Περισσότερα χρήματα από τις στοιχηματικές εταιρίες ζητά το ελληνικό Δημόσιο

opapΑυξημένο ποσοστό συμμετοχής στο μικτό κέρδος των αδειοδοτημένων στοιχηματικών εταιριών που λειτουργούν στην Ελλάδα επιδιώκει το ελληνικό Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένο στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού υπάρχουν ρυθμίσεις και για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών και σχετικό άρθρο με το οποίο προωθείται η αύξηση της συμμετοχής (ουσιαστικά του φόρου) επί του κέρδους των στοιχηματικών εταιριών από το 30% που είναι τώρα στο 35%.

Πρόκειται για ποσοστό 35% επί των μικτών εσόδων των στοιχηματικών εταιριών, το οποίο εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη. Παράλληλα αναμένεται να μην προταθεί καν η επιλογή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ, σχέδιο που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα και για το οποίο είχε κόντρα με τον Οργανισμό και τους πράκτορές του όλο το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται ότι το Υπουργείο τελικά πείστηκε ότι το συγκεκριμένο φορολογικό μέσο είναι ουσιαστικά ανέφικτο στην πράξη και έτσι φαίνεται να εγκαταλείπεται για άλλη μια φορά, τουλάχιστον μέχρι νεότερα.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι με την αύξηση του συντελεστή επί του μικρού κέρδους, οι αναλυτές υπολογίζουν πως η κυβέρνηση προσδοκά στη συγκέντρωση επιπλέον εσόδων που κυμαίνονται μεταξύ 65 – 100 εκατ.ευρώ από τον κλάδο του διαδικτυακού στοίχηματος και των τυχερών παιχνιδιών. Πάντως το 35% είναι πολύ υψηλό ποσοστό. Σε αγορές που σχετικά πρόσφατα τέθηκαν σε ρύθμιση, το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο. Λόγου χάρη, στη Δανία η συμμετοχή ανέρχεται στο 20%, στη Ρουμανία στο 16%, στη Βουλγαρία στο 20%, ενώ στη Μ. Βρετανία το ποσοστό έχει καθοριστεί στο 15%. Μιλάμε δηλαδή για υπερδιπλάσιο ποσοστό στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παράγοντες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών αναφέρουν ότι πως η υπερφορολόγηση του κλάδου μέσω του φόρου αυτού θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των εταιρειών.

Να επισημάνουμε επίσης ότι τα έσοδα του ΟΠΑΠ ανήλθαν το 2015 στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο νέος φόρος εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε επιβάρυνση 70 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ωστόσο και πάλι ο νέος αυτός νόμος είναι αρκετά συγκριτικά με την επιβολή τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη, το οποίο εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούσε σε επιβάρυνση 210 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τον Οργανισμό. Από την άλλη πλευρά ωστόσο εκτιμάται ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου σε όλες τις μορφές τζόγου, διαδικτυακού και μη, αναμένεται ουσιαστικά να κάνει πιο ανταγωνιστικό των ΟΠΑΠ. Ενδεχομένως λοιπόν να πρόκειται τελικά για ένα μέτρο που ευνοεί τον Οργανισμό εις βάρος των υπόλοιπων αδειοδοτημένων διαδικτυακών στοιχηματικών εταιριών.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.