Ποντάρισμα: Μια μέθοδος για να βελτιώσετε τα στοιχήματά σας

Πολλοί επαγγελματίες παίκτες του στοιχήματος θεωρούν ότι το ποσό που ποντάρουμε σε κάθε στοίχημα έχει μεγαλύτερη σημασία από την επιλογή του γεγονότος στο οποίο ποντάρουμε. Σας παρουσιάζουμε 5 δημοφιλείς μεθόδους πονταρίσματος και αναζητούμε την καλύτερη από αυτές.

Το παρακάτω γράφημα μας παρουσιάζει τα κέρδη από μια προσομοίωση 500 στοιχημάτων με καθένα από τα 5 διαφορετικά συστήματα, θεωρώντας ότι η πιθανότητα νίκης των στοιχημάτων μας είναι 55%. Το αρχικό στοίχημα με καθεμία από τις μεθόδους αυτές ήταν $100 (εκτός από τη μέθοδο «όλα μέσα» στην οποία το αρχικό στοίχημα ήταν $1000). Το κάθε σύστημα ξεκινούσε με χρηματικό κεφάλαιο $1000 και η προσομοίωση συνεχίστηκε έως το 500ο ποντάρισμα ή μέχρι να χαθούν όλα τα χρήματα του κεφαλαίου.

betting-staking-strategy-graph

A: Όλα μέσα   –   Β: Martingale   –   C: Fibonacci   –   D: Ποσοστιαίο   –   E: Σταθερό

Όπως μπορείτε να δείτε, ένα σύστημα παρέχει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τα υπόλοιπα, ενώ άλλο ένα χάνει τα πάντα πολύ γρήγορα.

 

Στρατηγική 1: Όλα μέσα, κάθε φορά

Ποντάρουμε όλο μας το κεφάλαιο σε κάθε στοίχημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι τα κέρδη είναι μεγάλα και μάλιστα γρήγορα. Το αρνητικό; Μόλις χάσουμε μένουμε χωρίς χρήματα και εκτός παιχνιδιού.

 

Στρατηγική 2: Σταθερά στοιχήματα

Σε κάθε στοίχημα ποντάρουμε ένα σταθερό χρηματικό ποσό που δεν αλλάζει ανάλογα με το πόσα χρήματα κερδίζουμε ή χάνουμε. Στο παράδειγμά μας μιλάμε για $100. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο μειώνουμε δραματικά την πιθανότητά μας να χάσουμε όλα μας τα χρήματα. Δυστυχώς αυτό παράλληλα σημαίνει ότι περιοριζόμαστε σε μια «αργή και σταθερή» διαδικασία κερδών.

Στρατηγική 3: Martingale

Κάθε φορά που χάνουμε ένα στοίχημα, διπλασιάζουμε το ποντάρισμά μας με το σύστημα Martingale προκειμένου να καλύψουμε τις απώλειές μας με τα νέα μας κέρδη. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης κερδών (καθώς με κάθε επόμενο σύστημα καλύπτουμε τις απώλειές μας). Ωστόσο, εάν υπάρξουν συνεχόμενα χαμένα στοιχήματα, τα πονταρίσματα συνεχίζουν να διπλασιάζονται και σύντομα καταλήγουμε να ποντάρουμε πολύ μεγάλα ποσά ώστε να καλύψουμε τα χαμένα.

 

Στρατηγική 4: Fibonacci

Αυξάνουμε τα στοιχήματά μας όταν χάνουμε με την ακολουθία Fibonacci. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη της στρατηγικής Martingale και το ίδιο μειονέκτημα, ωστόσο τα πονταρίσματα αυξάνονται σε μικρότερο ρυθμό εάν είμαστε σε κακό σερί (παράλληλα όμως μειώνεται και ο ρυθμός αύξησης των κερδών).

 

Στρατηγική 5: Ποσοστιαίο ποντάρισμα

Ποντάρουμε ένα συγκεκριμένο ποσοστό του συνολικού μας κεφαλαίου, το οποίο σχετίζεται με το περιθώριο κέρδους μας. Στην προσομοίωσή μας χρησιμοποιήσαμε το κριτήριο Kelly  για ποσοστιαίο ποντάρισμα. Με την μέθοδο αυτή το ποντάρισμά μας είναι η ποσοστιαία διαφορά του πλεονεκτήματός μας διά την πιθανότητα (55-44=10% διά 1 εάν θεωρήσουμε ότι η απόδοση στην οποία ποντάρουμε είναι 50-50%). Συνεπώς το 10% των $1000 είναι $100. Εάν αυτό το στοίχημα επιτύχει, το επόμενό μας στοίχημα θα αυξηθεί σε $110, καθώς το κεφάλαιο πλέον θα είναι $1100. Με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη αυξάνουν πιο γρήγορα απ’ ότι σε ένα σύστημα σταθερών πονταρισμάτων και οι απώλειες επιβραδύνονται.

Όπως μπορείτε μάλλον να αντιληφθείτε από τις παραπάνω περιγραφές, το ποσοστιαίο ποντάρισμα φαίνεται να έχει ένα φυσικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων στρατηγικών. Φανταστείτε να σας έχουν μείνει μόνο $100 μετά από ένα κακό σερί – θα πρέπει να ποντάρετε $10 (και να συνεχίσετε να μειώνεται το ποντάρισμα αν τα πράγματα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν καλά). Αυτή η στρατηγική σας κρατά στο παιχνίδι πολύ περισσότερο από ένα σύστημα σταθερών πονταρισμάτων, στο οποίο τα $100 αποτελούν το τελευταίο σας ποντάρισμα.

 

Ποια στρατηγική είναι η καλύτερη;

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πρώτη στρατηγική είναι η χειρότερη όλων. Κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι θα χάσουμε και τότε δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία γιατί θα έχουμε χάσει όλο μας το κεφάλαιο. Η πιθανότητα να κερδίσουμε 1000 στοιχήματα στη σειρά με 55% πιθανότητα νίκης είναι απειροελάχιστη, που την κάνει ουσιαστικά αδύνατη, αν και μέχρι το 27ο ποντάρισμα θα έχετε φτάσει ήδη στα $67 δισεκατομμύρια).

Τα προοδευτικά συστήματα Fibonacci και Martingale ξεκινούν συνήθως δυνατά αλλά κάποιο αρνητικό σερί τα οδηγεί αναπόφευκτα στην αποτυχία. Στην προσομοίωση που κάναμε, στον 83ο γύρο πονταρισμάτων χάσαμε 11 φορές στη σειρά. Τέτοιες ήττες μας υποχρεώνουν να ποντάρουμε τεράστια ποσά ($403.000 στη συγκεκριμένη περίπτωση με το Martingale) για να καλύψουμε τις απώλειες. Το ποσό είναι τεράστιο αν αναλογιστούμε ότι στο σημείο αυτό το κεφάλαιό μας είχε φτάσει μόλις στα $6.300. Με το σύστημα Fibonacci το στοίχημα θα ήταν $33.500 σε χρηματικό κεφάλαιο $4.100.

Το μόνο σύστημα πέρα από το ποσοστιαίο που φαίνεται να γλυτώνει τις απώλειες και να είναι κερδοφόρο είναι εκείνο των σταθερών πονταρισμάτων, το οποίο αναπτύσσεται σταθερά αλλά αργά. Έως το 83ο ποντάρισμα το κεφάλαιό μας είχε φτάσει στα $3.400 και στη συνέχεις έπεσε μόλις στα $2.300. Κατάφερε να επιβιώσει ένα μεγάλο κακό σερί, αλλά πάλι το κεφάλαιο ήταν κάπως χαμηλό για 95 πονταρίσματα.

Το σερί των 11 χαμένων στοιχημάτων έπληξε και το ποσοστιαίο σύστημά μας βαριά, μειώνοντας τα κέρδη από τα $7.359 στα $2.286 – χαμηλότερα από το σταθερό ποντάρισμα. Αυτό μας δείχνει πόσο καλά μας προστατεύει η στρατηγική των σταθερών πονταρισμάτων. Ωστόσο, έως το 500ο ποντάρισμα με το σταθερό σύστημα φτάνουμε στα $6.400 και με το ποσοστιαίο στα $18.275.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε μια σημαντική παρατήρηση: όλα τα παραπάνω δεδομένα ισχύουν με την υπόθεση ότι έχουμε πλεονέκτημα στη νίκη της τάξης του 55%. Με κάποιο άλλο δεδομένο όλα τα στατιστικά θα άλλαζαν δραματικά.

 

Στηρίζοντας τη στρατηγική πονταρίσματός σας

Στην παραπάνω προσομοίωση φαίνεται ότι η κάθε στρατηγική έχει διαφορετικά αποτελέσματα ακόμη και αν οι άλλες μεταβλητές είναι οι ίδιες. Η διαφορά ανάμεσα στο κέρδος των $18.275 και στην πλήρη αποτυχία μετά από 500 στοιχήματα βρίσκεται καθαρά στην επιλογή της κατάλληλης στρατηγικής πονταρίσματος.

Να θυμάστε πάντως ότι δεν υπάρχει το «ιδανικό» σύστημα. Αν και το σύστημα του Κριτηρίου Kelly δούλεψε στο παραπάνω παράδειγμα, ενδέχεται να υπάρχουν πιο εξελιγμένα συστήματα για διαφορετικά είδη στοιχήματος. Είναι συνεπώς σημαντικό να ανακαλύψετε πιο στυλ πονταρίσματος είναι το πιο κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση, κάνοντας έρευνα και προσομοιώσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ποσοστιαίο σύστημα λειτουργεί μόνο εφόσον γνωρίζουμε το πλεονέκτημά μας, δεδομένο το οποίο χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε τα πονταρίσματά μας. Εάν ο υπολογισμός του πονταρίσματός μας είναι λάθος, θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα δυσκολίες.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.