Πως διαπιστώνουμε εάν οι αποδόσεις δεν είναι με το μέρος μας

betting_oddsΕίναι πολύ σημαντικό για έναν παίκτη του στοιχήματος να κατανοεί πότε οι πιθανότητες και οι στοιχηματικές αποδόσεις είναι με το μέρος του και πότε όχι. Μόνο έτσι θα πετύχει τον στόχο του: να βγάζει κέρδος μακροπρόθεσμα.

 

 

 

Το βασικό πρόβλημα

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα: Ένα καινούργιο αυτοκίνητο βρίσκεται πίσω από μία από τρεις πόρτες. Στις άλλες δύο πόρτες βρίσκεται από μια κατσίκα. Καλείστε να μαντέψετε σε ποια πόρτα κρύβεται το αυτοκίνητο προκειμένου να το κερδίσετε, ωστόσο δεν έχετε κάποιο άλλο στοιχείο που να σας δίνει κάποιο πλεονέκτημα.

Αφού επιλέξετε μια πόρτα, μια από τις άλλες δύο ανοίγει αποκαλύπτοντας τη μία από τις δύο κατσίκες. Τώρα πλέον σας δίνεται μια νέα επιλογή – να αλλάξετε αν θέλετε πόρτα ή να μείνετε στην αρχική σας επιλογή.

Το πρόβλημα είναι βασικά απλό, πρόκειται για έναν μαθηματικό γρίφο που δείχνει πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με κάτι που φαίνεται να είναι μια πολύ άμεση επιλογή. Η συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιήθηκε σε ένα δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι της αμερικανικής τηλεόρασης τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Με αυτόν τον απλό αλλά έξυπνο γρίφο το τηλεπαιχνίδι έδειξε πως ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να έχει αντι-διαισθητική συμπεριφορά όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα παιχνίδι πιθανοτήτων – και το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες του στοιχήματος. Όταν το ίδιο ερώτημα δημοσιεύτηκε σε ένα αμερικανικό περιοδικό, 10.000 αναγνώστες διαμαρτυρήθηκαν αναφέροντας ότι η λύση που δημοσιεύτηκε ήταν λάθος – ανάμεσα στους οποίους ήταν και μαθηματικοί. Η πιθανότητα το αυτοκίνητο να βρίσκεται στην πόρτα που απομένει είναι 66,6%.

Η λύση του προβλήματος

Η λύση του προβλήματος είναι απλή: πάντα πρέπει να αλλάζετε πόρτα. Αφού ανοιχθεί η πρώτη πόρτα, το αυτοκίνητο βρίσκεται σίγουρα πίσω από μία εκ των δύο κλειστών πορτών (αν και δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε σε ποια). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο πρόβλημα δεν βλέπουν κάποιο πλεονέκτημα στην επιλογή να αλλάξουν πόρτα, θεωρώντας ότι κάθε πόρτα έχει ίση πιθανότητα επιτυχίας (1/3).

Αυτό είναι λάθος – στην πραγματικότητα οι πιθανότητα να βρούμε το αυτοκίνητο διπλασιάζεται αλλάζοντας την πόρτα. Είναι αλήθεια ότι αρχικά η κάθε πόρτα έχει 33,3% πιθανότητα επιτυχίας, όμως αφού αποκαλυφθεί η πρώτη κατσίκα, η πιθανότητα το αυτοκίνητο να βρίσκεται πίσω από την πόρτα που απομένει είναι 66,6%.

Είναι πιο εύκολο να υπολογίσουμε τις πιθανότητες αυτές αν φανταστούμε ότι επιλέγουμε ανάμεσα στην αρχική πόρτα (33,3% πιθανότητα) και στις συνδυασμένες πιθανότητες των άλλων δύο πορτών (33,3% + 33,3%). Αυτό συμβαίνει γιατί από τη στιγμή που επιλέγουμε μία πόρτα, οι άλλες ΄δυο αποτελούν πλέον ζευγάρι – συνεπώς υπάρχει 66,6% πιθανότητα το αυτοκίνητο να βρίσκεται πίσω από τις δύο αυτές κλειστές πόρτες. Όταν βγαίνει από τη μέση η μία, εξακολουθεί να υπάρχει 66,6% πιθανότητα το αυτοκίνητο να βρίσκεται πίσω από την πόρτα που απομένει.

 

Γνωρίζοντας εάν οι πιθανότητες μας ευνοούν ή όχι

Το συγκεκριμένο πρόβλημα μας δείχνει καθαρά πόσο εύκολο είναι να πέσουμε στην παγίδα να αντιμετωπίζουμε μη τυχαίες πληροφορίες ως τυχαίες.

Τα σφάλματα αυτά γίνονται συχνά από τους παίκτες τόσο στο στοίχημα, όσο και γενικότερα στον τζόγο. Το αποτέλεσμα είναι οι παίκτες να δρουν ενάντια στο συμφέρον τους, όταν βομβαρδίζονται από έξυπνα διαφημιστικά κόλπα ή όταν αντιμετωπίζουν το στοίχημα ως τρόπο ζωής και όχι ως μαθηματικό πρόβλημα.

Το στοίχημα απαιτεί να έχουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε εάν μια απόδοση που μας προσφέρεται σε κάποιο γεγονός, αντιπροσωπεύει τη στατιστική πιθανότητα πραγματοποίησης του γεγονότος ή όχι. Δεν έχει σημασία εάν μιλάμε για ένα τηλεπαιχνίδι, για το τζόκερ ή για κάποιο διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα. Το «κλειδί» του κέρδους και της επιτυχίας είναι να βρίσκουμε «αξία» στα στοιχήματά μας.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.