Μεξικό: Μια υπενθύμιση των στατιστικών περιορισμών

mexicoΤο φετινό καλοκαίρι πέρα από το Euro της Γαλλίας με το οποίο ασχοληθήκαμε αρκετά, είχαμε παράλληλα και το Copa America, με το οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν ασχοληθήκαμε πολύ. Αυτό που σίγουρα θα παρατηρήσατε ή έστω θα ακούσατε, είναι τα δύο ρεκόρ τα οποία έσπασε η εθνική ομάδα του Μεξικό.

Το πρώτο από αυτά τα δύο ρεκόρ ήταν το αήττητο σερί της ομάδας επί 22 παιχνίδια. Τη στιγμή που η Βραζιλία αποκλείστηκε στη διοργάνωση από το Περού, το Μεξικό έγινε αυτόματα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτό φαίνεται να πίστευαν και οι ίδιοι οι παίκτες του Μεξικό, που είχαν την απαιτούμενη ψυχολογία και θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να επικρατήσουν και του δεύτερου μεγάλου φαβορί που ήταν η Αργεντινή.

Αυτό που συνέβη ωστόσο τελικά, ήταν να σταματήσει το αήττητο σερί του Μεξικό και να γίνει ένα άλλο ρεκόρ – το 7-0, η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της ομάδας από την Χιλή, που τελικά πήρε το κύπελλο. Σίγουρα εκείνο το απόγευμα κόπηκε πολύ η φόρα των Μεξικανών ποδοσφαιριστών και φιλάθλων…

Το συγκεκριμένο γεγονός μας δείχνει καθαρά ότι η στατιστική δεν δουλεύει όπως την πιστεύουν οι περισσότεροι. Το ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τελικά τα προηγούμενα αποτελέσματα; Στην οικονομική θεωρία ισχύει ότι τα «προηγούμενα αποτελέσματα δεν αποτελούν καθαρά στοιχεία πρόγνωσης των μελλοντικών αποτελεσμάτων». Το ίδιο ισχύει και στον αθλητισμό.

 

Μια διαφορετική προσέγγιση

Πέρα από τις ποσοτικές αναλύσεις και προσεγγίσεις, υπάρχουν και οι ποιοτικές προσεγγίσεις, οι οποίες είναι απόλυτα αποδεκτές ως μέθοδοι στην επιστήμη της στατιστικής, αλλά ο περισσότερος κόσμος τείνει να δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία στα ποσοτικά δεδομένα.

Ποιοτικές προσεγγίσεις υπάρχουν πολλές και μάλιστα λειτουργούν πολύ διαφορετικά. Είναι πολύ πιο δύσκολο να τις καλύψουμε εδώ, αλλά αυτό στο οποίο θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως μπορούν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες και δεν πρέπει να τις σνομπάρουμε. Μελετώντας αξιόλογες ποιοτικές μεθόδους, μπορούμε κατ’ ελάχιστο να βελτιώσουμε την γενικότερη κατανόηση που έχουμε για τη στατιστική και τις πιθανότητες.

Αν είστε φίλοι του σινεμά, θα θυμάστε ίσως τη σκηνή στον Πόλεμο των Άστρων – Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, όπου ο Χαν Σόλο καταφέρνει να οδηγήσει το σκάφος του μέσα από ένα σμήνος αστεροειδών παρότι ο C3P0 του λέει ότι η πιθανότητα να τα καταφέρει είναι 4000 προς 1. Ο C3P0 δεν κάνει λάθος αλλά μάλλον ξέχασε να υπολογίσει το γεγονός ότι ο Χαν Σόλο είναι τόσο σπουδαίος.

Οι πιθανότητες σε επίπεδο 4000:1 δεν είναι συνηθισμένες. Πιο ασυνήθιστο είναι φυσικά να επαληθευτούν, ωστόσο μην ξεχνάμε ότι οι στοιχηματικές εταιρίες τέτοια εποχή πέρυσι έδειναν απόδοση 5000:1 στη Λέστερ να κατακτήσει το αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League. Μήπως και αυτές ξέχασαν πόσο τρομερή είναι η Λέστερ, όπως στην περίπτωση του C3P0;

Γεγονός είναι ότι δεν ξέρουμε ποιες θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να είναι οι πραγματικές πιθανότητες, αλλά μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά value bets δεδομένων κάθε φορά των συνθηκών.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.