Πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα στους αθλητικούς αγώνες;

Σε οποιαδήποτε στιγμή σε ένα αθλητικό ματς είτε η μια ομάδα προηγείται είτε έχουμε κάποια εναλλαγή στο προβάδισμα. Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα σε αυτές τις περιπτώσεις; Μην εμπιστεύεστε πάντα το ένστικτό σας όταν ποντάρετε χρήματα, διαβάστε και θα καταλάβετε.

Από το να πάρουμε μαζί μας μια ομπρέλα έως το να τοποθετήσουμε ένα στοίχημα, λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση την αίσθηση ή την κατανόησή μας για τις πιθανότητες. Ωστόσο το έμφυτο ένστικτό μας καταφέρνει πολλές φορές να μην μας καθοδηγεί σωστά και απομένουν μόνο τα στατιστικά ως ο μοναδικός μας «σύμμαχος» προκειμένου να μας επαναφέρουν στον ορθό δρόμο.

 

Ένα παράδειγμα

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα για να κάνουμε και ένα τεστ του ενστίκτου σας. Ας υποθέσουμε ότι δύο παίκτες του snooker του ίδιου αγωνιστικού επιπέδου παίζουν αντιμέτωποι. Πόσες φορές πιστεύετε ότι θα αλλάξει το προβάδισμα σε αυτή την περίπτωση; Περιμένετε περισσότερες ή λιγότερες αλλαγές στο προβάδισμα όσο περισσότερες παρτίδες παίζουν;

Από τη στιγμή που μιλάμε για αθλητές με ίδιες ικανότητες, μπορούμε για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή μας ρίψη του νομίσματος για να δούμε πως αλλάζει το προβάδισμα. Η κεφαλή του νομίσματος λοιπόν αντιπροσωπεύει τον έναν παίκτη και τα γράμματα τον άλλο. Για να συμβεί για αλλαγή στο προβάδισμα θα πρέπει ο παίκτης που βρίσκεται πίσω στο σκορ πρώτα να ισοφαρίσει.

Αν περιστρέψουμε το νόμισμα 6 φορές, καταλαβαίνουμε ότι είναι μάλλον πολύ δύσκολο να δούμε 6 διαδοχικά ίδια αποτελέσματα. Οι 6 ρίψεις δημιουργούν 64 πιθανού συνδυασμούς. Η πιθανότητα να έχουμε 6 ίδια αποτελέσματα (είτε όλα κεφαλή είτε όλα γράμματα) είναι 2/64 ή περίπου 3%.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι παρότι κάθε πιθανή έκβαση είναι 50% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι σε ένα τόσο μικρό δείγμα όπως οι 6 ρίψεις θα έχουμε απαραίτητα 3 κεφαλές και 3 γράμματα. Η πραγματική πιθανότητα να έχουμε ίσο αριθμό κεφαλών και γραμμάτων σε 6 ρίψεις είναι 20/64 ή 31% (περίπου το ένα τρίτο). Αν επαναλάβουμε δηλαδή το πείραμα των 6 ρίψεων 3 φορές θα έχουμε ίσο αριθμό κεφαλών και γραμμάτων; Και πάλι όχι απαραίτητα.

 

Οι πιθανότητες ισοφάρισης

Συνεπώς, με διαφορετικό αριθμό ρίψεων, ποιες είναι οι πιθανότητες να έχουμε ίσο αριθμό κεφαλών και γραμμάτων; Για να συμβεί αυτό θα πρέπει καταρχάς οι ρίψεις να είναι ζυγός αριθμός.  Καθώς αυξάνουμε τον αριθμό των ρίψεων, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι είναι πολύ πιο πιθανό να έχουμε ίσο αριθμό κεφαλών και γραμμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για τον νόμο των μέσων όρων που αναφέρει ότι καθώς το δείγμα των δοκιμών μας μεγαλώνει, το αποτέλεσμα έρχεται όλο και πιο κοντά στον μέσο όρο όπου οι κεφαλές και τα γράμματα θα πρέπει να εμφανίζονται με το ίδιο ποσοστό. Από στατιστικής άποψης ωστόσο αυτό δεν είναι απλά λάθος, είναι λάθος στην ίδια τη θεωρία.

Εάν συνεχίσουμε να ρίχνουμε το νόμισμα 20 φορές, σε πιο σημείο θα περιμέναμε να δρούμε τις κεφαλές και τα γράμματα στο ίδιο επίπεδο; Μπορεί να είναι στην 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 ή 20η ρίψη. Με 11 λοιπόν πιθανές απαντήσεις τι θα επιλέγατε; Μια ρίψη κοντά στην αρχή, κοντά στη μέση ή κοντά στο τέλος; Οι περισσότεροι απαντούν κάπου στο μέσο, ωστόσο ο Αμερικανός Καθηγητής Στατιστικής David Blackwell ανακάλυψε ότι υπάρχει απόλυτη συμμετρία κάπου στο μέσο. Η πιθανότητα κεφαλές και γράμματα να είναι ίσες στις 16 ρίψεις ήταν η ίδια με εκείνη για τις 4 ρίψεις. Με άλλα λόγια εάν η ισοφάριση δεν έρθει νωρίς, μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να συμβεί.

 

Πόσο συχνά αλλάζει το προβάδισμα;

Ας δούμε τι συμβαίνει με τις αλλαγές στο προβάδισμα τώρα. Ακολουθεί ένας πίνακας με τις πιθανότητες για τον αριθμό των φορών που αλλάζει το προβάδισμα ανάμεσα σε κεφαλή και γράμματα σε 101 ρίψεις.

 

Αριθμός αλλαγών προβαδίσματος Πιθανότητα
0 15.8%
1 15.2%
2 14%
3 12.5%
4 10.7%
5 8.8%
6 6.9%
7 5.2%
8 3.8%
9 2.7%
10 1.8%
11 2.6%

Συνεπώς, βλέπουμε ότι στο 68% των περιπτώσεων το προβάδισμα δεν αλλάζει πάνω από 4 φορές. 5-9 αλλαγές εμφανίζονται κατά 27% του χρόνου και 10+ μόλις σε ποσοστό 4-5%.

Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι, στις μισές περιπτώσεις, το προβάδισμα δεν ισοφαρίστηκε ποτέ στο δεύτερο μισό της διαδικασίας, δηλαδή οποιοδήποτε ήταν μπροστά, κεφαλή ή γράμματα, στη μέση των ρίψεων, παρέμεινε μπροστά στο δεύτερο μισό του πειράματος.

 

Η εφαρμογή στο αθλητικό στοίχημα

Θα πείτε, καλά όλα αυτά, αλλά πως τα εφαρμόζουμε λοιπόν πρακτικά στο αθλητικό στοίχημα; Αυτό που μας διδάσκει το πείραμα με τις ρίψεις του κέρματος είναι ουσιαστικά ότι όταν αγωνίζονται ίδιου επιπέδου παίκτες και ομάδες υπάρχουν μεγάλες περίοδοι όπου δεν υπάρχει ισοφάριση και μετά ίσως αρκετές ισοφαρίσεις και αλλαγές προβαδίσματος μαζί. Οι ισοφαρίσεις είναι πολύ πιο πιθανό να συμβούν στην αρχή ή προς το τέλος του αγώνα, απ’ ότι στη μέση.

Έχει υπολογιστεί για παράδειγμα ότι στην περίπτωση του snooker, ότι στο 50% των αγώνων ανάμεσα σε ίδιου επιπέδου παίκτες, ο παίκτης μετά τα 16 frames παραμένει μπροστά καθόλη τη διάρκεια μέχρι και μετά το 32ο frame. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τη λογική αυτή στο ποδόσφαιρο κάπως; Παρότι η Λέστερ φέτος είναι πολύ κοντά στο να επιβεβαιώσει τη θεωρία για άλλη μια φορά, σε ένα πρωτάθλημα μετέχουν διαφορετικές ομάδες με πολύ διαφορετικό επίπεδο, συνεπώς απαιτείται περισσότερη μελέτη πριν βγάλουμε κάποιον κανόνα. Ωστόσο έχετε πάντα κατά νου σε οποιοδήποτε άθλημα αυτά που διαβάσατε παραπάνω και τα οποία αναφέρει η στατιστική πριν ακολουθήσετε τυφλά το ένστικτό σας.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.