Κριτήριο Kelly: Υπολογίστε πόσα χρήματα πρέπει να ποντάρετε σε κάθε στοίχημα

Οι παίκτες του στοιχήματος οφείλουν πάντα να αναζητούν μαθηματικές ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με τις πιθανότητες στα στοιχήματά τους και όχι να βασίζονται στις παρορμήσεις και το ένστικτό τους, παρότι και αυτά αποδεικνύονται πολλές φορές ιδιαίτερα χρήσιμα. Στο κείμενο που σας παραθέτουμε θα δούμε ένα παράδειγμα χρήσης του Κριτηρίου Kelly, που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο υπολογισμού του μεγέθους του πονταρίσματός μας σε κάθε στοίχημα.

Πριν προχωρήσουν στην τοποθέτηση κάποιου στοιχήματος οι παίκτες του στοιχήματος θα πρέπει να προσπαθήσουν να απαντήσουν σε 6 σημαντικές ερωτήσεις: ποιος, τι, πότε, που, γιατί και πόσο; Σε αυτό το άρθρο ουσιαστικά ασχολούμαστε με το «πόσο» πρέπει να στοιχηματίσουμε όταν θέλουμε.

Σκεφθείτε ότι τοποθετούμε ένα στοίχημα στην αγγλική Premier League. Μπορούμε να προσαρμόσουμε αντίστοιχα αυτές τις ερωτήσεις:

  •        Σε ποιον θα ποντάρουμε; Στη Manchester United
  •        Σε τι θα ποντάρουμε; Να τερματίσει στην πρώτη 4άδα
  •        Πότε θα στοιχηματίσουμε; Τώρα
  •        Που θα στοιχηματίσουμε; Στη στοιχηματική εταιρία Mybet
  •        Γιατί να στοιχηματίσουμε εκεί; Γιατί η εταιρία έχει την υψηλότερη απόδοση
  •        Πόσα … πόσα να στοιχηματίσουμε;

Τα περισσότερα άρθρα επικεντρώνονται στις πρώτες πέντε ερωτήσεις, συνήθως με τη χρήση μαθηματικών ή στατιστικών στοιχείων. Όσον αφορά την οικονομική παράμετρο του πονταρίσματος, το βασικό ζήτημα δεν είναι να βρούμε μόνο επαρκή οικονομικά προϊόντα στα οποία θα επενδύσουμε αλλά και να αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε το πορτοφόλι μας. Ομοίως λοιπόν μια σημαντική ερώτηση είναι πόσα να ποντάρουμε;

Οι περισσότεροι μαθηματικοί και ειδικοί του στοιχήματος προτείνουν το Κριτήριο Kelly. Στην ουσία το Κριτήριο Kelly υπολογίζει το ποσοστό των χρημάτων που πρέπει να ποντάρουμε σε κάποιο στοιχηματικό γεγονός του οποίου η απόδοση είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου, ώστε το χρηματικό μας κεφάλαιο να αυξηθεί με τον καιρό εκθετικά.

Ο τύπος του Κριτηρίου Kelly είναι: (bpq)/b

B = η απόδοση -1
P = η πιθανότητα επιτυχίας
Q = η πιθανότητα αποτυχίας (πχ. 1-p)

 

Ένα παράδειγμα με τη χρήση του κέρματος

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι στοιχηματίζετε στην ρίψη ενός κέρματος, στην κεφαλή σε απόδοση 2.00. Ωστόσο το κέρμα δεν είναι «τίμιο» και έχει 52% πιθανότητα να έρθει κεφαλή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε:

P= 0.52
Q = 1-0.52 = 0.48
B = 2-1 = 1.

Ο υπολογισμός είναι: (0.52×1 – 0.48) / 1 = 0.04

Συνεπώς, σύμφωνα με το Κριτήριο Kelly καλό είναι να ποντάρουμε το 4% του κεφαλαίου μας – ενώ το θετικό ποσοστό δείχνει ότι οι πιθανότητες είναι θετικές, με το μέρος μας. Με αυτό τον τρόπο σταδιακά το κεφάλαιο θα αυξηθεί εκθετικά. Είναι εύκολο να φτιάξετε ένα έγγραφο του excel για τον υπολογισμό του Κριτηρίου Kelly.

Ουσιαστικά το Κριτήριο Kelly προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων μεθόδων πονταρίσματος, όπως για παράδειγμα το σύστημα Fibonacci, καθώς το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο. Ωστόσο, απαιτείται ακρίβεια στον υπολογισμό της πιθανότητας να προκύψει ένα γεγονός και πειθαρχία στην χρήση της μεθόδου.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.