Η χρήση του συστήματος Elo στο ποδοσφαιρικό στοίχημα και στην Premier League

eloΕνδέχεται να έχετε διαβάσει σε κάποιο παλιότερό μας κείμενο για την κατάταξη Elo ή ίσως απλά να την έχετε ακούσει κάπου. Πρόκειται για ένα σύστημα κατάταξης ομάδων σε διάφορα αθλήματα, πρωταθλήματα και διοργανώσεις και θα δούμε εδώ πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πρακτικά στο στοίχημα.

Το συγκεκριμένο σύστημα εφευρέθηκε από τον Ούγγρο πρωταθλητή του Σκακιού Arpad Elo ως ένας τρόπος κατάταξης της ικανότητας των παικτών του σκακιού. Η αξία του όσον αφορά την πρόγνωση αποτελεσμάτων έκανε πολλούς αθλητικούς αναλυτές να ενδιαφερθούν γι’ αυτό και να το προσαρμόσουν σταδιακά σε όλα τα αθλήματα και φυσικά στο ποδόσφαιρο.

Εξηγήσαμε γιατί το σύστημα Elo είναι ανώτερο από την κατάταξη της FIFA και με τη νέα Premier League να ξεκινά, θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να βοηθηθούμε όσον αφορά την πρόγνωση των αγώνων.

 

Η θεωρία για το σύστημα Elo

Σκοπός του συστήματος Elo στο ποδόσφαιρο είναι να μετρήσουμε τη σχετική δύναμη δύο ομάδων. Κάθε ομάδα έχει μια αριθμητική αξία, με τους πιο υψηλούς βαθμούς να δείχνουν ότι πρόκειται για πιο ισχυρές ομάδες.

Όταν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι αγωνίζονται μεταξύ τους, η νικήτρια ομάδα «κλέβει» βαθμούς από τη χαμένη και ο ακριβής αριθμός των βαθμών αυτόν εξαρτάται από την διαφορά ανάμεσα στις βαθμολογίες τους. Όταν μια ομάδα αγωνίζεται κόντρα σε μια άλλη που είναι σημαντικά πιο αδύναμη και χάσει, τότε χάνει πολύ περισσότερους πόντους απ’ ότι εάν η νικήτρια ομάδα για παράδειγμα ήταν ελαφρά πιο αδύναμη.

Αντίστοιχα, νικώντας μια πιο ισχυρή αντίπαλο, μια ομάδα κερδίζει περισσότερους πόντους απ’ ότι αν κερδίσει μια λιγότερο ισχυρή. Στην περίπτωση της ισοπαλίας μια ομάδα με χαμηλή βαθμολογία κερδίζει βαθμούς από την ισχυρότερη ομάδα και έτσι με αυτόν τον τρόπο το σύστημα το ίδιο αυτοσυντονίζεται και αυτοδιορθώνεται.

 

Βαθμολογίες Elo των ομάδων της φετινής Premier League


Βαθμολογική θέση  σεζόν 2015/16
Σύλλογος Elo
4 Man City 1854
2 Arsenal 1845
1 Leicester 1817
3 Tottenham 1810
8 Liverpool 1806
10 Chelsea 1799
6 Man United 1794
5 Southampton 1784
7 West Ham 1730
11 Everton 1701
12 Swansea 1694
9 Stoke 1687
17 Sunderland 1661
14 West Brom 1651
Προβιβάστηκε Burnley 1642
15 Crystal Palace 1639
13 Watford 1629
16 Bournemouth 1625
Προβιβάστηκε Middlesbrough 1600
Προβιβάστηκε Hull City 1595

Υπολογίζοντας τις ανταλλαγές πόντων

Ας δούμε πως γίνεται ο βασικός υπολογισμός με βάση τον αγώνα της 14ης Αυγούστου 2016 ανάμεσα σε Άρσεναλ και Λίβερπουλ, που αποτέλεσε το πρώτο ντέρμπι της Premier League για τη φετινή περίοδο. Η Arsenal είχε Elo 1845 και η Λίβερπουλ είχε 1806.

Υπολογίζοντας το 5% της αντίστοιχης κατάταξής τους η Arsenal ρίσκαρε να χάσει 92,3 βαθμούς και η Λίβερπουλ αντίστοιχα 90,3 βαθμούς, συνεπώς το σύνολο των βαθμών ήταν 182,6. Τα πιθανά αποτελέσματα ήταν τρία:

  1. Νίκη της Άρσεναλ. Η κατάταξή της αυξάνεται κατά 90,3 φτάνοντας στους 1935,3 βαθμούς και της Λίβερπουλ μειώνεται σε 1715,7.
  2. Νίκη της Λίβερπουλ (όπως συνέβη τελικά). Η κατάταξη της Λίβερπουλ αυξάνεται κατά 92,3 βαθμούς στους 1898,3 και της Άρσεναλ πέφτει στους 1752,7.
  3. Ισοπαλία. Το άθροισμα των βαθμών (182.6) μοιράζεται ίσα ανάμεσα στις δύο ομάδες (91.3:91.3) με αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση στο 1807 για τη Λίβερπουλ και μια μικρή μείωση στο 1844 για την Άρσεναλ.

Σημειώστε ότι οι παραπάνω υπολογισμοί αφορούν μόνο τον βασικό υπολογισμό. Προκειμένου να βελτιωθεί η ακρίβεια το ποδοσφαιρικό σύστημα Elo διαφοροποιείται αρκετά ώστε να περιλαμβάνει κι άλλους παράγοντες όπως το πλεονέκτημα της έδρας, τη διαφορά των γκολ και προσαρμογές που αφορούν τη λειτουργία ενός πρωταθλήματος.

 

Η χρήση της κατάταξης Elo στο στοίχημα

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η μέθοδος Elo βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην προηγούμενη απόδοση των ομάδων και συνεπώς δεν προσμετρά άλλους παράγοντες όπως η αλλαγή ενός προπονητή, η προσθήκη νέων παικτών κλπ.

Παρά το γεγονός ότι και το σύστημα Elo έχει τους επικριτές τους χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους παίκτες του στοιχήματος, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα αξιόπιστη στατιστική βάση για την ανακάλυψη value bets.

Με την έναρξη της Premier League και των υπόλοιπων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, το σύστημα Elo αποτελεί ένα από τα καλύτερα εργαλεία όσον αφορά τις αποφάσεις σας για τους αγώνες του στοιχήματος.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.