Πραγματικά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των παιχτών-αστεριών στις ομάδες τους;

TottiΟι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης είναι εξαιρετικά προικισμένοι, καλοπληρωμένοι και ιδιαίτερα αγαπητοί από οπαδούς σε όλο τον πλανήτη. Οι ομάδες υψηλού επιπέδου συγκεντρώνουν όσους περισσότερους ποδοσφαιρικούς αστέρες σηκώνει το πορτοφόλι τους, όμως ποια είναι πραγματικά η συνεισφορά των ποδοσφαιριστών αυτών; Την απάντηση δίνει μια σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια που έχει γίνει προκειμένου να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μεγάλων αστεριών των ομάδων στο σύνολο της ομάδας. Το πρώτο βήμα έχει να κάνει με την επιλογή του παίκτη. Η έρευνα αναφέρει ότι χρειάστηκε να βρεθεί ένας παίκτης που να παίζει ακόμη και που ιδανικά έπαιζε πάντα στην ίδια ομάδα. Το μυαλό των ερευνητών πήγε στον Λιονέλ Μέσι και στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωστόσο τελικά επιλέχθηκε μια άλλη ομάδα που δεν θα έχει τόσους μεγάλους αστέρες, η Ρόμα και ποδοσφαιριστής-αστέρας ο Τότι.

Ο Φραντσέσκο Τότι γεννήθηκε στη Ρώμη το 1976 και είναι μεσοεπιθετικός και αρχηγός της Ρόμα. Στην ομάδα εντάχθηκε το 1989 και όλη την καριέρα του παίζει εκεί έχοντας κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Ιταλίας, δύο κύπελλα Ιταλία, δύο σούπερ καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 με την Εθνική Ομάδα της χώρας του. Έχει παράλληλα πολλές ατομικές διακρίσεις, καθώς έχει κερδίσει χρυσό πόδι και χρυσό παπούτσι, είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ιταλίας και δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ιταλικό πρωτάθλημα.

 

Η μέθοδος

Χάριν ευκολίας στη μελέτη των αποτελεσμάτων και της απόδοσης του Τότι υπολογίστηκαν μόνο τα παιχνίδια του ιταλικού πρωταθλήματος της Serie A. Για να οριστεί η επιτυχία ή η αποτυχία της Ρόμα εκτιμήθηκαν 3 στατιστικά: οι βαθμοί ανά παιχνίδι (3 βαθμοί για νίκη και 1 για ισοπαλία) και το ποσοστό των κερδισμένων έναντί των χαμένων παιχνιδιών.

Όταν πραγματοποιήθηκε η σύγκριση στατιστικών της Ρόμα με και χωρίς τον Τότι, έγινε μια προσαρμογή ώστε μια θετική τιμή να σημαίνει βελτίωση με τον Τότι. Για παράδειγμα, μια θετική αλλαγή στην αναλογία των παιχνιδιών σημαίνει ότι η Ρόμα έχασε λιγότερα παιχνίδια όταν έπαιζε ο Τότι.

Τέλος εκτιμήθηκαν 4 επίπεδα της συνεισφοράς του Τότι: το να παίζει ένα μέρος του αγώνα, να παίζει σε ολόκληρο το ματς και να γίνεται αλλαγή.

 

Τα αποτελέσματα

Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Τότι είχε συνεισφορά στην απόδοση της ομάδας. Στις περιπτώσεις που έπαιζε σε κάποιο παιχνίδι, η Ρόμα κέρδιζε επιπλέον 0,118 πόντους ανά παιχνίδι. Ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όταν ο Τότι έπαιζε 90 λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση η ομάδα του είχε 0,203 λιγότερους βαθμούς ανά παιχνίδι, κέρδισε 7,4% λιγότερο και έχασε 5,5% περισσότερα παιχνίδια. Η ερμηνεία βέβαια δεν είναι ότι ο παίκτης είχε αρνητική επίδραση στην ομάδα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι παρέμενε στο γήπεδο όταν η ομάδα του δεν τα πήγαινε καλά.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από τα γενικότερα θετικά στατιστικά του όταν γινόταν αλλαγή και έφευγε από το παιχνίδι: επιπλέον 0,36 βαθμοί ανά παιχνίδι, 14,3% περισσότερες νίκες και 7,4% λιγότερες ήττες. Η λογική εξήγηση είναι ότι ο Τότι έβγαινε από το παιχνίδι σε περίπτωση καθαρής νίκη για να ξεκουραστεί ή να αποφύγει το τραυματισμό.

Στις περιπτώσεις που αυτός γινόταν αλλαγή κάποιου άλλου ποδοσφαιριστή μπαίνοντας στο γήπεδο , αυτό γινόταν κατά βάσει για να «σώσει» την ομάδα. Εδώ η επίδραση του ποδοσφαιριστή στην απόδοση της ομάδας ήταν ανεπαίσθητη (μόνο 0,09 επιπλέον βαθμοί), αλλά είχαμε 7,8% περισσότερες νίκες και 6,2% λιγότερες ήττες.

 

Συμπέρασμα

Γενικά η έρευνα έδειξε ότι στατιστικά δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι ένας παίκτης-αστέρας σαν τον Τότι έχει ισχυρή επίδραση στην ομάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο placebo.

Σίγουρα οποιαδήποτε ομάδα θα ήταν τυχερή να έχει τον Τότι στο δυναμικό της. Ακόμη και στα 40 του είναι ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς ποδοσφαιριστές. Παρά την έλλειψη απτών στατιστικών αποδείξεων, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η απόδοση του Τότι είχε θετική επίδραση στα συνολικά αποτελέσματα της ομάδας του.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.