Είναι η κατάταξη των ομάδων της FIFA αξιόπιστη στοιχηματικά;

hqdefaultΠαρότι η κατάταξη εθνικών ομάδων της FIFA αντικατοπτρίζει λίγο ή πολύ τη δυναμικότητα και την ποιότητα των εθνικών ομάδων, υπάρχουν συχνά περιπτώσεις που η βαθμολογία είναι είτε υπερεκτιμημένη ή υποβαθμισμένη.

Για παράδειγμα η Ουαλία μετά τους προκριματικούς αγώνες του Euro 2016 της Γαλλίας τερμάτισε στην κορυφαία δεκάδα, αλλά αν δούμε γενικότερα την πορεία της ομάδας, έστω τα τελευταία χρόνια, ας πούμε από το Euro 2012 και το Μουντιάλ του 2014 τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Το τρέχον σύστημα κατάταξης της FIFA περιλαμβάνει πολλαπλασιαστές που αυξάνονται ανάλογα με τη σημαντικότητα του κάθε παιχνιδιού. Ένας φιλικός αγώνας έχει μεταβλητή 1, που αυξάνεται σε 2,5 για τα παιχνίδια των προκριματικών και σε 4 για τα παιχνίδια της τελικής φάσης του Μουντιάλ. Επιπλέον τα πιο πρόσφατα παιχνίδια έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Αυτό σημαίνει ότι μια ομάδα μπορεί να ανέβει πολύ εάν τα πάει πολύ καλά στις προκριματικές φάσεις κόντρα σε μέτριους αντιπάλους, αποφεύγοντας τα φιλικά παιχνίδια.

Για παράδειγμα η Γαλλία ως διοργανώτρια είχε απευθείας πρόκριση στο Euro 2016 και έτσι έπαιξε 8 φιλικούς αγώνες έως τον Οκτώβριο του 2015 και παρά τα καλά αποτελέσματα κόντρα σε ομάδες που βρίσκονται αρκετά υψηλά στην κατάταξη έπεσε από την 7η θέση στην 22η

Η διοργανώτρια του Μουντιάλ 2014 Βραζιλία έπαθε κάτι αντίστοιχο πέφτοντας στην 18η θέση από την 6η το 2011 καθώς οι περισσότερες ανταγωνίστριες ομάδες πήραν βαθμούς από τα προκριματικά και δεν ασχολήθηκαν με φιλικά. Ωστόσο η Ουαλία δεν έπαιξε κάποιο φιλικό to 2015, κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης του Euro 2016. Έτσι λοιπόν παρά το γεγονός ότι είχε το 7ο καλύτερο ρεκόρ, οι υψηλοί συντελεστές τη βοήθησαν να ανέβει βαθμολογικά στην κατάταξη της FIFA ξεπερνώντας την Αγγλία που είχε 100% επιτυχία στα προκριματικά, αλλά δεν είχε αντίστοιχα νίκες στους φιλικούς της αγώνες.

 

Χρησιμοποιώντας την κατάταξη στη φάση των ομίλων

Μέχρι την έναρξη και τα πρώτα παιχνίδια του Euro 2016 οι κατατάξεις θα είναι πιο ρεαλιστικές όμως φαίνεται ότι το υπάρχον σύστημα δεν είναι σίγουρα πολύ αξιόπιστο και πρέπει κάπως να αλλάξει.

Υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στον αριθμό των βαθμών που κερδίζει μια ομάδα στην αρχική φάση των ομίλων μιας διοργάνωσης. Για παράδειγμα μια ομάδα με τουλάχιστον 1000 βαθμούς κατάταξης FIFA κέρδισε κατά μέσο όρο 6 βαθμούς στην φάση των ομίλων του Μουντιάλ toy 2014, σε σχέση με τους 3 βαθμούς των ομάδων κάτω από 1000 πόντους.

Με βάση τις πιο πρόσφατες διοργανώσεις, ο μέσος αριθμός βαθμών που αναμένεται να κερδίσει μια ομάδα σε έναν όμιλο 4 ομάδων ενός μεγάλου τουρνουά προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε τους πόντους κατάταξης της FIFA με 0.00787 και στη συνέχεια αφαιρέσουμε 3,3.

Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα στην Ουαλία θα πάρει κατά μέσο όρο 6 βαθμούς στο γκρουπ της του Euro 2016, το οποίο την κάνει ισχυρό φαβορί για την πρόκριση.

Ωστόσο αν ρίξουμε μια ματιά στα γκολ των πιο πρόσφατων αποτελεσμάτων της ομάδας με βάση τα γκολ θα δούμε ότι μια κατάταξη κοντά στους 750 βαθμούς θα ήταν σίγουρα πιο ρεαλιστική για την Ουαλία με βάση την τρέχουσα κατάσταση της εθνικής. Αυτοί οι βαθμοί θα αντιστοιχούσαν σε 2,5 βαθμούς στον όμιλο του Euro 2016, που θα έκαναν την πρόκριση πιο δύσκολη, αλλά θα έδιναν μια πιο ρεαλιστική εικόνα για τις δυνατότητες και πιθανότητες της ομάδας στη διοργάνωση.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.