Η επίδραση του είδους τουρνουά και η απόδοση των αουτσάιντερ

trophy-83115Είτε πρόκειται για το Αυστραλιανό Open στο τένις ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα είναι πάντα πολύ δημοφιλή στους παίκτες του στοιχήματος και πάντα παρουσιάζουν πολλές ευκαιρίες και εξαιρετικές αποδόσεις. Το είδος και η διάρθρωση του κάθε τουρνουά έχει πάντα πολύ μεγάλη επίπτωση στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών. Ο γενικός κανόνας αναφέρει ότι οι πιο ισχυρές ομάδες τα πάνε καλύτερα στα τουρνουά και τις διοργανώσεις με μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ αντίθετα, τα αουτσάιντερ κάνουν περισσότερες εκπλήξεις στα μικρότερης διάρκειας και αγώνων διοργανώσεις. Ας δούμε διάφορους τύπους τουρνουά και το πως επηρεάζουν τις πιθανότητες νίκης των φαβορί και των αουτσάιντερ.

Στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, η κάθε ομάδα αντιμετωπίζει δύο φορές κάθε άλλη, σε έναν αγώνα εντός και έναν εκτός έδρας. Στις νοκ-άουτ διοργανώσεις όπως για παράδειγμα το αγγλικό FA Cup, η κλήρωση είναι τυχαία σε κάθε γύρο. Στο τένις, υπάρχουν επίσης νοκ άουτ αγώνες, ωστόσο οι πρώτοι παίκτες σε κατάταξη δεν κληρώνονται μεταξύ τους στους πρώτους γύρους. Ξεχωρίσαμε τις 5 πιο συχνές μορφές τουρνουά στα διάφορα αθλήματα που χρησιμοποιούνται:

 

  1. Νοκ-άουτ

Στα νοκ-άουτ τουρνουά ο χαμένος παίκτης απλά βγαίνει εκτός τουρνουά και ο νικητής συνεχίζει στην επόμενη φάση με κάποιον νέο αντίπαλο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι διοργανώσεις των κυπέλλων, είτε πρόκειται για μονές, είτε για διπλές αναμετρήσεις.

  1. Νοκ-άουτ με κατάταξη

Πρόκειται για μια τροποποιημένη μορφή των νοκ άουτ αγώνων όπου οι πιο ισχυροί παίκτες ή ομάδες συναντώνται μεταξύ τους μόνο σε προχωρημένες φάσεις της διοργάνωσης, κάτι που οδηγεί σε πιο ενδιαφέροντα ματς, υψηλότερης ποιότητας. Απαιτείται βέβαια κάποια επίσημη κατάταξη, όπως συμβαίνει με το τένις όπου κατά κόρον χρησιμοποιείται αυτό το είδος τουρνουά.

  1. Round robin

Σε αντίθεση με το σύστημα των νοκ άουτ, στο round robin όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους. Είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν όλα σχεδόν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα.

  1. Καλύτερος στα 3

Πρόκειται για το σύστημα ανάμεσα σε δύο ομάδες ή παίκτες, στο οποίο θα πρέπει κάποιος να κερδίσει 2 παιχνίδια προκειμένου να επικρατήσει. Στα Grand Slam του τένις για παράδειγμα οι γυναίκες παίζουν στα 3 σετ, ενώ στους άνδρες το αποτέλεσμα κρίνεται στον καλύτερο στα 5. Είναι επίσης κάτι που βλέπουμε στα play off του μπάσκετ.

  1. Ελβετικό σύστημα (Swiss)

Το ελβετικό είναι ένα σύστημα με συγκεκριμένο αριθμό αγώνων, που είναι ωστόσο μικρότερος από το σύστημα Robin round. Ο αριθμός των γύρων προσδιορίζεται από τον αριθμό των ομάδων ή παικτών, ενώ οι αναμετρήσεις γίνονται ανάμεσα σε αντιπάλους με παρόμοια βαθμολογία (πχ. οι νικητές παίζουν με νικητές και οι χαμένοι με χαμένους στον δεύτερο γύρο κοκ). Προκειμένου κάποιος να κερδίσει θα πρέπει να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό βαθμών. Το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται πιο σπάνια, όταν συνήθως ο αριθμός των ομάδων ή αθλητών είναι πολύ μεγάλος και δεν είναι εφικτό πχ. να παίξουν όλοι με όλους. Ονομάζεται ελβετικό γιατί χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ένα σκακιστικό τουρνουά στη Ζυρίχη, ενώ χρησιμοποιείται συνήθως και στα e-sports και στο καρτοπαίχνιδο Magic: The Gathering.

 

Ποια σύστημα ευνοεί ποιον;

Το πρώτο που μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα από τα παραπάνω είναι ότι ο μεγάλος αριθμός των ομάδων της κάθε διοργάνωσης ευνοεί τους ισχυρούς και ο μικρός αριθμός αγώνων τα αουτσάιντερ.

Το σύστημα του Καλύτερου στα 3 έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά νίκης των ισχυρών ομάδων και παικτών, ενώ τα νόκ άουτ τουρνουά ευνοούν σαφέστατα τα αουτσάιντερ. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πρώτη περίπτωση μια ήττα δεν έχει τόσο δραματική επίπτωση, πράγμα που επιτρέπει ουσιαστικά στον νικητή της σειράς να κάνει μία ή περισσότερες ήττες στην αρχή χωρίς επιπτώσεις.

Το ελβετικό σύστημα δίνει σε όλους ίδιο αριθμό αγώνων αλλά το πρόβλημά του είναι ότι στον τελευταίο αγώνα συμφέρει τους κορυφαίους παίκτες συχνά να έρχονται ισόπαλοι και να κατακτούν την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Αυτό το κάνει λιγότερο ελκυστικό.

Όσον αφορά τελικά το στοίχημα, καταλήγουμε και πάλι στη μελέτη. Εάν θέλετε να αυξήσετε τα κέρδη σας, πριν στοιχηματίσετε σε κάποιο μακροπρόθεσμο στοίχημα σε κάποιο φαβορί ή αουτσάιντερ, δώστε μεγάλη βάση στη μορφή του τουρνουά.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.