Στοίχημα στο ράγκμπι: Διαφορές Rugby union και Rugby League

Το ράγμπι ως άθλημα δεν είναι καθόλου δημοφιλές στην Ελλάδα και γι’ αυτό είναι λιγοι και οι Έλληνες παίκτες του στοιχήματος αντίστοιχα που ασχολούνται στοιχηματικά με αυτό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο άθλημα δεν είναι δημοφιλές στο εξωτερικό και πως δεν προσφέρει καλές ευκαιρίες για κέρδος.

Γενικά θα πρέπει να αναφέρουμε αρχικά πως το ράγμπι δεν είναι ένα ενιαίο άθλημα, καθώς υπάρχουν δύο διαφορετικές ομοσπονδίες με διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον διαχωρισμό αυτόν ανάμεσα σε Rugby Union και σε Ragby League και να δούμε τις βασικές αγορές όσον αφορά το στοίχημα.

Η γέννηση του ράγκμπι είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ένας νεαρός 16χρονος ουσιαστικά δημιούργησε το παιχνίδι στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας το 1823. Από τότε δημιουργήθηκαν επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού και το άθλημα χωρίστηκε στις δύο εκδοχές που αναφέραμε.

 

Στοιχηματίζοντας στο ράγκμπι

Όπως είπαμε το ράγκμπι είναι ουσιαστικά δύο διαφορετικά αθλήματα. Εφόσον κατανοήσουμε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο στυλ, θα μάθουμε πως να ποντάρουμε. Πάνω σε αυτή τη βασική γνώση του ράγκμπι, οι παίκτες του στοιχήματος μπορούν να επενδύσουν και στα δύο στυλ. Ας αναλύσουμε ωστόσο πρώτα τις διαφορές.

 

Rugby Union

Δύο ομάδες των 15 παικτών αγωνίζονται σε έναν αγώνα διάρκεια 80 λεπτών (δύο ημίχρονα των 40 λεπτών). Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να αφήσουν την μπάλα στη σημειωμένη περιοχή που βρίσκεται στην άκρη της πλευράς του αντιπάλου για να σκοράρουν ένα “try” αξίας 5 βαθμών.

Μετά από κάποιο try, η επιτιθέμενη ομάδα έχει την ευκαιρία να σκοράρει 2 επιπλέον πόντους εκτελώντας με τα πόδια ένα σουτ ανάμεσα στα δοκάρια που έχουν σχήμα Η. Η τοποθέτηση της μπάλας γίνεται προς την κατεύθυνση στην οποία έγινε το σκοράρισμα του try αλλά μπορεί να τοποθετηθεί όσο πίσω επιθυμεί ο παίκτης που εκτελεί.

Οι ομάδες επιτίθενται κινούμενες μπροστά, ενώ περνάνε την μπάλα από παίκτη με παίκτης προς τα πίσω (μπορεί κανείς να κλοτσήσει τη μπάλα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση). Η αμυνόμενη ομάδα προσπαθεί να αποτρέψει την κίνηση προς τα εμπρός κάνοντας τάκλιν στην επιτιθέμενη ομάδα – εάν ο επιθετικός πέσει κάτω αφού γίνει τάλκιν, τότε σχηματίζεται το λεγόμενο “ruck”. Εάν ο επιθετικός μείνει στα πόδια του, τότε έχουμε ένα “maul”. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο στυλ έχει να κάνει με το τάλκιν, καθώς στο Rugby League δεν υπάρχουν “rucks” και “mauls”.

Όταν ο διαιτητής σφυρίξει κάποια παράβαση (οφσάιντ, τάκλιν πάνω από τους ώμους, είσοδος σε ruck ή maul από τα πλάγια, κλοτσιά της μπάλας μπροστά κλπ), η άλλη πλευρά μπορεί είτε να κλωτσήσει την μπάλα προς τα κάτω στο λεγόμενο “line-out”, είτε να τοποθετήσει τη μπάλα για “scrum” ή τέλος να εκτελέσει ένα σουτ προς την αντίπαλη εστία (η επιτυχία αξίζει 3 βαθμούς). Η επιλογή εξαρτάται από την σοβαρότητα της παράδοσης.

 

Ορολογία Rugby Union

Όρος Εξήγηση
Line-out Πλάγιο που εκτελείται από το πλάι του γηπέδου. Διεκδικείται από τουλάχιστον δύο παίκτες (συνήθως 7 παίκτες) από κάθε ομάδα.
Scrum Οι 8 επιθετικοί από κάθε πλευρά δένουν τα χέρια τους και προσπαθούν να σπρώξουν ο ένας τον άλλο προς τα πίσω. Μια πλευρά έχει το “put in” – το πλεονέκτημα να κρατά την μπάλα στο scrum.
Drop-goal  Μια κλωτσιά από τα χέρια που θα πρέπει πριν γίνει το σουτ να χτυπήσει πρώτα στο έδαφος. Εάν περάσει πάνω από την εστία, αξίζει 3 πόντους.
Λάθος Όταν η αμυνόμενη ομάδα πάρει την μπάλα από την ομάδα που πραγματοποιεί την επίθεση.

 

 

Rugby League

Παρά τις πολλές ομοιότητες, υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα σε Rugby Union και σε Rugby League που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς εάν επιθυμεί να στοιχηματίσει σε κάποιον αγώνα ράγκμπι.

Το Rugby League θεωρείται γενικά πιο γρήγορο σε ρυθμό από το Rugby Union, ωστόσο οι βασικές αρχές των δύο στυλ είναι οι ίδιες – η κάθε ομάδα προσπαθεί να περάσει στον σκορ με try την άλλη ομάδα (αξίας 4 πόντων στο Rugby League), και με σουτ στην εστία (αξίας 2 πόντων και στα δύο στυλ) ή να βάλουν γκολ (συχνά αναφέρεται ως “field goal” στο Rugby League με αξία μόνο 1 πόντο αντί για 3).

Δεν υπάρχει όριο όσον αφορά την κατοχή της μπάλας στο Rugby Union, ενώ στο Rugby League η ομάδα που επιτίθεται μπορεί να δεχτεί τάκλιν 6 φορές πριν αλλάξει η κατοχή.

Παρόμοια με το Rugby Union, το Rugby League πραγματοποιείται σε 2 ημίχρονα των 40 λεπτών, ωστόσο στο δεύτερο έχουμε μόνο 13 παίκτες ανά ομάδα. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο στυλ είναι οι κανόνες μετά το τάκλιν – δεν υπάρχουν στο Rugby League “rucks” ή “mauls” και η πλευρά που επιτίθεται απλά διατηρεί την κατοχή περνώντας την μπάλα σε κάποιον άλλο παίχτη με τα πόδια.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν line-outs (πλάγια) στο Rugby League – οι ομάδες διεκδικούν ένα scrum μόλις η μπάλα βγει εκτός παιχνιδιού.

 

Ορολογία Rugby League

Αν και υπάρχουν κάποιες διαφορές, τα scrum, τα λάθη και τα goal (field goal) σημαίνουν το ίδιο και στα δύο στυλ. Ωστόσο, υπάροχουν κάποιες ορολογίες στο  Rugby League που δεν υπάρχουν ή χρησιμοποιούνται σπάνια στο Ruby Union

Ορολογία Εξήγηση
Κανόνας 10 μέτρων Όταν κάποιος παίκτης δεχτεί τάκλιν, η αμυνόμενη ομάδα )πλην δύο παικτών) θα πρέπει να υποχωρήσεις 10 μέτρα από το σημείο του τάκλιν – αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση του πέναλτι στο Rugby Union.
Κανόνας 40/20 Εάν ένας παίκτης που βρίσκεται 40 μέτρα μακριά από τη δική του γραμμή του try κλοτσήσει την μπάλα στο παιχνίδι πριν μπει στην περιοχή των 20 μέτρων της αντίπαλης ομάδας, η ομάδα του κερδίζει την ευκαιρία για ένα scrum.
Διπλή κίνηση Εάν ένας παίκτης δεχτεί κάποιο τάκλιν και προσπαθήσει να κάνει κίνηση στην συνέχεια, μετά το τάκλιν – συχνά προσπαθώντας να φτάσει στη γραμμή του try.

Στοιχηματικές αγορές

Υπάρχουν πολλές στοιχηματικές αγορές τόσο στο Rugby Union όσο και στο Rugby League. Υπάρχουν αρκετές διεθνείς διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Κύπελλο των Έξι Εθνών, ενώ φυσικά υπάρχει και πλήθος εθνικών πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κλπ.

Η δημοτικότητα του Rugby League είναι μικρότερη στην Ευρώπη και πιο δημοφιλής στη βόρεια Αγγλία και τη Γαλλία – την Super League και Championship είναι οι κύριες διοργανώσεις στην Αγγλία με τα αντίστοιχα Elite One Championship και Elite Two Championship στη Γαλλία.

Το Rugby League είναι πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία με το NRL (National Rugby League) και την Super Premiership NSW (New South Wales). Το Παγκόσμιο Κύπελλο Rugby League, το Κύπελλο των Τεσσάρων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελούν τις μεγάλες διεθνείς  διοργανώσεις του Rugby League.

Οι στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν τρεις βασικές αγορές στο ράγκμπι – νικητής αγώνα, χάντικαπ και σύνολα.

 

Νικητής αγώνα

Υπάρχει και στα δύο στυλ όπως σε όλα τα αθλήματα άλλωστε και πολύ απλά αφορά το ποια ομάδα θα πάρει τη νίκη. Πρόκειται για την πιο απλή μορφή στοιχήματος.

Χάντικαπ

Συνήθως μόλις οι παίκτες του στοιχήματος στοιχηματίσουν λίγο στην αγορά του νικητή του αγώνα, συνήθως δοκιμάζουν τα στοιχήματα με χάντικαπ. Το χάντικαπ στο ράγκμπι αφορά ένα προβάδισμα πόντων που δίνει μια στοιχηματική εταιρία στη μία ομάδα για να κάνει το παιχνίδι πιο ισορροπημένο.

Η ομάδα με αρνητικό χάντικαπ δεν αρκεί να κερδίσει αλλά θα πρέπει επίσης να ξεπεράσει τον αριθμό του χάντικαπ για να θεωρηθεί κερδοφόρο το στοίχημα. Η ομάδα με το θετικό χάντικαπ αρκεί απλά να κερδίσει, να φέρει ισοπαλία ή να χάσει με μικρότερη διαφορά από τον αριθμό του χάντικαπ.

Σύνολα

Είναι το γνωστό μας Under/Over όπως το ξέρουμε στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και σε άλλα αθλήματα. Η στοιχηματική εταιρία ορίζει κάποια σύνολα πόντων συνολικά και για τις δύο ομάδες και ο παίκτης του στοιχήματος ποντάρει εάν πιστεύει πως θα έχουμε περισσότερους (Over) ή λιγότερους (Under) πόντους από τον αριθμό αυτόν.

Τώρα που γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα σε Rugby Union και σε Rugby League, μπορείτε να επεκτείνετε τη γνώση σας πέρα από τα βασικά για να μπορέσετε να βρείτε αξία στις στοιχηματικές αγορές του ράγκμπι.

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Ιούνιος 23, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.