Πόσο σημαντικά είναι τα εντός και εκτός έδρας σερί ορισμένων ομάδων στην αρχή της σεζόν;

win-winΣτην αρχή της κάθε ποδοσφαιρικής σεζόν υπάρχουν πάντα ομάδες που τα πάνε καλύτερα είτε εντός έδρας, είτε εκτός. Συχνά θεωρούμε ότι αυτές οι ομάδες έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα σε αυτό. Ισχύει τελικά ή μιλάμε απλά για τύχη;

 

 

Ομάδες καλύτερες εντός έδρας παρά εκτός

Ανεξάρτητα από τις γενικότερες ικανότητές τους, οι ομάδες τελικά καταγράφουν καλύτερα αποτελέσματα στην έδρα τους απ’ ότι στα ταξίδια τους. Οι αδύνατες ομάδες μπορεί να δυσκολευτούν πολύ να κερδίσουν αγώνες, ακόμη και στις οικίες συνθήκες του γηπέδου τους, ωστόσο μακροπρόθεσμα η απόδοσή του τείνει να είναι ακόμη χειρότερο στο δικό τους γήπεδο.

Μπορούμε να πάρουμε το παράδειγμα της αγγλικής Premier League προκειμένου να εξετάσουμε το πλεονέκτημα των γηπεδούχων ομάδων, κοιτώντας το ποσοστό των βαθμών που εξασφάλισαν στο πρωτάθλημα συγκριτικά με τα εκτός έδρας παιχνίδια.

Έτσι λοιπόν σε δέκα ολοκληρωμένες σεζόν από το 20003-2014, οι γηπεδούχοι κέρδισαν 5.690 βαθμούς και 3.713 βαθμούς στα εκτός έδρας ματς. Συνεπώς το 61% των βαθμών είτε πρόκειται για ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο, είτε για εκείνες που προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό προέρχεται από τα εντός έδρας ματς.

Κάθε χρόνο επίσης, ορισμένες ομάδες παρουσιάζουν μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα εντός έδρας και στα εκτός έδρας αποτελέσματα όσον αφορά τον μέσο όρο του πρωταθλήματος. Πρόκειται για ομάδες που είτε τα πάνε εξαιρετικά εντός ή εκτός έδρας ή ακόμη και το αντίθετο. Έτσι τους δίνουν κάποιοι την «ταμπέλα» των «ομάδων έδρας» κλπ.

Αυτά τα περίεργα αποτελέσματα εμφανίζονται από την αρχή της σεζόν και οι παίκτες του στοιχήματος πρέπει να γνωρίζουν εάν είναι αληθινά και σταθερά που να μπορούν να επηρεάσουν με τον ίδιο τρόπο και επόμενους αγώνας ή αν απλά κάποια τυχαία διακύμανση σε μικρό δείγμα αγώνων.

 

Υπάρχουν ομάδες έδρας και ομάδες καλύτερες στα εκτός έδρας ματς;

Συμβαίνει να εξετάζουμε κάθε φορά τα πιο ακραία δείγματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες ομάδες δεν λειτουργούν όπως οι υπόλοιπες. Από την περίοδο 2003/4 έως και την περίοδο 2013/14 στην αγγλική Premier League 50 ομάδες είχαν κερδίσει 75% περισσότερους βαθμούς στα εντός έδρας παιχνίδια τις πρώτες 12 αγωνιστικές συγκλητικά με πρόσφατο παρελθόν στο οποίο το ποσοστό φτάνει στο 61%. Για παράδειγμα η Λίβερπουλ ξεκίνησε τη σεζόν 2006/7 με 17 βαθμούς στα 12 πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος, από τους οποίους οι 16 ήρθαν από τα εντός έδρας ματς.

Ωστόσο αυτή η απόδοση των «κόκκινων» δεν συνεχίστηκε στα υπόλοιπα 26 παιχνίδια. Η Λίβερπουλ πήρε το 95% των συνολικών βαθμών στο Άνφιλντ στα 12 πρώτα παιχνίδια και τελικά ολοκλήρωσε τη σεζόν με το 59% των βαθμών να προέρχονται από τα παιχνίδια στην έδρα της.

Παράλληλα και άλλες ομάδες που έφτασαν και ξεπέρασαν το 80% στα αρχικά παιχνίδια έφτασαν τελικά στον μέσο όρο κοντά στο 60% συνολικά με το πέρας της κάθε περιόδου.

Αντίστοιχα, ομάδες που είχαν δυσκολία να πάρουν βαθμούς στην έδρα τους στην αρχή της σεζόν, όπως για παράδειγμα η Στόουκ Σίτι τη σεζόν 2014/15, αναπροσάρμοσαν τα δεδομένα τους από την 13η έως την 38η αγωνιστική περίπου.

 

Συμπέρασμα

Είναι συχνά δελεαστικό για τους παίκτες του στοιχήματος να αναγνωρίζουν κάποια μοτίβα στην απόδοση ομάδων που δείχνουν να είναι πολύ εμφανή και σταθερά και να προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν στοιχηματικά. Ωστόσο αυτά τα μοτίβα έρχονται ως συνέπεια ενός μικρού δείγματος και συνεπώς θεωρούνται φυσιολογικές στατιστικές διακυμάνσεις και τίποτα περισσότερο από αυτό.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.