Η επίδραση του Κόπα Άφρικα στην απόδοση των ομάδων της αγγλικής Premier League

copaafricaΤο Κόπα Άφρικα ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου, ενώ η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου και ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου.

Μεγάλος αριθμός των Αφρικανών παικτών αγωνίζονται στην Αγγλία, με τους περισσότερους από αυτούς που αγωνίζονται στις πιο ανταγωνιστικές ομάδες της Premier League να είναι κυρίως από τρεις χώρες: Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη και Αλγερία. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οι ποδοσφαιριστών αυτών των τριών χωρών θα φτάσουν να αγωνίζονται στη διοργάνωση του Κόπα Άφρικα έως και τις τελευταίες μέρες και η εκτίμηση του αντίκτυπου που έχει η απουσία τους στο πρωτάθλημα της αγγλικής Premier League παρουσιάζει ενδιαφέρον αν και είναι προβληματική ως προς την εκτίμηση.

Αυτό συμβαίνει για άλλη μια φορά λόγω του κλασικού προβλήματος που δεν είναι άλλο από το μικρό δείγμα δεδομένων. Συνεπώς τυχαία γεγονότα και παράγοντες συχνά παίζουν ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων. Υπάρχουν συνεπώς απρόσμενοι τραυματισμοί και αποβολές που περιπλέκουν τα πράγματα και τα συμπεράσματα.

 

Ο υπολογισμός του αντίκτυπου μέσω της εμπορικής αξίας των παικτών

Η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών του αγγλικού πρωταθλήματος που αγωνίζονται στο Κόπα Αφρικα αγωνίζονται στον χώρο του κέντρου, ενώ αντίθετα οι επιθετικοί και οι αμυντικοί δεν είναι πολλοί.

Αυτοί οι παίκτες είναι είτε βασικοί, όπως ο Σάντιο Μανέ της Λίβερπουλ και ο Ριγιάντ Μαχρέζ της Λέστερ ή αναπληρωματικοί παίκτες όπως ο Αιγύπτιος Ραμαντάν Σομπί, που έχει φέτος στη Στόουκ λιγότερα από 200 λεπτά συμμετοχής.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε αριθμητικά την προσφορά κάποιου παίκτη είναι η εμπορική του αξία συγκριτικά με τη συμμετοχή του φέτος αγωνιστικά.

Ο Σάντιο Μανέ έχει αυτή τη στιγμή αξία 26 εκατομμύρια λίρες και έχει αγωνιστεί 1695 λεπτά φέτος στην Premier League ή αλλιώς στο 92% του συνολικού χρόνου της σεζόν. Εάν πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό με την αξία του παίκτη βγάζουμε την αξία της παρουσίας του στις 23,9 εκατομμύρια στερλίνες.

Αντίθετα, ο Σομπί έχει παίξει μόνο στο 10% του αγωνιστικού χρόνου για τη Στόουκ και η αξία του στην αγορά είναι 2 εκατομμύρια λίρες. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού μας ότι η αξία της παρουσίας του φέτος είναι μόνο 200.000 λίρες.

Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήσαμε τον παρακάτω πίνακα συνδυάζοντας την αξία των παικτών που λείπουν στο Κόπα Άφρικα στο σύνολο των 13 ομάδων της Premier League που έχουν Αφρικανούς ποδοσφαιριστές σε ομάδες της τρέχουσας διοργάνωσης. Η πρώτη στήλη υπολογίζει την αξία σε σχέση με τα λεπτά συμμετοχής τους και η δεύτερη με βάση τα γκολ που έχουν πετύχει. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός, τόσο πιο σημαντική είναι αντίστοιχα η απουσία των παικτών.

 

Ομάδα Αξία – % λεπτά) Αξία – % γκολ
Leicester City 36,2 38
Liverpool 24,0 19
West Ham United 13,1 4
Sunderland 12,6 0
Manchester United 11,2 0
Stoke City 10,2 8
Everton 8,7 0
Crystal Palace 7,2 13
Hull City 5,4 0
Southampton 4,5 5
Watford 3,5 0
Arsenal 2,1 0
AFC Bournemouth 0,4 0

Η απώλεια του Μανέ για τη Λίβερπουλ με βάση τη συμμετοχή και την αξία τους φαίνεται σημαντική. Ωστόσο η συνολική αξία της Λίβερπουλ υπολογίζεται στα 325 εκατομμύρια λίρες, πράγμα που σημαίνει ότι η ομάδα έχει το υλικό να αντικαταστήσει σχετικά καλά την απώλεια.

Αντίθετα, η Λέστερ φαίνεται να είναι η ομάδα αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Από την πρωταθλήτρια Αγγλίας λείπουν οι Αμάρτι, Μαχρέζ και Σλιμανί για το Κόπα Άφρικα. Πρόκειται για πολύ σημαντικά και ακριβά στελέχη των «αλεπούδων», καθένα από τα οποία έχει συμμετοχή άνω του 50% του συνολικού χρόνου αγωνιστικά. Συνεπώς είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Λέστερ θα αντιμετωπίσει τις 2 εβδομάδες που απομένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα αγωνιστικά λόγω των απουσιών.

Τα γκολ που έχουν πετύχει οι τρεις παίκτες αποτελούν την πιο εμφανή συνεισφορά τους. Το τρίο της Λέστερ έχει σκοράρει το 38% των γκολ της ομάδας τη σεζόν 2016/17 αν και πολλά από αυτά ήταν πέναλτι.

Παράλληλα και στην Κρίσταλ Πάλας φαίνεται να είναι σημαντική η απώλεια του Σαχά όσον αφορά τα γκολ που πετυχαίνει ο παίκτης και τις ευκαιρίες που αυτός δημιουργεί στην σχετικά φθηνή για τα οικονομικά δεδομένα της Premier League Κρίσταλ Πάλας.

Η απουσία των παικτών είναι ένας προφανής παράγοντας αλλά πολλές φορές οδηγεί τους παίκτες του στοιχήματος σε υπερβολές όταν στοιχηματίζουν σε ένα παιχνίδι, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι ομάδες όπως η Λίβερπουλ έχουν μεγάλο πάγκο και ποιοτικούς αντικαταστάτες.

Για κάθε ήττα που αποδίδεται στην έλλειψη παικτών, μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις ομάδων με πολλές απουσίες που πετύχαν τελικά εκπληκτικά αποτελέσματα.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Ιανουάριος 28, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.