Υπερεκτιμώντας τη σημασία των γκολ του πρώτου ημιχρόνου στο ποδόσφαιρο

Πολλοί παίκτες που στοιχηματίζουν ζωντανά στο ποδόσφαιρο, πέφτουν στην παγίδα να αποπροσανατολίζονται από γεγονότα που συμβαίνουν σε κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πρώτο γκολ που μπαίνει σε κάποιον αγώνα. Γενικά, όταν έχουμε πολλαπλά γκολ σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό είναι κάτι που το θυμόμαστε, αλλά δεν αποτελούν χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιείται ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Το αποτέλεσμα είναι τελικά οι παίκτες του στοιχήματος να υπερβάλουν στις αποφάσεις τους όσον αφορά την εξέλιξη του αγώνα.

 

Ανάλυση του μοτίβου σκοραρίσματος στο ποδόσφαιρο

Ο μέσος όρος γκολ στην αγγλική Premier League ανά παιχνίδι την τελευταία δεκαετία είναι 2,6 γκολ. Ο αριθμός αυτός τείνει να μεγαλώσει, καθώς η διαφορά δυναμικότητας των ομάδων γενικά αυξάνεται.

Συνεπώς δύο ισοδύναμες σχετικά ομάδες θα πρέπει να περιμένουμε να σκοράρουν λιγότερα γκολ από τον μέσο όρο του πρωταθλήματος, ενώ αντίθετα όταν οι ομάδες έχουν μεγάλη διαφορά, το τελικό σκορ ξεπερνά κατά βάση τα 3 γκολ.

Μετά από ανάλυση των αποτελεσμάτων μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι αγώνες χωρίς γκολ γίνονται όλο και λιγότερο πιθανοί, καθώς η ποιοτική διαφορά των ομάδων μεγαλώνει, ενώ η πιθανότητα σε ένα παιχνίδι να σημειωθούν 4 γκολ γίνεται όλο και πιο μεγάλη λόγω του ίδιου γεγονότος.

Μπορούμε να παρατηρήσουμε επίσης ότι το 55% των γκολ επιτυγχάνονται στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς οι παίκτες αρχίζουν να κουράζονται και τα ρίσκα που λαμβάνουν είναι περισσότερα. Έτσι, πέρα της σχετικής υπεροχής του φαβορί, στο δεύτερο ημίχρονο είναι πιο πιθανό να δούμε περισσότερα γκολ.

Σε ένα τυπικό αγώνα της Premier League, κατά μέσο όρο έχουμε 1,19 γκολ στο πρώτο ημίχρονο και 1,45 γκολ στο δεύτερο. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά αποτελούν μέσους όρους. Σχεδόν το 70% των αγώνων της Premier League είχαν ένα ή λιγότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά πάνω από 10% των αγώνων είχαν 3 ή περισσότερα γκολ πριν το ημίχρονο.

Υπάρχουν δύο σενάρια για τους αγώνες στους οποίους σημειώνονται 3 ή περισσότερα γκολ στα πρώτα 45 λεπτά. Εάν τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα είναι πραγματικά τόσο σημαντικά όσον αφορά την πορεία κάποιου παιχνιδιού, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη συχνότητα του σκοραρίσματος να συνεχιστεί στο δεύτερο ημίχρονο, αφού στο δεύτερο ημίχρονο έχει περισσότερα γκολ.

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις προβλέπουν καλύτερα τα μελλοντικά γεγονότα απ’ ότι τα βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο οι μη αναμενόμενοι ρυθμοί σκοραρίσματος συμβαίνουν που και που, λόγω της τυχαίας διακύμανσης.

Σε μια περίοδο πέντε σεζόν παρατηρούμε ότι τα παιχνίδια της Premier League στα οποία μπήκαν 3 ή περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, είχαν 1,6 γκολ κατά μέσο όρο στο δεύτερο ημίχρονο. Συγκριτικά, είχαμε 1,52 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο στα παιχνίδια στα οποία 1 ή λιγότερα γκολ μπήκαν στα πρώτα 45 λεπτά. Συνεπώς, μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι τα πολλά γκολ στο πρώτο ημίχρονο οδηγούν σε πολλά γκολ και στο δεύτερο, ωστόσο στην ουσία η αύξηση αυτή, παρότι υπάρχει, είναι πολύ μικρή.

Ο αριθμός των γκολ που αναμένουμε σε έναν αγώνα εξαρτάται από την διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων. Στα παιχνίδια όπου 3 ή περισσότερα γκολ μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο, είχαμε πιο μεγάλα φαβορί απ’ ότι στα παιχνίδια εκείνα στα οποία το σκοράρισμα ήταν πιο σπάνιο στο πρώτο ημίχρονο.

 

Συμπέρασμα

Εν συντομία, καταλήγουμε στο γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα μπορούμε να δούμε πολλά γκολ γρήγορα σε έναν αγώνα, αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό. Όμως, αυτό δεν θα πρέπει να το εκλαμβάνουμε ως σημάδι ότι ο γρήγορος ρυθμός θα συνεχιστεί και στην υπόλοιπη διάρκεια του παιχνιδιού ή πως η μία ομάδα ξαφνικά βελτιώθηκε ή έγινε ξαφνικά πολύ χειρότερη απ’ ότι έδειχνε να είναι πριν.

Οι μακροπρόθεσμες τάσεις είναι πάντα πιο αξιόπιστες όσον αφορά την πρόγνωση γεγονότων απ’ ότι οι βραχυπρόθεσμες. Σε γενικές γραμμές τα πολλά γκολ στο πρώτο ημίχρονο δεν ανεβάζουν ουσιαστικά τον μέσο όρο των γκολ του δευτέρου ημιχρόνου.

Προφανώς μην βγάζετε γρήγορα και αυθαίρετα συμπεράσματα, γιατί η εντύπωση που έχουμε για κάτι είναι σωστή μόνο εάν επιβεβαιώνεται και στην πράξη.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Μάρτιος 29, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.