Η εφαρμογή της στρατηγικής Kelly στη διαχείριση στοιχημάτων

Deposit your budget for investment in the future

Deposit your budget for investment in the future

Ένα από τα πιο κοινά ερωτήματα νέων αλλά και παλιότερων παικτών του στοιχήματος είναι πόσα χρήματα θα πρέπει να ποντάρουν σε κάθε στοίχημά τους. Η απάντηση φυσικά δεν είναι εύκολη και χιλιάδες μαθηματικοί, ειδικοί της στατιστικής και απλοί άνθρωποι προσπαθούν εδώ και αιώνες να δώσουν κάποια απάντηση. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και διάσημες προσεγγίσεις αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η στρατηγική Kelly. Η συγκεκριμένη στρατηγική αφορά το μέγεθος των πονταρισμάτων σε τυχερά και άλλα παιχνίδια και εμπνευστής της ήταν ο John L. Kelly Jr, ο οποίος την πρωτοδημοσίευσε το 1956.

Η στρατηγική Kelly δίνει γενικά μια απάντηση στη διαχείριση του κεφαλαίου κάποιου παίκτη και στην αξιοποίησή του όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά και με μικρότερο ρίσκο. Ουσιαστικά η στρατηγική μας απαντά εάν κάποιος διαθέτει ένα κεφάλαιο Χ, πόσο θα πρέπει να ποντάρει σε κάθε περίπτωση ώστε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και παράλληλα να ελαχιστοποιήσει τις απώλειές του. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να μπορέσει ο παίκτης να βγει κερδισμένος οικονομικά από τα στοιχήματά του.

 

Η προσέγγιση Kelly συνοπτικά

Στη θεωρία που ανέπτυξε ο Kelly, τονίζει ότι στην περίπτωση ενός ευνοϊκού για τον παίκτη παιχνιδιού, η τύχη του αναμένεται να μεγαλώσει εκθετικά. Ο Kelly μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης ποικίλει, ανάλογα με το ποσοστό του στοιχήματος. Έτσι επισήμανε ότι εάν ένας παίκτης ποντάρει μόνο ένα μικρό ποσοστό δεν θα χάσει όλο του το κεφάλαιο, ωστόσο στην περίπτωση αυτή και το κέρδος αυξάνεται πολύ αργά. Όσο μεγαλύτερο γίνεται το ποσοστό των πονταρισμάτων επί του κεφαλαίου, τόσο μεγαλώνουν και οι ενδεχόμενες απώλειες που πλέον από κάποιο σημείο και μετά είναι πραγματικά ικανές να κάνουν τον παίκτη να χάσει όλα του τα χρήματα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα ο Kelly υποστήριξε ότι η σωστή ισορροπία έρχεται όταν το ποσοστό του στοιχήματος είναι απολύτως ίδιο με το μέγεθος του πλεονεκτήματος. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει για παράδειγμα ότι όταν η πιθανότητα να κερδίσετε είναι 51% (άρα η πιθανότητα να χάσετε είναι 49%), η βέλτιστη πρακτική είναι να ποντάρετε τη διαφορά των δύο αυτών ποσοστών (51-49), δηλαδή 2%.

 

Η στρατηγική Kelly στην πράξη

Συνεπώς εάν ξεκινάτε με ένα κεφάλαιο 1.000 ευρώ και ισχύει το παραπάνω παράδειγμα όσον αφορά τα ποσοστά, τότε, όπως αναφέρει ο Kelly στην στρατηγική του, τα πονταρίσματα ανά στοίχημα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20 ευρώ. Μπορεί να σας φαίνεται ενδεχομένως μικρό το ποσό συγκριτικά με το μέγεθος του κεφαλαίου, όμως οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσό αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα να χαθεί όλο το κεφάλαιό και μάλιστα γρήγορα.

Η θεωρία και στρατηγική Kelly ισχύει σε βάθος χρόνου και εφόσον τηρηθεί και υπολογιστούν οι πιθανότητες νίκης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη. Οι διακυμάνσεις και τα κακά σερί είναι αναμενόμενα ακόμη και σε παιχνίδια που είναι 90% υπέρ του παίκτη. Η στρατηγική Kelly μπορεί να αποτελέσει μια εγγύηση ασφαλείας ακόμη και σε κακές περιόδους.

Με τον τρόπο που εξηγήσαμε λοιπόν μπορούμε πολύ εύκολα και γρήγορα να υπολογίσουμε το μέγεθος των πονταρισμάτων μας ανά στοίχημα. Σημειώστε όμως μια παράμετρο: ότι οι οποιεσδήποτε στρογγυλοποιήσεις ποσών θα πρέπει να γίνονται πάντα προς τα κάτω, προς το πλησιέστερο έγκυρο ποσό.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση

 

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.