Σύστημα κατάταξης FIFA ή Elo; Ποιο αντικατοπτρίζει καλύτερα τη δυναμικότητα των ομάδων στο Euro 2016;

euro-2016Αναφερθήκαμε πριν λίγο καιρό στο σύστημα κατάταξης ομάδων της FIFA και τα προβλήματα που εμφανίζει αυτό. Υπάρχει μήπως κάποιο πιο αξιόλογο σύστημα με το οποίο να μπορούμε να συγκρίνουμε τη δυναμικότητα των ομάδων στο Euro 2016.

 

 

Σύστημα κατάταξης FIFA

Το σύστημα κατάταξης της FIFA βασίζεται στα κερδισμένα παιχνίδια των ομάδων και δίνει πολλούς έξτρα πόντους σε περίπτωση νίκης σε σημαντικά τουρνουά και όταν η αντίπαλη ομάδα είναι ισχυρή.

Το σύστημα ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 1992 με τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία να είναι οι 8 ομάδες που έχουν κυριαρχήσει στις πρώτες θέσεις.

Η FIFA άλλαξε τη μεθοδολογία στο Μουντιάλ του 2006 υπολογίζοντας μόνο τα παιχνίδια των τελευταίων 4 ετών και όχι των 8 γιατί είχε δεχτεί, δικαιολογημένα, ισχυρή κριτική ότι το σύστημα δεν αντικατοπτρίζει τη σχετική δυναμική των ομάδων.

 

Αξιολόγηση Elo

Ένα εναλλακτικό σύστημα αξιολόγησης είναι το Elo, το οποίο δημιουργήθηκε από Ούγγρο σκακιστή και καθηγητή φυσική Arpad Elo σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει το επίπεδο στις αναμετρήσεις ανάμεσα σε 2 παίκτες.

Η μέθοδος έχει υιοθετηθεί σε αρκετά αθλήματα και χρησιμοποιείται με σχετική επιτυχία και στο ποδόσφαιρο, αξιολογώντας την απόδοση των ποδοσφαιρικών ομάδων. Όπως συμβαίνει και με την αξιολόγηση της FIFA, το σύστημα Elo δίνει βαθμούς ανάλογα με τις αναμετρήσεις, με τη βασική διαφορά ότι οι βαθμοί ανανεώνονται μετά από κάθε παιχνίδι.

Το σύστημα Elo θεωρείται από πολλούς ως μια διόρθωση της δυναμικότητας των ομάδων που συνυπολογίζει τόσο τα πραγματικά αποτελέσματα όσο και τις προσδοκίες από την κατάταξη των ομάδων πριν από κάθε ματς.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε την κατάταξη των 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων με βάση το κάθε σύστημα κατάταξης.

 

Κορυφαίες 10 Ευρωπαϊκές ομάδες

  Κατάταξη FIFA * Βαθμοί   Κατάταξη Elo ** Βαθμοί
Βέγιο 1364 Γερμανία 2037
Γερμανία 1309 Ισπανία 1977
Ισπανία 1277 Γαλλία 1947
Πορτογαλία 1184 Αγγλία 1938
Αγγλία 1069 Βέλγιο 1896
Αυστρία 1067 Πορτογαλία 1885
Τουρκία 983 Ολλανδία*** 1880
Ελβετία 974 Ιταλία 1844
Ιταλία 959 Ουκρανία 1797
Ολλανδία*** 931 Τοπυρκία 1797

*Τελευταία ανανέωση: 5 Μαίου 2016

** Τελευταία ανανέωση: 22 Μαίου 2016

***Αποκλειστικέ από το Euro 2016

 

FIFA vs Elo: Ο νικητής είναι…

Συγκρίνοντας τα δύο συστήματα το ενδιαφέρον σίγουρα είναι η θέση της Γαλλίας. Η Γαλλία βρίσκεται 3η στο σύστημα Elo και δεν υπάρχει καθόλου στην πρώτη 10άδα στο σύστημα της FIFA, καθώς είναι 14η.

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο που αφορά τις διοργανώτριες χώρες μεγάλων διοργανώσεων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση που μιλάμε για τη διοργανώτρια του Euro 2016. Η Γαλλία έφτασε στη 10η θέση στον κόσμο στο μουντιάλ του 2014, ενώ τώρα είναι στην 21η θέση σύμφωνα πάντα με τη FIFA. Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι η ομάδες κέρδισε 11 από τα 17 παιχνίδια που έδωσε από τότε και ότι η Γαλλία θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο του Euro 2016 το καλοκαίρι.

Το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι η Γαλλία είχε προκριθεί αυτόματα στην τελική φάση ως διοργανώτρια, συνεπώς τα 2 τελευταία χρόνια δίνει μόνο φιλικά παιχνίδια που δεν έχουν μεγάλο συντελεστή όπως για παράδειγμα οι προκριματικοί αγώνες των άλλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Συνδυάστε το γεγονός αυτό με ότι η αξιολόγηση Elo λειτουργεί σε συνεχή και όχι σε συγκεκριμένη χρονική βάση, υπολογίζοντας πραγματικά όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα στην ιστορία της και όχι μόνο τα τελευταία 4 χρόνια και θα έχετε την απάντηση για το ποιο σύστημα είναι πιο αξιόπιστο για να χρησιμοποιήσετε στοιχηματικά στο Euro 2016.

Όπως αναφέρει και σχετική έρευνα του 2009 από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το σύστημα Elo είναι πολύ ανώτερο από το αντίστοιχο σύστημα της FIFA. Είναι ενδιαφέρον πάντως να αναφέρουμε ότι η ίδια έρευνα έδειξε ότι όσον αφορά αντίστοιχα τις γυναικείες ομάδες, το σύστημα της FIFA είναι κάπως καλύτερο και αυτό γιατί εκεί εφαρμόζεται ένα άλλο σύστημα που όπως το Elo ανανεώνεται μετά από κάθε αγώνα και δεν ισχύει για τους αγώνες μόνο μιας συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.