Οι ακριβές μεταγραφές στο ποδόσφαιρο σημαίνουν και καλύτερα αποτελέσματα;

soccermoneyΗ «τρέλα» της μεταγραφικής περιόδου στο ποδόσφαιρο δεν έχει ξεκινήσει για τα καλά, καθώς πολλές ομάδες περιμένουν την ολοκλήρωση του Copa America που διεξάγεται αυτή την περίοδο στις Η.Π.Α. και του Euro 2016 της Γαλλίας προκειμένου να αρχίσουν να συμπληρώνουν το «παζλ» των μεταγραφικών τους κινήσεων και του νέου τους ρόστερ. Τα μεγάλα ονόματα και οι ακριβές μεταγραφές σίγουρα εντυπωσιάζουν ωστόσο πόσο σημαντικές είναι τελικά όσον αφορά την ουσία; Με αυτές έρχονται καλύτερα αποτελέσματα για τις ομάδες;

 

Η αξία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας

Όλες οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών συνδυάζονται με μεγάλες ελπίδες και προσδοκίες για τίτλους και καλά αποτελέσματα. Ωστόσο ακόμη και στις περιπτώσεις των μεγάλων μεταγραφών οι επιτυχίες δεν μπορούν να είναι εγγυημένες, ενώ πιο «μέτριες» μεταγραφές μπορούν να αποδειχθούν τελικά πολύ πιο επιτυχημένες.

Ένας παίκτης ενδέχεται να θέλει χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί σε ένα διαφορετικό πρωτάθλημα ή μπορεί να αγοράστηκε μετά από μια εξαιρετική χρονιά απόδοσης, που όμως να μην αποτελεί ένδειξη των τυπικών του ικανοτήτων.

Μπορούμε να βρούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Θυμηθείτε τον Μπερμπάτοφ και την απογοητευτική του απόδοση στην πρώτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ ή τη μεταγραφή του Μπαλοτέλι μετά την εκπληκτική του σεζόν το 2014/15 στη Λίβερπουλ. Επίσης τους Φελαϊνί και Ντι Μαρία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πόσες ακόμη περιπτώσεις…

Συνεπώς μια αύξηση ή μείωση της αξίας μιας ομάδας δεν συνδυάζεται πάντα με μια αντίστοιχη αύξηση ή μείωση στην απόδοση της ομάδας αυτής. Επιπλέον ένα καλό ή κακό σερί αποτελεσμάτων σε μια ομάδα είναι απόλυτα φυσικό και αναμενόμενο και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι τελικοί βαθμοί που θα κατακτήσει η ομάδα στο πρωτάθλημα να ξεφεύγουν από τον αναμενόμενο μέσο όρο της.

Συνεπώς, με όλους αυτούς τους παράγοντες δεν πρέπει να θεωρούμε έκπληξη ότι μια αύξηση ή μείωση στην αξία των ποδοσφαιριστών μιας ομάδας μπορεί να μην συνεπάγεται τελικά αύξηση η μείωση της απόδοσής της.

 

Τα εκατομμύρια δεν φέρνουν ούτε την ευτυχία αλλά ούτε και την επιτυχία

Παρότι η αξία μιας ομάδας αποτελεί αναμφίβολα έναν καλό δείκτη απόδοσης, μια ομάδα με μεγάλες μεταγραφές το καλοκαίρι είναι πιθανό να μην δει σημαντική αύξηση της απόδοσής της άμεσα, λόγω των αντικρουόμενων παραγόντων και τυχαίων γεγονότων.

Αυτό το γεγονός βέβαια δημιουργεί ευκαιρίες λόγω «επιπλοκών» που δημιουργούνται στις στοιχηματικές αγορές μακροπρόθεσμων γεγονότων, όπως πχ. την πρόβλεψης του πρωταθλητή. Η τεράστια μεταγραφή του Ραχίμ Στέρλινγκ στην Μάντσεστερ Σίτι έκανε τις στοιχηματικές αποδόσεις να κάνουν τη Μάντσεστερ Σίτι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τον τίτλο της Premier League στην Αγγλία, ανεβάζοντας παράλληλα τις αποδόσεις των άλλων ομάδων. Ο Στέρλινγκ τελικά σε μεγάλο βαθμό δεν δικαιολόγησε τα χρήματα αυτά και η ομάδα του από μεγάλο φαβορί βρέθηκε στην 5η θέση του πρωταθλήματος…

Συνεπώς είναι καλύτερα να αγνοούμε τις προσθήκες μιας ομάδας μέχρι να έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση ή και το αντίθετο. Συχνά η απόδοση των ομάδων αναπτύσσεται σταδιακά, ακόμη και με τεράστιες δαπάνες για μεταγραφές. Η Μάντσεστερ Σίτι χρειάστηκε 4 σεζόν με αστρονομικές επενδύσεις χρημάτων για να φτάσει στην κορυφή και όπως είδαμε είναι ακόμη πιο δύσκολο να διατηρηθεί εκεί, την ώρα που η Λέστερ και η Τότεναμ με πολύ χαμηλότερες μεταγραφές εξέπληξαν με την απόδοσή τους.

Μην παραπλανάστε λοιπόν και μην ενθουσιάζεστε από την πρώτη στιγμή. Αντίθετα εντοπίστε τις «σπατάλες» και δείτε πόσο «δεμένες» είναι οι ομάδες για να προβλέψετε τα αποτελέσματα στην αρχή κάθε σεζόν και όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα.

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.