Η ψευδαίσθηση του ελέγχου – προστατευτείτε κατά των προλήψεων

Πολλές φορές οι άνθρωποι τείνουν να παρανοούν την έννοια του ελέγχου σε καταστάσεις που είναι τυχαίες, μη ελεγχόμενες ή απρόβλεπτες. Η ψευδαίσθηση του ελέγχου υπάρχει ιδιαίτερα στο στοίχημα και στον τζόγο και είναι σημαντικό να την αποφεύγουμε.

Χρειαζόμαστε τον έλεγχο

Πολλές φορές λόγω της ανθρώπινης φύσης, δεν μπορούμε να δούμε ότι κάποια γεγονότα είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Οι πρώτοι άνθρωποι είχαν περιορισμένη αντίληψη για το τι συνέβαινε γύρω τους και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς λειτουργίας του περιβάλλοντός τους. Το αποτέλεσμα ήταν να προσπαθούν να εξηγήσουν ακόμη και τυχαία και πολύπλοκα γεγονότα, φυσικά με λάθος τρόπο. Οι προλήψεις δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ο άνθρωπος κάπως τον έλεγχο των πραγμάτων και υπάρχουν ακόμη.

Οι άνθρωποι έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους τον έλεγχο καταστάσεων με διαφόρων ειδών ενέργειες (πχ. αποφεύγουν μαύρες γάτες, δεν περπατάνε κάτω από σκάλες κλπ.).

 

Οι προσωπικές επιλογές – Πετώντας το ζάρι

Τα περισσότερα τυχερά παιχνίδια, όπως άλλωστε αναφέρει και η λέξη είναι εντελώς τυχαία, ωστόσο πολλοί παίκτες πιστεύουν ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είναι σε θέση να επηρεάσουν το αποτέλεσμα με προσωπικές επιλογές.

Έτσι λοιπόν έχουν την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και παίζοντας ζάρια ή ρουλέτα έχουν σε έναν έστω βαθμό τον έλεγχο των πραγμάτων. Όμως αυτό δεν ισχύει γιατί μιλάμε για τυχαία αποτελέσματα.

Τα παιχνίδια τύπου ΚΙΝΟ ή Joker, δημιουργούν άλλη μια ψευδαίσθηση στους παίκτες κάνοντάς τους να αισθάνονται εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους όταν παίζουν για παράδειγμα τους προσωπικούς τους αριθμούς και δεν επιλέγουν έτοιμα δελτία με τυχαίους αριθμούς από το μηχάνημα. Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα είναι εντελώς τυχαίο και στις δύο περιπτώσεις, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ακριβώς οι ίδιες.

Να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αντί για έλεγχο των πραγμάτων, όπως νομίζουν, οι παίκτες καταφέρνουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές τους. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά χρησιμοποιούν ημερομηνίες γέννησης για αριθμούς. Αυτό αφενός δεν αλλάζει ουσιαστικά τις πιθανότητες νίκης, αλλά στο τέλος τα χρηματικά έπαθλα που κερδίζουν οι νικητές είναι μικρότερα, γιατί οι επιλογές περιορίζονται στους αριθμούς 1 έως 31, μειώνοντας τα πιθανά κέρδη, καθώς οι τυχεροί σε περίπτωση επιτυχίας θα είναι ενδεχομένως περισσότεροι.

 

Επικίνδυνες πληροφορίες και παραλίγο νίκες

Μια ξένη παροιμία λέει ότι «οι λίγες πληροφορίες είναι επικίνδυνες». Αυτό σίγουρα είναι κάτι που ισχύει στον τζόγο όπου η έως έναν βαθμό γνώση ενός αθλήματος ή κάποιας ομάδας κάνει πολλούς να υπερεκτιμούν την κατανόηση που έχουν ή τις ικανότητές τους όσον αφορά τις προβλέψεις.

Όταν υπάρχουν επιτυχίες, οι παίκτες συχνά πιστεύουν ότι έχουν κατανοήσει ή «αποκωδικοποιήσει» μια διαδικασία που οδηγεί στην επιτυχία και έτσι και πάλι έχουμε την ψευδαίσθηση του ελέγχου.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και όταν αποτυγχάνουμε να κερδίσουμε για λίγο. Πιστεύουμε ότι κάναμε σχεδόν τα πάντα τέλεια και ότι είναι εύκολο και θέμα χρόνου να κάνουμε αυτές τις μικρές αλλαγές που στη συνέχεια θα μας οδηγήσουν σίγουρα στην επιτυχία.

Οι προτάσεις μας λοιπόν στο σημείο αυτό είναι οι εξής:

  • Αποδεχτείτε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο των τυχαίων γεγονότων
  • Κάντε υποθέσεις και εξετάστε προσεκτικά κάθε κατάσταση
  • Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε σε κάθε περίπτωση ποιο είναι το μήνυμα και ποιος ο «θόρυβος»

Το σημαντικό για τους παίκτες των τυχερών παιχνιδιών και του στοιχήματος είναι να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη πειθαρχεία όταν προχωρούν σε διαπιστώσεις και συμπεράσματα όσον αφορά το ιστορικό των στοιχημάτων τους. Αφήστε το τυχερό σας σακάκι για το κλαμπ.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.