Νέο νομοσχέδιο για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα

vouliΝέο νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει ζητήματα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοσχέδιο θα φέρει πολύ σημαντικές αλλαγές στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών γενικότερα.

Να θυμίσουμε ότι ναι μεν στην χώρα μας με τη σχετική νομοθεσία του 2011 δόθηκαν άδειες λειτουργίας στην Ελλάδα σε 24 στοιχηματικές εταιρίες, ωστόσο μιλάμε για προσωρινές άδειες και ένα προσωρινό, μεταβατικό καθεστώς, το οποίο παραμένει έτσι εδώ και 5 χρόνια. «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» όπως λέει και η γνωστή μας παροιμία.

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται με το νέο σχέδιο νόμου να ορίσει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο σε πρώτη φάση θα προβλέπει την δημοπράτηση των αδειών λειτουργίας των εταιριών, με ορισμένου χρόνου διάρκεια (πιθανότατα πενταετή). Παρότι προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάποια πληροφόρηση όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης των αδειών, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιεί τελικά το επιτυχημένο μοντέλο (τουλάχιστον οικονομικά για το Δημόσιο) της δημοπράτησης των αδειών στα πλαίσια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας.

 

Τα χρηματικά κέρδη για το Δημόσιο

Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τα χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου από τη διαδικασία της αδειοδότησης ανέρχονται στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό φαντάζει πολύ μεγάλο και παράγοντες που γνωρίζουν τα δεδομένα της αγοράς αναφέρουν ότι μάλλον αυτό το σενάριο είναι εκτός πραγματικότητας, όμως αυτό μένει να το δούμε και στην πράξη, καθώς και στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών τα ποσά ήταν τεράστια συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί. Βέβαια φαίνεται με βάση την τρέχουσα κερδοφορία των στοιχηματικών εταιριών ότι δεν είναι εφικτό να γίνει απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης με βάση τα περιορισμένα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, τη στιγμή μάλιστα που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά και τον τομέα του τζόγου στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο τζίρος των τυχερών παιχνιδιών να υποχωρήσει κατά αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προ οικονομικής κρίσης εποχή.

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι το σχετικό νομοσχέδιο πριν την ψήφισή του στο ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποσταλεί προς μελέτη και διερεύνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι που θα αποφανθεί για την υλοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση θα περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή, ακόμη και αν το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα, είναι δε ακόμη πιο πιθανό οι όποιες αλλαγές στην διαδικτυακή αγορά των τυχερών παιχνιδιών να μην εφαρμοστούν πριν από τα τέλη του 2017, με αρχές του 2018.

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.