Προγνωστικά μοντέλα γκολ στο ποδόσφαιρο

soccer-betting-shot-based-analysis-explained-xlΘα θέλαμε στο κείμενο που διαβάζετε να αναφερθούμε λίγο στα μοντέλα πρόγνωσης γκολ και να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα στατιστικά δεδομένα για να προβλέψουμε τα αναμενόμενα γκολ και αν μια ομάδα είναι τυχερή ή άτυχη σε μια σεζόν.

Τα στατιστικά δεδομένα μας δίνουν πολλές πληροφορίες για το ποδόσφαιρο που αν μελετήσουμε σωστά και μεθοδικά, μπορούμε να βοηθηθούμε στην προσπάθειά μας να γίνουμε καλύτεροι στο στοίχημα και να δημιουργήσουμε στοιχηματικά μοντέλα.

Τα πέναλτι αποτελούν ένα κλασικό παράδειγμα που μας προσφέρουν μια ποδοσφαιρική τάση. Το ποσοστό επιτυχίας των παικτών που εκτελούν πέναλτι στα μεγάλα πρωταθλήματα και στις διεθνείς διοργανώσεις φτάνει το 78%. Με παρόμοια λογική μπορούμε να κάνουμε αναλύσεις και όσον αφορά τα σουτ και τις κεφαλιές και να δημιουργήσουμε συνολικά ένα στοιχηματικό μοντέλο.

Κάποιος παίκτης μπορεί να αποθεώνεται για ένα σπριντ 40 μέτρων προς την εστία του αντιπάλου από τους φιλάθλους, ωστόσο η αισιοδοξία παίκτη και φιλάθλων θα έπρεπε να είναι μάλλον κάπως πιο μετριασμένη, αν γνώριζαν ότι προκύπτει γκολ από τέτοιες φάσεις μόνο μια φορά σε περίπου 100 προσπάθειες.

Με δεδομένα λοιπόν που αφορούν τις επιθετικές προσπάθειες των ομάδων μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε ένα χρήσιμο προγνωστικό μοντέλο που θα μπορούσε ενδεχομένως να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

 

Συλλογή δεδομένων

Τα μοντέλα απαιτούν την συλλογή δεδομένων και παρότι δεδομένα που αφορούν τα σουτ σε διάφορα πρωταθλήματα υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλές ιστοσελίδες, δεν μπορεί να τα βρει κανείς συνολικά σε ένα αρχείο του Xcel για παράδειγμα. Έτσι λοιπόν είναι αναγκαίο ο ίδιος ο παίκτης να αναζητήσει, να συλλέξεις και να μορφοποιήσει ανάλογα τα δεδομένα.

 

Προσδοκία γκολ

Όσο πιο κοντά στην εστία πραγματοποιείται ένα σουτ, τόσο πιο πιθανό είναι να καταλήξει σε κάποιο γκολ. Αντίστοιχα, τα σουτ είναι πιο αποτελεσματικά από τις κεφαλιές σε ίδια απόσταση.

Μια βασική διαδικασία για τον υπολογισμό της πιθανότητας γκολ είναι να χωρίσουμε το γήπεδο σε ζώνες και να συλλέξουμε επαρκή δεδομένα για σουτ και κεφαλιές σε κάθε ζώνη.

Για παράδειγμα, τα σουτ από τη μικρή περιοχή καταλήγουν σε γκολ σχεδόν στο 50% των περιπτώσεων σε αντιστοιχία με το 10% της αποτελεσματικότητας των σουτ που γίνονται πέρα από το σημείο του πέναλτι.

Στην πρόγνωση των γκολ υπάρχει και μια σύνθετη μέθοδος που ονομάζεται “logistic regression” και η οποία μπορεί να μας πει αν ένα σουτ θα καταλήξει σε γκολ ή όχι. Οι συντεταγμένες του κάθε σουτ χρησιμοποιούνται ως ανεξάρτητες μεταβλητές και το πραγματικό αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών προς το γκολ χρησιμοποιούνται σε μια εξίσωση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της πιθανότητας να σκοραριστεί ένα γκολ σε κάποιο σημείο του γηπέδου.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο προκειμένου να υπολογιστεί η πιθανότητα οι προσπάθειες είτε να αναχαιτιστούν, είτε να πάνε προς το τέρμα ή όχι, αλλάζοντας την εξαρτημένη μεταβλητή για παράδειγμα από τα γκολ στα αναχαιτισμένα σουτ. Ο περιοριστικός παράγοντας  σε κάθε προσέγγιση είναι η ανάγκη για ένα σχετικά μεγάλο δείγμα δεδομένων προκειμένου να προκύψει ένα αποτελεσματικό προγνωστικό μοντέλο.

 

Προσομοίωση του ματς.

Γνωρίζοντας τις προσδοκίες για γκολ σε μεμονωμένες προσπάθειες, μας επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα ματς προσομοιώνοντάς τις πιθανές εκβάσεις της κάθε προσπάθειας.

Για παράδειγμα, όπως είπαμε η μέση επιτυχία στα πέναλτι είναι 78%. Με έναν τυχαίο αριθμό ανάμεσα στο 1 και στο 0, το σουτ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο εάν ο αριθμός είναι ανάμεσα στο 0,78 και στο 0 και μη επιτυχημένο αν είναι ανάμεσα στο 0,78 και στο 1.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της προσδοκίας για γκολ, τόσο μεγαλύτερη είναι αντίστοιχα η πιθανότητα ο τυχαίος αριθμός να πέσει εντός του εύρους επιτυχίας και το εικονικό γκολ να σκοραριστεί. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει οποιαδήποτε προσπάθεια για γκολ στον αγώνα, με τις μεμονωμένες επιτυχίες να αθροίζονται για να προσομοιάσουν το σύνολο των γκολ της κάθε ομάδας, ώστε να έχουμε το τελικό εικονικό αποτέλεσμα.

Επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία, για παράδειγμα 10.000 φορές, και συγκεντρώνοντας όλα τα σκορ που οδηγούν είτε σε νίκη της γηπεδούχου ομάδας, είτε σε εκτός έδρας νίκες ή ισοπαλίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε περιεχόμενο συγκρίσιμο με τα πραγματικά αποτελέσματα και να απαντήσουμε στην ερώτηση για το αν οι πραγματικοί νικητές δημιούργησαν ή απέτρεψαν επαρκείς ευκαιρίες για γκολ και συνεπώς αν δικαιούνταν τη νίκη ή όχι.

 

Συμπεράσματα

Η συγκεκριμένη προσέγγιση φαίνεται να επεκτείνει την χρήση των στατιστικών δεδομένων που αφορούν τις προσπάθειες για γκολ ή να προσπαθήσει να εντοπίσει τις πλευρές που ήταν είτε πολύ τυχερές, είτε πολύ άτυχες όσον αφορά το αποτέλεσμα του αγώνα τους.

Μια ομάδα μπορεί να δημιουργήσει ή να αποτρέψει ευκαιρίες που εξαρτώνται από την ικανότητά τους, αλλά έχουν λιγότερο έλεγχο για το πότε αυτές οι ευκαιρίες μετατρέπονται σε γκολ. Δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι τα γκολ θα επιτευχθούν όταν κάποιος τα έχει περισσότερο ανάγκη.

Συνεπώς, μια ομάδα μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικές ευκαιρίες για γκολ, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα φανεί με αντίστοιχα καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μικρής διάρκειας διαστήματα. Αν και δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ουσιαστική αλλαγή της τύχης από κακή σε καλή, τα ακραία αποτελέσματα ακολουθούνται συχνά από λιγότερο ακραία στο μέλλον.

Κοντολογίς,   πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εντοπιστούν πιθανώς υπερεκτιμημένες αλλά τυχερές ομάδες ή υποεκτιμημένες και άτυχες, που θα έχουν μια πιο λογική και αναμενόμενη σχέση όσον αφορά τις προσπάθειές τους για γκολ στο μέλλον, κάτι που είναι σίγουρα ιδιαίτερα πολύτιμο για τους παίκτες του στοιχήματος που αναζητούν κάποιο πλεονέκτημα.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.