Η μεγαλύτερη κατοχή μπάλας στο ποδόσφαιρο συνεπάγεται και περισσότερες πιθανότητες νίκης;

passingΈνα από τα πιο συχνά στατιστικά στοιχεία που βλέπουμε σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είναι τα ποσοστά της κατοχής της μπάλας. Είναι γενικά αποδεκτό μάλιστα ότι η μεγαλύτερη κατοχή μπάλας αποτελεί θετικό γεγονός, όμως ισχύει αυτό και σε ποιο βαθμό θα πρέπει οι παίκτες του στοιχήματος να βασίζονται στην κατοχή ως μέσο πρόβλεψης του νικητή μιας αναμέτρησης;

Η επιτυχία της στρατηγικής κατοχής της μπάλας – την οποία εφαρμόζει κατά βάση η Μπαρτσελόνα και η Εθνική Ισπανίας – σε συνδυασμό με το αισθητικά ευχάριστο αποτέλεσμα του παιχνιδιού με πολλές πάσες έχει κάνει αυτού του είδους το παιχνίδι μια μεγάλη φιλοδοξία για τις περισσότερες ποδοσφαιρικές ομάδες. Κατά καιρούς πολλοί παίκτες και προπονητές έχουν εκφράσει επίσης την άποψή τους ότι η κατοχή της μπάλας σε φέρνει πολύ πιο κοντά στη νίκη. Δυστυχώς, η επιτυχία αυτού του στυλ παιχνιδιού δεν είναι τόσο απλή στην ανάλυσή της. Η Ισπανία αποκλείστηκε στο μουντιάλ του 2014 από την πρώτη ήδη φάση των ομίλων, παρά το γεγονός ότι είχε 60% κατοχή μπάλας, τόσο στο παιχνίδι κόντρα στην Ολλανδία, όσο και σε εκείνο κόντρα στη Χιλή.

Η Μπαρτσελόνα κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης το 2008/09 και το 2010/11 με κατοχή μπάλας κατά μέσω όρο άνω του 60% και με 700 πάσες ανά παιχνίδι. Ωστόσο έχουμε στο μεταξύ δει και επιτυχίες από την Ίντερ με 45% κατοχή μπάλας κατά μέσο όρο και 400 πάσες το 2009/10 και την Τσέλσι με 47% κατοχή το 2011/12.

 

Η κατοχή αποτελεί ένα μέρος του συνόλου

Το βασικότερο πρόβλημα όσον αφορά την κατοχή της μπάλας ως απόλυτο μέγεθος είναι ότι μιλάμε για ένα δευτερεύον στατιστικό που προκύπτει από έναν συνδυασμό άλλων κυριότερων στατιστικών που είναι πιο ουσιαστικά όσον αφορά την επιτυχία μας ομάδας.

Οι ομάδες αποκτούν μεγαλύτερη κατοχή μπάλας όταν είναι καλές στα τάλκιν και γενικότερα αμυντικά, κρατούν καλά την μπάλα και χρησιμοποιούν την κατοχή για να δημιουργήσουν ευκαιρίες. Σκοράρουν μετατρέποντας τις ευκαιρίες σε γκολ, περισσότερα απ’ όσα δέχονται.

Έχουμε λοιπόν μια αλυσίδα, με τα αποτελέσματα των αγώνων στην μία άκρη και τον χρόνο κατοχής στην άλλη, αλλά ενδιάμεσα υπάρχουν στατιστικές που έχουν σχέση με την ικανότητα, που αποτελούν καλύτερες ενδείξεις αναφορικά με την επιτυχία. Η κατοχή από μόνη της δεν αποτελεί ισχυρό δείκτη για την απόδοση μιας ομάδας. Πιο σημαντικό είναι να δούμε τι καταφέρνει να κάνει κρατώντας τη μπάλα.

Η Σουόνσι αποτελεί μια καλή περίπτωση για να αναλύσουμε λίγο το ζήτημα. Η ομάδα από τη Ουαλία μπορεί να είχε τις πρώτες σεζόν της παρουσίας της στην Premier League πολύ μεγάλα ποσοστά κατοχής μπάλας, αλλά δεν είχε ποτέ την απόδοση της Μπαρτσελόνας. Ενώ λοιπόν η Μπαρτσελόνα έχει την κατοχή ψηλά στο γήπεδο, κοντά δηλαδή στην περιοχή των αντιπάλων και με κοφτές και γρήγορες πάσες προσπαθεί να διασπάσει την άμυνα (το γνωστό τίκι-τάκα), με τους κορυφαίους σε ποιότητα επιθετικούς της, η Σουόνσι είχε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ. Ουσιαστικά η ουαλική ομάδα είχε την κατοχή στο μισό του γηπέδου της και έπαιζε πολύ συντηρητικά με τρίγωνα ή με πάσες προς τα πίσω, με μια αμυντική δηλαδή τακτική που σκοπό είχε να αποτρέψει τις αντίπαλες ομάδες από το να σκοράρουν. Η διαφορά είναι ότι ενώ η Μπαρτσελόνα «σάρωνε» τους τίτλους σε ισπανικές και διεθνείς διοργανώσεις, η Σουόνσι κατάφερνε απλά να βγει 11η την σεζόν 2011/12 στην αγγλική Premier League. Παρόμοια οδό ακολούθησε το 2008/09 και η Στόουκ Σίτι, με αμυντική κατοχή μπάλας και μεγάλες μπαλιές στην επίθεση που δεν είχε φυσικά και πάλι μεγάλη επιτυχία τελικά.

 

Οι πραγματικές παράμετροι απόδοσης μιας ομάδας

Μια πραγματική ένδειξη της απόδοσης μιας ομάδας είναι πως αυτή χρησιμοποιεί αποδοτικά την κατοχή για να δημιουργήσει ευκαιρίες και γκολ. Και η δημιουργία ευκαιριών βέβαια είναι και πάλι συζητήσιμη, καθώς αυτές μπορεί να είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ευκαιρίες που προέρχονται από αντεπιθέσεις, γίνονται γκολ σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από αντίστοιχες ευκαιρίες οργανωμένων επιθέσεων.

Συνεπώς είναι πιο σοφό να προσπαθεί κανείς να βγάζει τα συμπεράσματά του με βάση πιο ουσιαστικά στατιστικά όπως για παράδειγμα τα σουτ, παρά να πιστεύει ότι η μεγάλη κατοχή μπάλας σημαίνει αυτόματα υπεροχή της ομάδας που την έχει επιτύχει.

Οι ομάδες με χαμηλά ποσοστά κατοχής μπάλας, διαθέτουν εναλλακτικούς τρόπους σκοραρίσματος. Για παράδειγμα, στην ισπανική La Liga, όπου το παιχνίδι κατοχής είναι πολύ συνηθισμένο, οι ομάδες με χαμηλά ποσοστά κατοχής τείνουν να σκοράρουν περισσότερο αναλογικά από αντεπιθέσεις απ’ ότι ομάδες που ακολουθούν το μοντέλο της Μπαρτσελόνα.

Το 2014 που πήρε το πρωτάθλημα η Ατλέτικο Μαδρίτης, σκόραρε το ένα τρίτο των γκολ της κατά 49% από την κατοχή μπάλας και 51% από αντεπιθέσεις. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 45% στο Champions League, όπου πάνω από τα μισά γκολ προήλθαν από αντεπιθέσεις ή επιθέσεις με ανοιχτές μπαλιές.

Η κατοχή της μπάλας ουσιαστικά δεν μας δείχνει πόσο αποτελεσματική είναι μια ομάδα, αν και συνήθως το να κατέχει κανείς τη μπάλα είναι θετικό. Η ψευδαίσθηση που δημιουργείται στον κόσμο είναι επειδή οι κορυφαίες ομάδες έχουν αυξημένα ποσοστά κατοχής, αλλά από μόνη της η κατοχή δεν λέει πραγματικά τίποτα.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.