Πως να ανακαλύψετε value bets στο Champions League

elo-rating-ucl-betting-xlΊσως να έχετε ακούσει το σύστημα κατάταξης Elο, ίσως βέβαια και όχι. Πρόκειται για ένα σύστημα κατάταξης παικτών στο σκάκι, το οποίο εφευρέθηκε από τον Ούγγρο, γεννημένο στις ΗΠΑ σκακιστή και φυσικό Arapd Elo. Με το σύστημα αυτό υπολογίζεται μέχρι σήμερα το επίπεδο δεξιοτήτων των παικτών στο σκάκι, όμως το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται με επιτυχία και στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα, με ορισμένες βέβαια προσαρμογές. Ας δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το σύστημα προκειμένου να ανακαλύψουμε value bets στα παιχνίδια του Champions League και να αντιληφθούμε την πραγματική δυναμικότητα των ομάδων.

 

Η θεωρία

Όταν χρησιμοποιούμε το σύστημα Elo στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, σε κάθε ομάδα δίνεται ουσιαστικά μια βαθμολογία, που όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο δυνατή είναι αντίστοιχα και η ομάδα. Οι βαθμολογίες αυτές ξαναϋπολογίζονται συνεχώς κάθε φορά που ομάδες με βαθμολογία Elo αντιμετωπίζουν η μία την άλλη σε κάποια διοργάνωση. Ουσιαστικά η ομάδα που κερδίζει τον μεταξύ τους αγώνα «κλέβει» πόντους από την ηττημένη ομάδα η οποία τους χάνει, αλλά το πόσοι βαθμοί θα κερδηθούν ή θα χαθούν έχει να κάνει με τη διαφορά της βαθμολογίας Elo των δύο ομάδων. Έτσι λοιπόν, όταν μια ομάδα που βρίσκεται υψηλά σε βαθμολογία Elo νικά μια ομάδα με μέση βαθμολογία Elo, μόνο λίγοι πόντοι αφαιρούνται τελικά από τη δεύτερη και προστίθενται στην πρώτη, ενώ εάν μια χαμηλής βαθμολογίας ομάδα νικήσει μια υψηλής βαθμολογίας άλλη ομάδα, πολύ περισσότεροι βαθμοί στην περίπτωση αυτή μετακινούνται από τη βαθμολογία της μιας ομάδας προς την άλλη. Να σημειώσουμε επίσης ότι σε περίπτωση ισοπαλίας το ποσό μοιράζεται ανάμεσα στις δύο ομάδες.

 

Η βαθμολογία Elo των 16 ομάδων του Champions League

Ομάδα Βαθμολογία Elo
Barcelona 2052
Real Madrid 2008
Bayern 1998
Atletico 1934
Juventus 1927
Paris SG 1920
Man City 1859
Arsenal 1821
Chelsea 1803
Benfica 1795
Dynamo Kyiv 1767
Wolfsburg 1762
Roma 1753
Zenit 1748
PSV Eidhoven 1700
Gent 1643

 

Η χρήση του συστήματος Elo στο στοίχημα

Ο βασικός περιορισμός που θα πρέπει να έχουν κατά νου οι παίκτες του στοιχήματος όταν χρησιμοποιούν το σύστημα κατάταξης Elo είναι το γεγονός ότι ο υπολογισμός των βαθμολογιών Elo βασίζονται αποκλειστικά στην προηγούμενη απόδοση των ομάδων. Από τη στιγμή που δεν υπολογίζονται μεμονωμένα οι παίκτες, μπορεί να υποστηριχθεί ότι το σύστημα Elo χάνει σε ένα βαθμό τη δύναμή του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις – όπως για παράδειγμα όταν έχουμε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών, νέους παίκτες ή προπονητές σε μια ομάδα, κλπ. Το σύστημα Elo χρειάζεται χρόνο προκειμένου να ενσωματώσει αυτού του είδους τις αλλαγές.

Παρόλα αυτά το σύστημα Elo χρησιμοποιείται με επιτυχία από πολλούς παίκτες του στοιχήματος και αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο στην αναζήτηση value bets, καθώς παρέχει μια ισχυρή στατιστική βάση για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων να προκύψουν διαφορετικά αποτελέσματα σε έναν αγώνα με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό μάλιστα είναι ακόμη πιο εμφανές όταν μία διοργάνωση προχωρά προς τα τελευταία της στάδια, όπως είναι για παράδειγμα ο γύρος των 16 ομάδων του Champions League, καθώς οι πιο αδύναμες ομάδες έχουν πλέον αποκλειστεί και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τους νικητές των αναμετρήσεων.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.