Πως να μεταφράσετε στοιχηματικές αποδόσεις σε στατιστικές πιθανότητες

Betting-Odds-2003176Η μετατροπή των αποδόσεων των διαθέσιμων στοιχηματικών επιλογών σε πιθανότητες νίκης αποτελεί μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία για τους παίκτες του στοιχήματος που ασχολούνται πιο σοβαρά με αυτό. Ακόμη ωστόσο και αν ασχολείστε πιο περιστασιακά και ερασιτεχνικά με το στοίχημα είναι καλό να γνωρίζετε τις πιθανότητές σας καθώς μόνο έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε πότε μια επιλογή αξίζει ή όχι να επενδύσουμε χρήματα επάνω της. Η διαδικασία έχει φυσικά εφαρμογή σε όλες τις αγορές του στοιχήματος πχ. Over/Under, νικητής αγώνα, draw no bet και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Η κατανόηση συνεπώς των πιθανοτήτων που κρύβονται πίσω από τις αποδόσεις αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας στο στοίχημα. Εάν η πιθανότητα που προκύπτει από τους υπολογισμούς σας είναι χαμηλότερη από την πιθανότητα την οποία θεωρείτε εσείς ότι πρέπει να έχει το γεγονός, τότε στοιχηματικά υπάρχει μια ευκαιρία για ποντάρισμα.

 

Μετατροπή αποδόσεων σε πιθανότητες

Οι δεκαδικές αποδόσεις που χρησιμοποιούν οι παίκτες του στοιχήματος στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο μετατρέπονται εύκολα σε πιθανότητες. Για να υπολογίσουμε αρχικά το κέρδος μας μπορούμε να αφαιρέσουμε τη μονάδα από την απόδοση. Δηλαδή μια απόδοση της τάξεως του 1,65 την μετατρέπουμε σε 0,65, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε στοιχηματική μονάδα που θα ποντάρουμε, θα λάβουμε 0,65 μονάδες κέρδος σε περίπτωση νίκης.

Τώρα, αν θέλουμε να υπολογίσουμε τις πιθανότητες θα πρέπει να διαιρέσουμε τη μονάδα με την απόδοσή μας. Δηλαδή στην περίπτωση που η απόδοση είναι 1,65 τότε έχουμε 1/1,65 = 0,606 ή 60,6%. Υπάρχει αντίστοιχη διαδικασία για τις υπόλοιπες δύο κατηγορίες αποδόσεων, που είναι οι κλασματικές και οι λεγόμενες αμερικάνικες αποδόσεις.

Οι κλασματικές αποδόσεις είναι της μορφής 5/2, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά ότι για κάθε 2 μονάδες που στοιχηματίζει ο παίκτης υπάρχει η δυνατότητα να λάβει πίσω 5 μονάδες εφόσον νικήσει το στοίχημα. Για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων διαιρούμε το ποντάρισμά μας με το άθροισμα του πονταρίσματος + το κέρδος μας. Έτσι στην περίπτωση του 5/2 η πιθανότητα είναι 2/(5+2) = 2/7 = 0,286 ή 28,6%.

calculate

Στις αμερικάνικες πιθανότητες τα πράγματα φαίνονται να είναι λίγο πιο μπερδεμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί στη συγκεκριμένη κατηγορία αποδόσεων έχουμε και αρνητικές και θετικές αποδόσεις (πχ. -120 ή +120). Ουσιαστικά για να κερδίσει ο παίκτης 100 μονάδες στην περίπτωση των αρνητικών αποδόσεων (-120) θα πρέπει να πραγματοποιήσει ένα στοίχημα 120 μονάδων. Αντίθετα το +120 σημαίνει ότι αν ο παίκτης ποντάρει 100 μονάδες θα μπορεί να κερδίσει 180. Η μετατροπή σε πιθανότητες γίνεται ως εξής:

Για το -120:

(-(-120)/((-(-120))+100) = 120/(120+100)=120/220=0,545 ή 54,5%

 

Για το τις θετικές αποδόσεις έχουμε 100/(θετική απόδοση +100), δηλαδή για το +120:

100/(120+100)=100/220=0,4545 ή αλλιώς 45,45%

Παρότι υπάρχουν αρκετά δωρεάν εργαλεία στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε εύκολα τις αποδόσεις σε πιθανότητες νίκης, είναι πραγματικά καλή εξάσκηση να κάνετε χειροκίνητα τις μετατροπές για εξάσκηση. Έτσι δεν θα βοηθηθείτε μόνο να κατανοήσετε τις πιθανότητες των στοιχημάτων όσον αφορά την αξία τους, αλλά και να μάθετε να κάνετε γρήγορα μετατροπές στο μυαλό σας.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.