Οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών στις ομάδες της Premier League τα Χριστούγεννα

premier-leagueΤα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για το αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League, όχι μόνο γιατί πραγματοποιούνται κανονικά αγώνες, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα πρωταθλήματα, αλλά και για τον λόγο ότι πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα αποτελέσματα σε σχέση με την υπόλοιπη σεζόν. Αρκετοί παίκτες του στοιχήματος και φίλαθλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη περίοδος έχει αρνητικό αντίκτυπο στους «μικρότερους» συλλόγους και πως αντίθετα ευνοεί τις «μεγαλύτερες» ομάδες. Ισχύει όμως αλήθεια κάτι τέτοιο ώστε να το εκμεταλλευτούμε όσον αφορά το στοίχημα; Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Τσέλσι αναμένεται να τα πάνε πολύ καλύτερα από ομάδες όπως η Σάντερλαντ, η Σουόνσι και η Γουέστ Μπρομ συνολικά στη σεζόν. Το ερώτημα είναι ωστόσο τι απόδοση θα έχουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε 26 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου.

 

Ο παράγοντας «κούραση»

Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται 3 αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα της Premier League και γι’ αυτόν τον λόγο μία από τις ανησυχίες των προπονητών είναι η κόπωση των παικτών, καθώς και ο κίνδυνος τραυματισμών. Υπάρχει η άποψη ότι οι ομάδες που δεν αγωνίζονται στο Champions League ή το Europa League θα πρέπει να έχουν κάποιο πλεονέκτημα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Ουσιαστικά οι αγγλικές ομάδες κάνουν πολλές αλλαγές παικτών στα ευρωπαϊκά κύπελλα και κυρίως στο Europa League και κρατούν τους καλούς παίκτες ξεκούραστους, χρησιμοποιώντας τους μόνο όταν πρέπει.

 

Επιτυχημένο “rotation” παικτών

Παρότι οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι έχουν περισσότερα παιχνίδια ώστε να καταφέρουν να διατηρούν τους ποδοσφαιριστές τους σε καλή αγωνιστική κατάσταση, το επίπεδο των παικτών που έχουν στη διάθεσή τους είναι πολύ πιο υψηλό από εκείνο των ομάδων που βρίσκονται χαμηλότερα στο πρωτάθλημα.

Τις 4 τελευταίες σεζόν μάλιστα, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Τσέλσι κατάφεραν να βελτιώσουν τον μέσο όρο συγκομιδής πόντων τους κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αυτό σημαίνει ότι όταν συγκεκριμένοι παίκτες έχουν ανάγκη ξεκούρασης, το υψηλό επίπεδο των υπόλοιπων παικτών δεν δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα στην συνολική απόδοση της ομάδας. Αναλογικά, οι μικρότεροι σύλλογοι έχουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές ποιότητας ανάμεσα στους βασικούς παίκτες και στους αναπληρωματικούς. Επιπλέον, τα λιγότερα ματς δεν τους προσφέρουν τόσες ευκαιρίες να κάνουν μεγαλύτερο rotation και να έχουν περισσότερους παίκτες ετοιμοπόλεμους, ώστε να αντικαταστήσουν επάξια τους βασικούς όταν αυτό χρειαστεί.

 

Η διαφορά στην απόδοση

Οι τρεις αγώνες της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν πολύ μικρό δείγμα, ώστε να αναλύσουμε τον αντίκτυπο που έχουν ουσιαστικά στο στοίχημα. Ωστόσο υπάρχει σαφής διαφορά στο επίπεδο απόδοσης των ομάδων που αναφέραμε προηγουμένως και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Και οι τρεις κορυφαίες ομάδες κατάφεραν να αυξήσουν τη συγκομιδή πόντων τους τη συγκεκριμένη περίοδο, σε 4 διαδοχικές σεζόν. Το πρόσημο μάλιστα είναι θετικό αν απομονώσουμε τους τρεις αυτούς αγώνες και τους συγκρίνουμε με το υπόλοιπο της χρονιάς. Συνολικά οι ομάδες αυτές επιτυγχάνουν 0,29 περισσότερου βαθμούς ανά αγώνα από τον μέσο όρο των 1,96 βαθμών/αγώνα του συνόλου της σεζόν, φτάνοντας στο εορταστικό διάστημα τους 2,25 βαθμούς/αγώνα.

Αν κοιτάξουμε αντίστοιχα τις αγωνιστικές αποδόσεις της Σάντερλαντ, Σουόνσι, Γουέστ Μπρομ, ομάδες που σταθερά τα 4 τελευταία χρόνια βρίσκονται χαμηλά στη βαθμολογία της Premier League, παρατηρείται το αντίθετο. Οι τρεις σύλλογοι συγκομίζουν 0,02 λιγότερους βαθμούς ανά παιχνίδι σε σύγκριση με την υπόλοιπη σεζόν, υποχωρώντας από τους 1,12 βαθμούς/αγώνα στους 1,10 βαθμούς/αγώνα.

 

Επικρατώντας των στοιχηματικών αποδόσεων

Η διαφορά που σημειώσαμε παραπάνω δεν είναι τόσο αξιόπιστη όταν αναλύουμε την πιθανή επίδραση που έχει. Αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο δείγμα, 15 ετών, από το 2000-2015 και περισσότερες ταυτόχρονα ομάδες, προσθέτοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ, μπορούμε να έχουμε ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίοδο των 15 ετών οι ομάδες έχουν συνολικά 49 αγώνες την περίοδο των γιορτών και η προϊστορία δείχνει ότι καταγράφηκαν 30 νίκες σε 49 ματς. Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ κέρδισαν ουσιαστικά τα 37 από τα 49 ματς της συγκεκριμένης περιόδου.

Εάν οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών αντιπροσώπευαν τις πραγματικές πιθανότητες, θα περιμέναμε να κέρδιζαν τα 37 στα 49 ματς σε πιθανότητα μόλις 3%. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι οι στοιχηματικές εταιρίες υποτίμησαν το επίπεδο επιτυχίας των κορυφαίων αυτών συλλόγων κατά τη διάρκεια της περιόδου που εξετάζουμε.

Θα συνεχιστεί αυτή η τάση;

Η επιτυχία του παρελθόντος δεν σημαίνει τίποτα για το μέλλον. Το γεγονός ότι οι στοιχηματικές εταιρίες υποτίμησα συγκεκριμένες ομάδες κατά την εορταστική περίοδο τα προηγούμενα χρόνια δεν σημαίνει ότι αυτό θα επαναληφθεί και στο μέλλον. Ωστόσο προσέξτε λίγο τις αποδόσεις της Premier League κατά τη διάρκεια των γιορτών γιατί μπορεί να βρείτε εξαιρετικά value bets. Φροντίστε να υποστηρίξετε τους «δυνατούς», αυτό λέει η στατιστική.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.