Τι είναι το σφάλμα επιβίωσης στο στοίχημα;

Εάν αναζητήσετε στο διαδίκτυο για ιστορίες επιτυχίας στο στοίχημα, θα ανακαλύψετε μάλλον ότι οι παίκτες του στοιχήματος που χάνουν είναι μάλλον σπάνιοι. Οι περισσότεροι μιλούν και εγκωμιάζουν τις επιτυχίες τους. Με μια γρήγορη αναζήτηση θα ανακαλύψετε διάσημους παίκτες του στοιχήματος που ζουν μια εξαιρετικά πλούσια και αξιοζήλευτη ζωή. Δύσκολα θα βρείτε ιστορίες αποτυχίας, με την εξαίρεση ίσως κάποιων άρθρων που εξηγούν γιατί οι περισσότεροι απ’ όσους ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια χάνουν. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις θα διαβάσετε ότι ο λόγος της αποτυχίας δεν είναι οι άσχημες στοιχηματικές επιλογές, αλλά η κακή διαχείριση χρημάτων.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι παίκτες του στοιχήματος χάνουν, λόγω του περιθωρίου κέρδους των στοιχηματικών εταιριών και την αδυναμίας τους να ξεπράσουν αυτό το πρόβλημα με τις προβλέψεις τους. Η κακή διαχείριση χρημάτων απλά επιδεινώνει την κατάσταση.

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές

Πρόκειται για ένα διαχρονικό γεγονός. Δεν δίνουμε σημασία στους χαμένους επειδή αναφέρουν συνήθως μια λιγότερο ενδιαφέρουσα ιστορία ή μια εναλλακτική ιστορία που δημιουργεί ασυμφωνίες. Είναι πολύ εύκολο να εντυπωσιαστούμε και να ενθουσιαστούμε με την επιτυχία εάν δεν υπάρχει κάτι άλλο να δούμε.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε δείγμα 8 εκατομμυρίων στοιχημάτων και άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ τζίρου, μόνο το 13% των παικτών είχαν κέρδη.

Το λεγόμενο σφάλμα επιβίωσης αποτελεί μια εσφαλμένη λογική σύμφωνα με την οποία υπάρχουν άνθρωποι που ρίχνουν όλη τους την προσοχή σε άτομα και σε πράγματα που «επιβίωσαν» σε καταστάσεις, ενώ παραβλέπουν οτιδήποτε άλλο λόγω κοντόφθαλμης προοπτικής. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους παίκτες του στοιχήματος στο να υπερεκτιμούν τις πιθανότητες επιτυχίας, γιατί απλά αγνοούν τις αποτυχίες.

 

Η ψευδαίσθηση αιτίας και αποτελέσματος

Όταν επιχειρούμε να υπολογίσουμε τις πιθανότητες νίκης σε ιδιαίτερα αβέβαια περιβάλλοντα όπως είναι για παράδειγμα το αθλητικό στοίχημα, δεν αρκεί απλά να μελετήσουμε μόνο το επιτυχημένο δείγμα. Εάν πράξουμε με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να αποτύχουμε. Αντί να υποθέσουμε ότι η επιτυχία προκαλείται από την ικανότητα, λόγω του σφάλματος επιβίωσης, αντιλαμβανόμαστε ότι οι νικητές έχουν ικανότητες επειδή είναι επιτυχημένοι. Το πρόβλημα στην περίπτωσή αυτή είναι το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα και όχι από τα ίδια τα προγνωστικά. Όπου η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο σε ότι συμβαίνει, υπάρχει μικρή σύνδεση ανάμεσα στην διαδικασία της πρόγνωσης και στο αποτέλεσμα. Εάν σας ενδιαφέρει αποκλειστικά το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να βγάλετε εσφαλμένα αποτελέσματα.

 

Ποιες είναι οι ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας;

Εάν μελετήσουμε μόνο τους ‘νικητές’, δεν θα αποκτήσουμε ποτέ μια αξιόπιστη ιδέα για το πόσο δύσκολο είναι να επιτύχει κανείς στο αθλητικό στοίχημα. Σε μία προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, μια ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανέλυσε το ιστορικό των στοιχημάτων 40.000 παικτών σε μια πολύ μεγάλη και γνωστή στοιχηματική εταιρία το 2005. Οι παίκτες αυτοί πραγματοποίησαν σχεδόν 8 εκατομμύρια στοιχήματα, στοιχηματίζοντας πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο το 13% των παικτών είχαν κέρδος, με τις απώλειες συγκεντρωτικά να πλησιάζουν το -10% για την ομάδα συνολικά, κάτι που συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με το περιθώριο κέρδους της στοιχηματικής εταιρίας. Μόνο 235 παίκτες από αυτό το δείγμα είχαν κέρδη άνω των 1000 ευρώ. Φυσικά, για την πλειοψηφία των παικτών, το στοίχημα γίνεται πολύ πρόχειρα και χωρίς μελέτη, σχεδόν στα τυφλά. Ένας παίκτης χωρίς στοιχηματικές δεξιότητες που στοιχηματίζει 200 φορές σε αθλητικά γεγονότα με απόδοση 2,00 σε μία στοιχηματική εταιρία με 10% περιθώριο κέρδους, έχει ουσιαστικά μόλις 10% πιθανότητα να έχει κέρδος. Μετά από 1000 παρόμοια στοιχήματα, έχει μόλις 1 πιθανότητα στις 1000 να έχει κέρδος. Συνεπώς όσο περισσότερο ποντάρει ένας παίκτης χωρίς δεξιότητες στο στοίχημα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να έχει κέρδος.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Μάρτιος 23, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.