Πως οι κάρτες επηρεάζουν την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα

redcardΜία κόκκινη κάρτα αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που μπορούν να έχουν επίδραση στην έκβαση κάποιου αγώνα. Ας δούμε πως οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός παιχνιδιού και γιατί δίνουν μεγάλο μειονέκτημα ιδιαίτερα στις φιλοξενούμενες ομάδες.

 

Η κόκκινη κάρτα αλλάζει τα δεδομένα

Είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει μία κόκκινη κάρτα κατά την έκβαση ενός αγώνα. Η στατιστική ανάλυση μας βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τα δεδομένα αυτά.

Δεν προκαλεί φυσικά εντύπωση ότι η ομάδα που αναγκάζεται να αγωνιστεί με λιγότερους παίκτες αποκομίζει τελικά λιγότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται αυτή. Για παράδειγμα σε σύνολο 60 αγώνων της αγγλικής Premier League στους οποίους μία ομάδα πήρε κόκκινη κάρτα, στο 20% είχαμε χαμένους βαθμούς με το σφύριγμα της λήξης όταν γίνει σύγκριση με τους αναμενόμενους βαθμούς (με βάση δηλαδή το αποτέλεσμα πριν την αποβολή).

Στις 20 ομάδες οι οποίες ήταν ισόπαλες τη στιγμή της κόκκινης κάρτας, το 65% έχασε τελικά τον αγώνα, το 30% κράτησε την ισοπαλία και μόνο το 5%, δηλαδή 1 ομάδα, κατάφερε να νικήσει τελικά.

Ο αρνητικός αντίκτυπος της κόκκινης κάρτας σε μια ομάδα είναι επίσης εμφανής στον αριθμό των γκολ που σκοράρουν και δέχονται. Μια σχετική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ομάδες που αγωνίζονται κόντρα σε κάποια άλλη που έχει δεχτεί κόκκινη κάρτα, έχουν κατά μέσο όρο αύξηση του ρυθμού σκοραρίσματός τους κατά 64,5%.

Μια προηγούμενη επίσης έρευνα σε αγώνες της Premier League δείχνει ακόμη κάτι που θα μπορούσαμε να το υποθέσουμε κιόλας, ότι όσο περισσότερο αγωνίζεται με λιγότερο παίκτη μια ομάδα, τόσο χειρότερη απόδοση τελικά έχει. Εάν μία ομάδα δεχτεί κόκκινη κάρτα στο πρώτο λεπτό του αγώνα, τότε ο μέσος όρος της διαφοράς των γκολ που επιτυγχάνει μειώνεται περίπου κατά 1,5 γκολ. Αυτό αντίστοιχα φτάνει το 0,85 και το 0,62 αντίστοιχα εάν η κόκκινη κάρτα δοθεί στο ημίχρονο ή στα 60 λεπτά του αγώνα.

Τα νούμερα αυτά μπορούν να βοηθήσουν όσους ασχολούνται με το ζωντανό στοίχημα να δουν εάν οι αλλαγές που προκύπτουν στις αποδόσεις μετά από μία κόκκινη κάρτα, είναι καλές για ένα στοίχημα στον τομέα των γκολ ή όχι.referre

 

Η σημασία των κίτρινων καρτών

Συνήθως δεν δίνουμε ουσιαστική βαρύτητα σε μία κίτρινη κάρτα. Ωστόσο, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις μίας κόκκινης κάρτας στον αγώνα και το γεγονός ότι μία κίτρινη κάρτα μπορεί να οδηγήσει στην κόκκινη, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μία κίτρινη κάρτα είναι κάτι παραπάνω από μία μικρή διακοπή του αγώνα.

Όσο αυξάνονται οι κίτρινες κάρτες σε ένα παιχνίδι, τόσο αυξάνεται αντίστοιχα και η πιθανότητα ένας παίκτης να αποβληθεί. Έχει αποδειχθεί στατιστικά ότι στην Premier League η κίτρινη κάρτα σε κάποιον παίκτη διπλασιάζει τον κίνδυνο η ίδια η ομάδα να δεχτεί απευθείας κόκκινη κάρτα σε οποιονδήποτε παίκτη της. Επιπλέον, η πιθανότητα να δεχτεί μία ομάδα κίτρινη κάρτα αυξάνεται κατά 25% όταν δεχτεί κίτρινη κάρτα στον ίδιο αγώνα η αντίπαλός της. Αυτό σημαίνει ότι οι διαιτητές σε έναν βαθμό προσπαθούν να φέρουν κάπως στα «ίσια» το παιχνίδι των καρτών.

 

Έχουν μειονέκτημα οι φιλοξενούμενοι;

Γνωρίζουμε ότι οι ομάδες αποδίδουν κατά βάση καλύτερα στα εντός έδρας παιχνίδια τους απ’ ότι στα εκτός έδρας, όμως πόση βοήθεια έχουν από τον διαιτητή;

Έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότητα να δεχτεί κόκκινη κάρτα μια γηπεδούχος ομάδα διαφέρει από εκείνη να δεχτεί κόκκινη ή κίτρινη η φιλοξενούμενη ομάδα. Στους αγώνες του Champions League της περιόδους 2002-2007 μόνο στο 24,3% των παιχνιδιών η γηπεδούχος ομάδα δέχτηκε περισσότερες κάρτες από τη φιλοξενούμενη.

Την ίδια αυτή περίοδο, οι γηπεδούχοι έλαβαν κόκκινες στο 6,42% των παιχνιδιών, ενώ οι φιλοξενούμενοι αντίστοιχα στο 11,82% των παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι φιλοξενούμενες ομάδες έλαβαν πιο συχνά κόκκινες κάρτες, περίπου 84% πιο συχνά. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι στο 82,89% δεν είχαμε καθόλου κόκκινες κάρτες.

Κάτι αντίστοιχο έχει αποδειχθεί και σε σχετική έρευνα που έγινε την περίοδο 2004-2009 στη γερμανική Bundesliga, όπου μία κόκκινη κάρτα των γηπεδούχων φαίνεται να αυξάνει το ρυθμό σκοραρίσματος των φιλοξενούμενων κατά 60% και μειώνει τον ρυθμό σκοραρίσματος αντίστοιχα των γηπεδούχων κατά 17%.

Συγκριτικά, για κόκκινη κάρτα της φιλοξενούμενης ομάδας έχει ως αποτέλεσμα αύξηση κατά 69% της πιθανότητας των γηπεδούχων να σκοράρουν και μείωση κατά 42% της πιθανότητας των φιλοξενούμενων να βάλουν γκολ, κάτι που δείχνει ότι το μειονέκτημα των ομάδων που αγωνίζονται εκτός έδρας είναι μεγαλύτερο.

 

Καταλήγοντας

Τα δεδομένα από την επίδραση των κόκκινων καρτών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους παίκτες του ζωντανού ποδοσφαιρικού στοιχήματος, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει πλεονέκτημα για τους παίκτες του live.

Επιπλέον, έχοντας πλέον ως δεδομένο ότι οι διαιτητές τείνουν να ευνοούν τις περισσότερες φορές τη γηπεδούχο ομάδα όσον αφορά τις κάρτες. Λόγω της διαφορετικής συμπεριφοράς των διαιτητών, διαφέρει και το πόσο πιθανό είναι αυτοί να δώσουν κάρτες σε έναν αγώνα ή όχι. Αυτό βέβαια είναι δύσκολο να αποτυπωθεί στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών, γεγονός που σημαίνει ότι και η μελέτη της συμπεριφοράς συγκεκριμένων διαιτητών μπορεί να είναι κερδοφόρα για έναν παίκτη του στοιχήματος.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.