Προσφυγή ΟΠΑΠ στο ΣτΕ για το τέλος στα τυχερά παιχνίδια

opapΣε προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησαν από κοινού ο ΟΠΑΠ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ, σε μια προσπάθεια σε πρώτη φάση να παγώσει προσωρινά το σχέδιο επιπλέον φορολόγησης του Υπουργείου Οικονομικών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Ήταν κάτι για το οποίο μάλιστα είχε προειδοποιήσει εδώ και λίγο καιρό ο Οργανισμός. Ως γνωστόν βούληση της κυβέρνησης είναι η επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού, κάτι που έχει ήδη προωθηθεί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στις 4 Ιανουαρίου 2016. Στόχος των πρακτόρων και του ΟΠΑΠ είναι να ανασταλεί και να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, που τονίζουν ότι είναι παράνομη και αντισυνταγματική και ότι παράλληλα δημιουργεί πλήθος πρακτικών ζητημάτων στην εφαρμογή της.

 

Τα επιχειρήματα του ΟΠΑΠ

Όπως υποστηρίζει στην προσφυγή του ο ΟΠΑΠ, το επίμαχο ειδικό τέλος είναι αντισυνταγματικό και επιπλέον αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, δημιουργούνται και πρόσθετα προβλήματα, κυρίως τεχνικής φύσης, στην είσπραξη του τέλους, αναφέροντας ότι η παρούσα υποδομή των πρακτορείων ενδεχομένως να μην είναι ικανή να υποστηρίξει την άμεση υλοποίηση της είσπραξης του ειδικού τέλους.

Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΑΠ είναι πως είναι αδύνατη η άμεση τεχνική προσαρμογή του λογισμικού των συστημάτων των ηλεκτρονικών μηχανημάτων των πρακτορείων και πως γενικότερα δεν είναι εφικτό στην πράξη να γίνει ενσωμάτωση του ειδικού τέλους στην τιμή της στήλης του κάθε τυχερού παιχνιδιού.

Ένα ακόμη πρόβλημα που επισημαίνει ο ΟΠΑΠ είναι ότι λόγω του συγκεκριμένου ειδικού τέλους είναι πολύ πιθανό ο Οργανισμός να αναγκαστεί να σταματήσει ορισμένα παιχνίδια με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη. Χαρακτηρίζει μάλιστα το τέλος ως νέο φόρο που επιβάλλεται και με τον οποίο: α) παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της καθολικότητας του φόρου, β) παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της φορολόγησης με βάση τη φορολογική ικανότητα του κάθε πολίτη και γ) παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΑΠ, η επιβολή του ειδικού τέλους παραβιάζει την ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει την οικονομική ελευθερία και την ιδιοκτησία, καθώς και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ.

Το αν θα δικαιωθεί τελικά ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορες είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο η όλη ιστορία αυτή είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να απασχολεί τους ίδιους και τους Έλληνες παίκτες του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών για πολύ καιρό ακόμα έως ότου οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση.

ste

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.