Το πλεονέκτημα των ομάδων που αγωνίζονται εντός έδρας

bettingballΜεγάλη συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το γιατί όσες ομάδες αγωνίζονται ως γηπεδούχοι στο ποδόσφαιρο και στα υπόλοιπα αθλήματα πραγματοποιούν καλύτερες εμφανίσεις και παίρνουν πιο εύκολα νίκες στους αγώνες που πραγματοποιούν στην έδρα τους. Παρότι υπάρχει διαφωνία γενικότερα για κάποιους παράγοντες, η γενική αίσθηση είναι ότι η γηπεδούχος ομάδα έχει τη βοήθεια τόσο του ψυχολογικού τομέα από την ενίσχυση των οπαδών της, γνωρίζει πολύ καλύτερα το γήπεδο στο οποίο αγωνίζεται, δεν χρειάζεται να κάνει κουραστικές μετακινήσεις και να αφήνει την περιοχή της και τέλος και η διαιτητές σε πολλές περιπτώσεις την αντιμετωπίζουν καλύτερα απ’ ότι τους φιλοξενούμενους.

 

Γενικοί υπολογισμοί

Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι θα για προσδιορίσει κάποιος το πλεονέκτημα κάποιας πλευράς στο αθλητικό στοίχημα. Ο ένας είναι να δούμε των αριθμό των νικών μιας ομάδας και ο άλλος να εστιάσουμε την προσοχή μας στα γκολ/πόντους/σερί μιας ομάδας. Θα χρησιμοποιήσουμε το πρωτάθλημα της αγγλικής Premier League τη σεζόν 2012/13 που είναι χαρακτηριστικό και θα μας επιτρέψει να εξηγήσουμε πολλά πράγματα.

 

Πλεονέκτημα γηπεδούχου

Κάνοντας ορισμένους γρήγορους υπολογισμούς μπορούμε να δούμε ποσοτικά το αποτέλεσμα του πλεονεκτήματος των γηπεδούχων τη συγκεκριμένη σεζόν. Εάν λοιπόν προσθέσουμε τον αριθμό των νικών, ισοπαλιών και ηττών θα δούμε το εξής:

Νίκες γηπεδούχων: 166

Ισοπαλίες: 108

Νίκες φιλοξενούμενων: 106

Είναι προφανές ότι εάν δεν υπήρχε πλεονέκτημα της γηπεδούχου ομάδας ο αριθμός νικών γηπεδούχων και φιλοξενούμενων θα ήταν σχεδόν ίδιος – ωστόσο μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η έδρα παίζει τελικά μεγάλο ρόλο. Τι μπορούμε ωστόσο να κρατήσουμε από αυτή την παρατήρηση; Ουσιαστικά ότι οι γηπεδούχοι έχουν γενικότερα 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίζουν απ’ ότι θα περιμέναμε εάν δεν υπήρχε πλεονέκτημα έδρας. Αριθμός εντός έδρας νικών (166) / Αναμενόμενες νίκες αν δεν υπήρχε πλεονέκτημα έδρας (136) = 1,22. Ομοίως μπορούμε να κάνουμε τον υπολογισμό και για τους φιλοξενούμενους για έναν δείκτη 0,78.

 

Η αγορά των γκολ

Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει και όσον αφορά τα γκολ. Τη συγκεκριμένη σεζόν είχαμε 592 γκολ γηπεδούχων και 471 γκολ φιλοξενούμενων ομάδων. Αυτό αθροίζεται σε 1063 γκολ στα 380 παιχνίδια της σεζόν.

Μπορούμε να υπολογίζουμε πόσα γκολ έχουμε ανά αγώνα:

1063 γκολ / 380 παιχνίδια = 2,80 γκολ ανά αγώνα

Με αυτό το αποτέλεσμα θα περιμέναμε κάθε ομάδα να σκοράρει 1,40 γκολ ανά αγώνα. Ωστόσο αν κάνουμε και πάλι τους υπολογισμούς μας προκύπτει ότι η αποτελεσματικότητα των γηπεδούχων ομάδων ήταν 1,56 γκολ ανά αγώνα και των φιλοξενούμενων 1,24 γκολ ανά αγώνα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ομάδα που αγωνίζεται στην έδρα της έχει 11% περισσότερα γκολ από το αναμενόμενο (αν δεν υπήρχε πλεονέκτημα έδρας δηλαδή) και αντίστοιχα οι φιλοξενούμενες ομάδες 11% λιγότερα γκολ από τα αναμενόμενα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν συμβουλευτικά στην περίπτωση που στοιχηματίζετε στο ακριβές τελικό αποτέλεσμα αγώνων ή σε περιπτώσεις Asian Handicap, αλλά και καλύτερη αίσθηση για το άθλημα και τα πρωταθλήματα τα οποία προτιμάτε. Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάνετε και τους δικούς σας υπολογισμούς με περισσότερες σεζόν και περισσότερα πρωταθλήματα.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.