση το τελικό αποτέλεσμα και ότι αυτά τα κέρδη και τις απώλειες τα ιεραρχούν με συγκεκριμένο τρόπο. Στην ουσία οι παίκτες του στοιχήματος παιρνούν αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που τοποθετούν ένα στοίχημα, συνεπώς η γνώση της ιεράρχισης και ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν είναι σημαντικός. Το βιβλίο αποτελεί μια καλή εισαγωγή.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε αυτό που γνωρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων – τα δύο «συστήματα» που εντοπίζουμε κατά τη λήψη των αποφάσεων. Περιέχει μικρά κουίζ και λογικές ερωτήσεις με τις οποίες μπορείτε να προκαλέσετε τους φίλους σας και τα οποία θα ανοίξουν το μυαλό σας σε μια διαφορετική προσέγγιση για το πως να λαμβάνετε καλύτερες αποφάσεις όταν αισθάνεστε αβεβαιότητα, κάτι που θα πρέπει να ενδιαφέρει οποιονδήποτε παίκτη του στοιχήματος.

 

thesignalandthenoiseThe Signal and the Noise (Nate Silver)

Ολοκληρώνουμε την τριλογία, με ένα ακόμη βιβλίο που δεν αφορά αποκλειστικά το στοίχημα, αλλά προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για μια ικανότητα που είναι βασικό κομμάτι της επιτυχίας κάποιου παίκτη – την ικανότητα της πρόγνωσης.

Ο Nate Silver θεωρείται ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την επιτυχία του να προβλέψει τον νικητή των προεδρικών αμερικανικών εκλογών στις Η.Π.Α., σε καθεμία ξεχωριστά πολιτεία, όμως το πάθος του είναι οι αναλύσεις που αφορούν το μπέιζμπολ.

Στο βιβλίο του προχωρά σε μια κατανοητή εισαγωγή στις πιθανότητες, στην διαχείριση κινδύνων και αναλύει γιατί παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα δεδομένων σε ορισμένους τομείς (σεισμοί, ηφαίστεια, οικονομικά κλπ), οι ικανότητές μας να προβλέψουμε γεγονότα παραμένουν περιορισμένες και σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς.

Πέρα από τους τομείς όπου οι προβλέψεις δεν είναι τόσο επιτυχημένες, ο συγγραφέας αναφέρει και επιτυχημένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τη μετεωρολογία και δίνει τη δική του εκτίμηση για το μυστικό της επιτυχίας.

Είναι ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό για τους παίκτες του στοιχήματος να διαβάζουν τις σκέψεις και τα πορίσματα ενός ανθρώπου που βγάζει τα προς το ζην στοιχηματίζοντας.

Το βιβλίο ουσιαστικά μας υπενθυμίζει ότι η πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι προβλέψεις μας θα γίνουν πιο επιτυχημένες.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.