Τι διδάσκει στους παίκτες του στοιχήματος ο Αρσέν Βενγκέρ για το μη ανακτήσιμο κόστος;

Η μεγάλη διχογνωμία των οπαδών της Άρσεναλ αναφορικά με το μέλλον του στον πάγκο της ομάδας τους έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα. Έφτασε μήπως η ώρα της απόσυρσης για έναν από τους πιο σημαντικούς προπονητές του αγγλικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου; Ας δούμε μια μικρή ανάλυση υπό το πρίσμα της επιστήμης της συμπεριφοράς και τι αναφέρει αυτή για την δυσκολία λήψης αποφάσεων, αλλά και τι μπορούν τελικά να διδαχτούν οι παίκτες του στοιχήματος από το Δίλλημα του Βενγκέρ.

Ο Βενγκέρ έφερε επανάσταση στο Αγγλικό ποδόσφαιρο μέσω των αλλαγών που πραγματοποίησε στην προπόνηση και στην διατροφή των παικτών. Μετά από 20 χρόνια ωστόσο, πολλοί οπαδοί της Άρσεναλ έχουν την άποψη πως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή, θεωρώντας πως οι ιδέες και οι τακτικές του Γάλλου τεχνικού έχουν ξεπεραστεί από πιο νεαρούς προπονητές που έχουν νέες ιδέες για το παιχνίδι.

Το μη ανακτήσιμο κόστος και το αλόγιστο ρίσκο που συχνά οδηγούν τα βλέπουμε πολύ συχνά στον κόσμο του στοιχήματος. Οι περισσότεροι τα αναγνωρίζουμε εύκολο όταν προσπαθούμε να κυνηγήσουμε τις απώλειές μας χρηματικά.

 

Η πλάνη του μη ανακτήσιμου κόστους

Στο βιβλίο του Thinking Fast & Slow ο Daniel Kahneman δίνει ένα παράδειγμα το οποίο χρησιμοποιεί ο οικονομολόγος Richard Thaler προκειμένου να περιγράψει την παράλογη συμπεριφορά των ανθρώπων αναφορικά με επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν:

Δύο φανατικοί φίλαθλοι πρέπει να ταξιδέψουν 70 χιλιόμετρα προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι μπάσκετ. Ένας από αυτούς έχει πληρώσει για το εισιτήριο και ο άλλος ήταν καθοδόν να αγοράσει εισιτήριο, όταν του έδωσε ένα δωρεάν κάποιος φίλος. Ανακοινώνεται μια πολύ ισχυρή χιονοθύελλα τη βραδιά του παιχνιδιού. Ποιος από τους δύο κατόχους εισιτηρίου είναι πιο πιθανό να αγνοήσει την χιονοθύελλα για να δει τον αγώνα;

Όπως εξηγεί ο Kahneman, είναι προφανές: ο φίλαθλος που πλήρωσε είναι πιο πιθανό τελικά να πάει στον αγώνα. Εάν ο φίλαθλος που έχει πληρώσει δεν παρακολουθήσει τον αγώνα, αυτό θα του κοστίσει περισσότερο οικονομικά. Ωστόσο, τα χρήματα έχουν ήδη δοθεί, ανεξάρτητα από το αν τελικά κάποιος παρακολουθήσει ή όχι το παιχνίδι. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα μη ανακτήσιμου κόστους, για κάτι που έχει συμβεί και δεν μπορεί να ανακτηθεί. Ένας οικονομολόγος δεν θα ενδιαφερόταν για το αν το εισιτήριο το έχει πληρώσει ή όχι. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται ωστόσο στους ανθρώπους δεν αναγνωρίζονται από την οικονομική θεωρία.

 

Ο Αρσέν Βενγκέρ και το μη ανακτήσιμο κόστος

Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση μη ανακτήσιμου κόστους που μπορεί να μας προκαλέσει περαιτέρω απογοήτευση, το συναίσθημα μας οδηγεί στην απόφαση να προσπαθήσουμε να δούμε τον αγώνα ακόμη και στην περίπτωση μια ισχυρής χιονοθύελλας. Το να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια σημαίνει πως αποδέχεται την αποτυχία των προηγούμενων αποφάσεών του. Σε ανάλογες περιπτώσεις ουσιαστικά αποδεχόμαστε το επιπλέον ρίσκο, από το να αποδεχτούμε ότι κάναμε λάθος.

Φτάνοντας το 1996 στον σύλλογο με μια επαναστατική προσέγγιση όσον αφορά την τακτική των παικτών, την προπόνηση και τη διατροφή, ο Βενγκέρ θεωρήθηκε ως ο ιδανικός προπονητής για τους φιλάθλους. Από τότε από τότε οι πρώτες επιτυχίες στην Premier League ακολουθήθηκαν από συνεχείς συμμετοχές στο Champions League και στην τακτική του Γάλλου να φέρνει πάντα κέρδη στην ομάδα.

Πάνω απ’ όλα το Βενγκέρ διατήρησε διασκεδαστικό το στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Η αγάπη του Βενγκέρ για την Άρσεναλ ήταν και παραμένει προφανής. Μια καμπή στην ιστορία ήταν η μετακόμιση από το γήπεδο Hightbury στο Emirates Stadium το 2006, εν μέσω δύσκολων οικονομικά συνθηκών, ωστόσο παρόλα αυτά ο Βενγκέρ κατάφερε να φέρει την Άρσεναλ στην 5η θέση των πιο πλούσιων ποδοσφαιρικών συλλόγων στον κόσμο.

Δεδομένου πως τα οικονομικά της ομάδας βελτιώθηκαν πολύ την τελευταία δεκαετία, οι οπαδοί περίμεναν να δουν κάποιον νέο τίτλο και οι υποσχέσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ομάδας πως η ομάδα θα βρεθεί αγωνιστικά στην ελίτ της Ευρώπης δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί και η ομάδα και η ομάδα οδηγείται συνεχώς σε ντροπιαστικές ήττες και αποκλεισμούς.

Κάτι αντίστοιχο εξακολουθεί να συμβαίνει και στο πρωτάθλημα της Premier League. Την περασμένη σεζόν δημιουργήθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία για επιτυχία, καθώς οι υπόλοιπες 4 μεγάλες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου είχαν πολύ κακή απόδοση. Ωστόσο αυτή που άρπαξε την ευκαιρία ήταν τελικά η Λέστερ. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, ενώ Βενγκέρ και διοίκηση διαφωνούσαν σχετικά με τον μισθό του παίκτη που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθος της επιτυχίας της Λέστερ, ο Καντέ μεταγράφηκε τελικά στην Τσέλσι. Η φετινή σεζόν ήταν για τον Καντέ και πάλι εξαιρετική και ο ίδιος ανακυρήχθηκε κορυφαίος πάικτης της Premier League, προσφέροντας με τους συμπαίκτες του ξανά τον τίτλο του πρωταθλητή στην Τσέλσι.

Εμμένοντας στην αυστηρή οικονομικά στρατηγική του, ο Βενγκέρ έχασε και άλλους μεταγραφικούς στόχους που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα του συηλλόγου όπως ο Σουάρεζ και ο Τσάβι Αλόνσο. Ο Βενγκέρ θα λέγαμε πως έριξε λίγη «σκόνη στα μάτια» των οπαδών με την έλευση των Οζίλ, Αλέξις Σάντσες και Γκρανίτ Τζάκα πιο πρόσφατα, ωστόσο είναι φανερό σε όλους πως ο Βενγκέρ αρνείται πεισματικά να πληρώσει τα παραπάνω χρήματα, που ξοδεύονται κατά κόρον πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Οι επιτυχίες της κατάκτησης του κυπέλλου το 2014 και το 2015 έκλεισαν λίγο τις «ρωγμές» που δημιουργήθηκαν στην ομάδα, που απλά θα έπρεπε να έχει περισσότερες επιτυχίες.

Η αγάπη του Βενγκέρ για τον σύλλογο είναι δεδομένη, όμως η προφανής εμμονή του και πιθανότατα η πεποίθηση πως μόνο αυτός μπορεί να ελέγξει το παρόν και το μέλλον της Άρσεναλ έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Κατά βάση οι άνθρωποι πραγματοποιούν συνεχώς σφάλματα όσον αφορά τα μη ανακτήσιμα κόστη. Επιπλέον, οι απώλειες μας απασχολούν διπλά απ’ ότι μας απασχολούν οι επιτυχίες. Μια σημαντική συνέπεια είναι να επιλέγουμε την ενέργεια με το μεγαλύτερο ρίσκο όταν οι πιθανότητες επιτυχίες είναι μικρές. Εάν για παράδειγμα έχουμε 95% πιθανότητα να χάσουμε 1.000 ευρώ και βέβαιη απώλεια 950 ευρώ, τότε επιλέγουμε να τζογάρουμε. Αντίθετα, εάν μας δίνουν 95% πιθανότητα να κερδίσουμε 1.000 ευρώ ή να πάρουμε σίγουρα 950 ευρώ, τότε οι περισσότεροι προτιμούμε την ασφαλή επιλογή. Στην περίπτωση του Βενγκέρ, φαίνεται πως ο ίδιος αρνείται την αποδοχή μιας αποτυχίας έναντι μιας αναζήτησης επιτυχίας με μεγαλύτερο ρίσκο.

Το μη ανακτήσιμο κόστος και η αλόγιστη λήψη ρίσκου είναι πολύ συχνά στην περίπτωση του στοιχήματος. Οι περισσότεροι τα αντιλαμβανόμαστε ως το κυνήγι των απωλειών. Αυτό συμβαίνει γιατί από την φύση μας σαν άνθρωποι πονάμε περισσότερο με τις απώλειες, απ’ ότι απολαμβάνουμε τα κέρδη μας.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.