Στατιστικά στοιχεία για την επίδραση του καιρού στα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων

Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην επίδραση του καιρού στα αποτελέσματα των αθλητικών αγώνων και του στοιχήματος, αλλά θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς όπως φαίνεται ο συγκεκριμένος παράγοντας έχει ουσιαστική επίδραση στα αποτελέσματα του στοιχήματος που μας ενδιαφέρει.

Κατά βάση στο στοίχημα ελέγχουμε την αγωνιστική κατάσταση και τη δυναμικότητα των ομάδων πριν προχωρήσουμε σε κάποιο ποντάρισμα υπέρ της μίας ή της άλλης ομάδας ή σε κάποια άλλη αγορά του συγκεκριμένου αγώνα. Ωστόσο οι παίκτες που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με το στοίχημα γνωρίζουν ότι τα πράγματα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάθος.

 

Γιατί να επηρεάζει ο καιρός το στοίχημα;

Είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε αναγωγές σε ποσοτικό επίπεδο, αλλά ο καιρός είναι δεδομένο ότι έχει επίδραση στα αποτελέσματα του ποδοσφαίρου. Οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές ένα παιχνίδι να αναβληθεί, αλλά παράγοντες όπως η βροχή, το χιόνι, ο άνεμος και ο ήλιος είναι δυνατό να ευνοήσουν συγκεκριμένες ομάδες, καθώς επίσης να επηρεάσουν ουσιαστικά και τον αριθμό των γκολ σε έναν αγώνα.

Οι ομάδες που παίζουν περισσότερο με μακρινές μπαλιές αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο παιχνίδι τους όταν υπάρχει δυνατός άνεμος, ενώ αλλάζει και η κατεύθυνση της κάθε μπαλιάς. Η ασθενής βροχή θεωρείται πιο κατάλληλη για τις ομάδες που παίζουν με πολλές πάσες. Αυτό συμβαίνει γιατί η υγρασία που επικάθεται πάνω στην μπάλα την κάνει να μεταφέρεται πιο γρήγορα. Μάλιστα λέγεται ότι ο Μουρίνιο γνωρίζοντας αυτή τη λεπτομέρεια επέλεγε να μην ποτίζει ποτέ το γήπεδο όταν η Μπαρτσελόνα πήγαινε να αγωνιστεί στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου.

Από την άλλη πλευρά, η πολλή βροχή λειτουργεί αρνητικά στις ομάδες που έχουν μεγάλα ποσοστά κατοχής της μπάλας. Όταν το γήπεδο πλημμυρίζει από το νερό, τότε η μπάλα δεν μεταφέρεται εύκολα και γρήγορα και δεν φτάνει μακριά. Οι νέες τεχνολογίες που βλέπουμε πλέον στα σύγχρονα γήπεδα μπορούν να αφαιρούν τις μεγάλες ποσότητες του νερού και έτσι βλέπουμε συνεπώς λιγότερο το φαινόμενο αυτό στα κορυφαία πρωταθλήματα, αλλά αντίθετα πάλι είναι συχνό το φαινόμενο σε χαμηλότερες κατηγορίες και σε χαμηλότερης δυναμικότητας πρωταθλήματα.

Παρόμοια είναι η λογική και στην περίπτωση που έχουμε ισχυρούς ανέμους σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι ομάδες που παίζουν με μακρινές μπαλιές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στο παιχνίδι τους.

 

Μπαίνουν περισσότερα γκολ με ζεστό καιρό;

Συχνά ακούμε ότι είναι πιο πιθανό να μπουν γκολ όταν επικρατεί ζέστη, είναι ωστόσο αυτό αλήθεια ή μύθος; Ο ισχυρισμός ότι η ζέστη κουράζει τους αμυντικούς δεν έχει βάση φυσικά, καθώς θα πρέπει να έχει την ίδια επίδραση και στους επιθετικούς παίκτες.

Αν αναλύσουμε τα στατιστικά δεδομένα των τριών προηγούμενων ετών της αγγλικής Premier League μπορούμε να αναζητήσουμε εάν υπάρχει κάποιο μοτίβο που να συσχετίζει τη ζέστη με την επίτευξη των γκολ. Εξετάζοντας λοιπόν του τρεις πιο ζεστούς και τους τρεις πιο κρύους μήνες προκύπτουν tα ακόλουθα:

 

Μέσος αριθμός γκολ ανά παιχνίδι από σεζόν 2013/14 έως 2015/16:

2013/14 2014/15 2015/16 Μέσος Όρος
Ζεστοί μήνες 2.43 2.75 2.89 2.69
Κρύοι και βροχεροί μήνες 2.86 2.41 2.58 2.62

Ποσοστό και των δύο ομάδων να σκοράρουν από σεζόν 2013/14 έως 2015/16:

2013/14 2014/15 2015/16 Μέσος Όρος
Ζεστοί μήνες 43.37% 48.00% 59.17% 50.18%
Κρύοι και βροχεροί μήνες 47.52% 48.55% 50.82% 48.96%

Αν και με ένα μεγαλύτερο δείγμα θα μπορούσαμε να βγάλουμε καλύτερα αποτελέσματα, δεν φαίνεται να μπαίνουν περισσότερα γκολ τους «ζεστούς μήνες» σε σύγκριση με τους «κρύους και βροχερούς μήνες». Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι «ζεστοί μήνες» είναι στην αρχή και στο τέλος της κάθε σεζόν, όταν πολλές ομάδες δεν έχουν μεγάλο κίνητρο για κάποιο αποτέλεσμα.

 

Μια αλλαγή συνθηκών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις αποδόσεις;

Ένα από τα κοινά αποδεκτά προβλήματα που σχετίζονται με τον καιρό είναι όταν ομάδες ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να παίξουν σε κλίματα στα οποία δεν είναι συνηθισμένες να παίζουν – παραδείγματα υπάρχουν στο Champions League και το Europa League.

Η πολλή βροχή δρα αρνητικά και πάλι για τις ομάδες που θέλουν να κρατήσουν χαμηλά την μπάλα. Εάν το γήπεδο είναι γεμάτο νερά, τότε η μπάλα δεν ταξιδεύει όσο γρήγορα όσο πρέπει.

Αν παρατηρήσουμε την κίνηση των αποδόσεων από προηγούμενα ματς, μπορούμε να δούμε εάν μια αλλαγή του καιρού ή οι συνθήκες παιχνιδιού έχουν επίδραση στις αποδόσεις της ομάδας που ταξιδεύει μακριά. Τα παραδείγματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στη Ζόρια Λουχάνσκ και την Ροστόφ είναι ενδεικτικές περιπτώσεις.

Η αγγλική ομάδα έπαιξε σε πολικές συνθήκες ψύχους και χιονιού. Και στις δύο περιπτώσεις έγινε γνωστό 24 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων ότι ο αγωνιστικός χώρος ήταν σε άσχημη κατάσταση λόγω του ψύχους. Το αποτέλεσμα που είχε το γεγονός αυτό ήταν οι στοιχηματικές εταιρίες να αλλάξουν ελαφρά τις αποδόσεις τυο αγώνα, αλλά δεν μιλάμε για μεγάλη αλλαγή. Ίσως βέβαια η κίνηση των αποδόσεων να ήταν μεγαλύτερη εάν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήταν τόσο τεράστιο φαβορί.

 

Διεθνείς διοργανώσεις

Ζητήματα με τον καιρό έχουμε συχνά σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις όπου ομάδες απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αναμένεται να αποτελέσει τεράστια πρόκληση για πολλές ομάδες.

Για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τουρνουά θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα και όχι καλοκαίρι όπως γινόταν πάντα έως τώρα. Οι ομάδες που θα προκριθούν θα αναγκαστούν να παίξουν σε θερμοκρασίες στις οποίες δεν είναι συνηθισμένες – θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 30°C το απόγευμα.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε ομάδες που έχουν συνηθίσει να αγωνίζονται σε τέτοιου είδους θερμοκρασίες (εκείνες από Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική), ενώ θα αποτελέσουν μειονέκτημα για εκείνες που συνήθως παίζουν σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες. Είναι σίγουρο ότι οι αποδόσεις του νικητή του τουρνουά θα επηρεαστούν από τον παράγοντα ζέστη και το ίδιο θα συμβεί και με τις αποδόσεις των μεμονωμένων αγώνων.

Εν συντομία, ο καιρός αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο ποδόσφαιρο που πρέπει οι παίκτες του στοιχήματος να εξετάζουν πάντα. Αναλύοντας πάντα όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες, είναι πιο πιθανό να φτάσετε στην επιτυχία.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Μάρτιος 19, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.