Sure Bets Vs Value Bets: Αποκαλύπτοντας τις παρανοήσεις

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν αρκετές φορές στα Sure Bets, που θα τα βρούμε να ονομάζονται επίσης και με τον όρο arbitrage bets. Πρόκειται για την στρατηγική με την οποία στοιχηματίζουμε σε όλες τις πιθανές εκβάσεις ενός στοιχήματος (πχ. και σε 1 και σε 2 και σε Χ ή ταυτόχρονα σε Over και σε Under). Αυτό το κάνουμε για εκμεταλλευτούμε τις διαφορετικές αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών και τις αυξομειώσεις τους, με αποτέλεσμα να προκύπτει σε εμάς τελικά βέβαιο κέρδος σε κάθε έκβαση του αγώνα στον οποίο ποντάρουμε.

Παρότι δεν είναι 100% ασφαλής και αρκετά πολύπλοκη στην εφαρμογή της, η στρατηγική του Arbitrage είναι πολύ δημοφιλείς σε εκατομμύρια παίκτες του στοιχήματος. Οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες απεχθάνονται τους παίκτες αυτούς και όταν τους ανακαλύπτουν, κλείνουν τους στοιχηματικούς τους λογαριασμούς. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, πού κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαδικασία και έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί γρήγορα το κέρδος λόγω περιορισμένων επιλογών.

Ας πάρουμε ένα θεωρητικό παράδειγμα σε δύο φανταστικές στοιχηματικές εταιρίες. Η μία προσφέρει απόδοση 2,12 ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα κερδίσει το champions League και η άλλη προσφέρει απόδοση 1,95 στην επιλογή η Ρεάλ Μαδρίτης να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εάν επενδύσουμε 200 ευρώ, ποντάροντας 95,82 ευρώ στην πρώτη επιλογή και 104,18 ευρώ στη δεύτερη επιλογή, τότε θα έχουμε ότι κι αν συμβεί περίπου 3,15 ευρώ καθαρό κέρδος. Δηλαδή θα μας επιστραφούν 203,15 ευρώ.

 

Sure Bets Vs Value Bets

Υπάρχει στην αγορά του στοιχήματος μία λογική που αναφέρει πως τα sure bets απλά αποκαλύπτουν μια ευκαιρία για value bet στη μία από τις δύο εταιρίες. Αντί λοιπόν να ποντάρουμε και στο ναι και στο όχι στην περίπτωση της Ρεάλ όσον αφορά την κατάκτηση του Champions League, η λογική του value bet λέει πως μία από τις δύο εκβάσεις (είναι εύκολο να δούμε ποια επιλογή συγκρίνοντας γενικότερα τις συγκεκριμένες αποδόσεις σε πολλές στοιχηματικές εταιρίες) αποτελεί καλύτερη απεικόνιση της πραγματικής πιθανότητας η Ρεάλ να κερδίσει ή όχι τον τίτλο και η άλλη απόδοση είναι απλά λάθος. Συνεπώς, γιατί απλά να μην αφήσουμε στην άκρη τα sure bets και εκμεταλλευτούμε αυτή την ανακρίβεια που μας προσφέρει το value bet;

Εάν αποδεχτούμε για παράδειγμα ότι η πρώτη εταιρία υπέρ της Ρεάλ προσφέρει την σωστή τιμή, τότε η πιθανότητα της Ρεάλ να μην κατακτήσει το τρόπαιο είναι 53,9%. Υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 4,4% από την εκτίμηση της δεύτερης στοιχηματικής εταιρίας με εκτίμηση πιθανότητας 49,5%. Η επιλογή συνεπώς του ΟΧΙ στην δεύτερη στοιχηματική θα πρέπει να μας δίνει επιστροφή ίση με την δίκαιη πιθανότητα (fair probability) μείον την πιθανότητα του πονταρίσματος. Το 1,95 μεταφράζεται σε 51,3%. Συνεπώς η προσδοκώμενη επιστροφή είναι 53,9 – 51,3 – 2,6%, που είναι μια καλή απόδοση.

 

Value bets και κέρδος

Το ποντάρισμα σε απόδοση της τάξης του 1,95% μεταφράζεται σε περιθώριο 51,3% που σημαίνει ουσιαστικά πως πρέπει να κερδίσουμε το 51,3% των στοιχημάτων μας για να είμαστε ούτε κερδισμένοι, ούτε χαμένοι. Προφανώς βέβαια δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλά και μόνο ένα αθλητικό γεγονός για να δοκιμάσουμε την αποδοτικότητα των value bets. Θα πρέπει να εξετάσουμε ένα δείγμα επαρκούς μεγέθους.

Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα 1.000 στοιχημάτων σε απόδοση 1,95, βλέπουμε πως αυτά αντιστοιχούν σε 512,8 κερδισμένα στοιχήματα. Αυτό ουσιαστικά μας λέει ότι η πιθανότητα για 512 ή λιγότερα επιτυχημένα στοιχήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 18,6%. Η πιθανότητα να κερδίσουμε 450 ή λιγότερα γεγονότα είναι 4,91%.

 

Εκτιμώμενη ανάπτυξη

Η κερδοφορία των value bets εξαρτάται από τα επίπεδα των fair odds. Τα sure bets ακολουθούν σταθερή ανάπτυξη καθώς όλα τα στοιχήματα είναι κερδοφόρα, δεν υπάρχει ουσιαστικά ρίσκο. Εάν θεωρήσουμε πως ξεκινάμε με 1.000 ευρώ και χρησιμοποιούμε το Κριτήριο Κέλυ με πλεονέκτημα 2,66%, σε αριθμό 1.000 προσομοιώσεων μας δίνει κέρδος περίπου 500 ευρώ στις χειρότερες περιπτώσες.  Στο 10% των καλύτερων περιπτώσεων το κέρδος φτάνει κοντά στα 3.000 ευρώ.

Το Κριτήριο Κέλυ είναι μια λογική στρατηγική διαχείρισης του κεφαλαίου. Ο λόγος για τον οποίο τα value bets έχουν αυτή την απόδοση σε σχέση με τα value bets έχει να κάνει με την διαχείριση του κεφαλαίου που θα πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος του ρίσκου. Εάν στοιχηματίζετε διαφορετικά, γρήγορα θα χάσετε το κεφάλαιό σας. Με τα value bets αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει. Μπορούμε να ποντάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό του κεφαλαίου μας χωρίς κανένα ρίσκο.

Το παράδειγμά μας δείχνει ότι τα πονταρίσματα όσον αφορά τα value bets πρέπει να είναι χαμηλά συγκριτικά με το συνολικό κεφάλαιο. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ποντάρουμε το 20% του κεφαλαίου μας όταν έχουμε πλεονέκτημα 2,66%, γιατί το ρίσκο είναι τεράστιο.

Σίγουρα, με απεριόριστο κεφάλαιο και στοιχηματικά όρια, τα value bets επικρατούν των sure bets στον πραγματικό κόσμο με το Κριτήριο Κέλυ, χρησιμοποιώντας τη λογική στρατηγική της αύξησης του στοιχηματικού κεφαλαίου.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.