Πως να υπολογίσετε την Γκανιότα των bookies

soccer-money-bubble-ballΜε τον όρο γκανιότα αναφερόμαστε στην προμήθεια που κρατάει η εταιρία στην οποία πραγματοποιούμε ένα στοίχημα, είτε είναι ο ΟΠΑΠ ή κάποια στοιχηματική εταιρία του διαδικτύου, προκειμένου η εταιρία να είναι πάντα κερδισμένη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η γκανιότα διαφέρει από εταιρία σε εταιρία και από αθλητικό γεγονός σε αθλητικό γεγονός, ενώ υπάρχουν και κάποιες εταιρίες που προσφέρουν μειωμένη γκανιότα σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα και σε συγκεκριμένους αγώνες, προκειμένου να προσελκύσουν παίκτες του στοιχήματος, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις. Ας δούμε ωστόσο λίγα πράγματα για την γκανιότα και πως την υπολογίζουμε, αλλά παράλληλα και πως μπορούμε να πέρα από τη διαχείριση των χρημάτων μας για ν’ αυξήσουμε τις στοιχηματικές μας πιθανότητες γνωρίζοντας ορισμένα πράγματα για τη γκανιότα.

 

Η προμήθεια

Συχνά θεωρούμε ότι οι αποδόσεις που δίνει κάποια στοιχηματική εταιρία αντανακλούν ουσιαστικά το ποιος πιστεύει η ίδια η εταιρία ότι θα κερδίσει σε κάποιον αγώνα ή διοργάνωση. Ωστόσο αυτό είναι εν μέρει σωστό. Οι bookmakers έχουν ένα φαβορί σε κάθε περίπτωση αλλά αυτό δεν έχει σχέση με προτιμήσεις, καθώς το ρίσκο αποφεύγεται δια ροπάλου… Ουσιαστικά οι στοιχηματικές εταιρίες προσπαθούν να διαμορφώσουν αποδόσεις που πιστεύουν ότι θα προσελκύσουν πονταρίσματα σε όλες τις πιθανές εκβάσεις ενός ματς. Οι εταιρίες βγάζουν το κέρδος τους ουσιαστικά από την προμήθεια που λαμβάνουν από τους παίκτες που στοιχηματίζουν. Ένα ποσοστό των πονταρισμάτων κάθε έκβασης ενός αγώνα καταλήγει στην εταιρία. Αυτή προσπαθεί να φέρει σε μια ισορροπία τις αποδόσεις προκειμένου να υπάρχουν πονταρίσματα σε όλα τα πιθανά αποτελέσματα.

 

Η αγορά του 100%

Για να καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργεί η γκανιότα ας πάρουμε μια περίπτωση 50-50, όπως πχ. τη ρίψη ενός κέρματος, όπου δεν υπάρχει ισοπαλία στο στοίχημα νίκης και τα δύο ενδεχόμενα θεωρούνται ισοπίθανα. Θεωρούμε ότι μετά από πολλές ρίψεις η πιθανότητα της κάθε πλευράς είναι 50%. Εάν δεν υπήρχε προμήθεια οι αποδόσεις θα ήταν 2,00 και για τις δύο περιπτώσεις. Πρόκειται για τη λεγόμενη αγορά του 100%. Ωστόσο, επειδή οι στοιχηματικές εταιρίες ζητούν στην πραγματικότητα την προμήθειά τουςθα όριζαν τις αποδόσεις περίπου στο 1,95 και 1,95 αντίστοιχα, λόγω της γκανιότας.

 

Κάνοντας υπολογισμούς

Όμως τελικά πως υπολογίζουμε την προμήθεια;

Αρχικά θα πρέπει να μετατρέψουμε τον δεκαδικό αριθμό στο ποσοστό της πιθανότητας που αντιπροσωπεύει. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια απόδοση 1,65. Αν διαιρέσουμε τη μονάδα με το 1,65, το αποτέλεσμα είναι 0,606 ή 60,6%. Κάνουμε το ίδιο για κάθε πιθανό αποτέλεσμα του αγώνα και μετά προσθέτουμε τα ποσοστά. Ας δούμε στην πράξη ένα παράδειγμα πχ. τον αγώνα Μίλαν – Τζένοα με αποδόσεις 2 για τον άσσο, 3,90 για το Χ και 3,50 για το διπλό. Συνεπώς έχουμε:

Πιθανότητα νίκης Μίλαν: 1/2 = 0,500

Πιθανότητα ισοπαλίας: 1/3,9 = 0,256

Πιθανότητα νίκης Τζένοα: 1/3,5 = 0,286

Σύνολο: 0,500+0,256+0,286 = 1,042 ή 104,2%

 

Υπολογισμός της προμήθειας

Ο πιο απλός τρόπος υπολογισμού της προμήθειας είναι:

(1 – (1 / απόδοση)) * 100

Στο προηγούμενο παράδειγμα έχουμε λοιπόν:

(1 – (1/1,042))*100 = 4%

Συνεπώς η προμήθεια είναι 4%. Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ ότι δεν χρειάζεται να κάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που τοποθετείτε ένα στοίχημα. Επιπλέον υπάρχουν και εργαλεία στο διαδίκτυο για τον αυτόματο υπολογισμό της προμήθειας.

 

Βρίσκοντας της αγορές με τις μικρότερες προμήθειες

Το συμπέρασμα είναι προφανές: είναι πολύ πιο συμφέρον να στοιχηματίζετε σε bookmakers που προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις με χαμηλότερη γκανιότα. Η δυνατότητα που προσφέρει η λειτουργία πολλαπλών στοιχηματικών εταιριών να διατηρούμε διαφορετικούς λογαριασμούς μας επιτρέπει να μειώσουμε δραστικά τις προμήθειες που δίνουμε και να αυξήσουμε τα κέρδη μας. Μπορεί τα ποσοστά με μια πρώτη ματιά να φαντάζουν μικρά και κάποιοι να μην θεωρούν μεγάλη τη διαφορά ανάμεσα στο 1,90 και στο 1,95, ωστόσο μακροπρόθεσμα η διαφορά είναι πραγματικά τεράστια στις συνολικές πιθανότητες επιτυχίας ως παίκτης του στοιχήματος.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.