Γιατί οι παίκτες αποδίδουν καλύτερα όταν χάνουν;

bastianbayernΕίτε πρόκειται για κάποιον ποδοσφαιριστή, κάποιον παίκτη του μπάσκετ, του γκολφ, του τένις, για οποιονδήποτε επαγγελματία αθλητή κι αν μιλάμε όλοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους, δεν τους αρέσει να χάνουν. Γνωρίζατε ωστόσο το γεγονός ότι οι αθλητές που αγωνίζονται να αποφύγουν μια ήττα αποδίδουν τελικά καλύτερα αγωνιστικά, απ’ ότι όταν απλά νικάνε;

Η ψυχολογία πίσω από αυτή την κατάσταση εξηγείται απλά: οι άνθρωποι μισούν να τους παίρνουν πράγματα που έχουν. Έτσι λοιπόν αν σε έναν αγώνα χάνουν, προσπαθούν πολύ περισσότερο να αποφύγουν τη διαφαινόμενη ήττα τους αυτή. Γενικά έχουν γίνει πολλές έρευνες αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και φαίνεται ότι το φαινόμενο ισχύει λίγο ή πολύ σε όλα τα ατομικά και τα ομαδικά αθλήματα. Η διαφορά είναι για παράδειγμα ότι σε κάποια αθλήματα όπως το γκολφ τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο εύκολα μετρήσιμα απ’ ότι αντίστοιχα για παράδειγμα στο βόλεϊ.

 

Η εφαρμογή στην περίπτωση του ποδοσφαίρου

Ας δώσουμε όμως ένα προφανές ποδοσφαιρικό παράδειγμα, που συμβαίνει κυρίως στα τελευταία λεπτά πολλών αγώνων. Γνωρίζουμε φυσικά όλοι ότι εάν μια ομάδα προηγείται στο σκορ υπάρχει η τάση να ακολουθεί μια πιο αμυντική τακτική προς τα τελευταία λεπτά του αγώνα, παρά να προτιμήσει να επιτεθεί για να επεκτείνει το προβάδισμά της. Αυτό μάλιστα συμβαίνει παρά το γεγονός ότι γενικότερα οι δομές των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων ευνοούν τις ομάδες που σκοράρουν περισσότερο (διαφορά γκολ) ή σε διπλές αναμετρήσεις δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα στα εκτός έδρας γκολ, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν πολύ σημαντικά. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η κοινή λογική, όμως βλέπουμε ότι το φαινόμενο αυτό ισχύει σχεδόν πάντα ακόμη και σε ομάδες που η αρχική τους επιθετική στρατηγική φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι ένα παιχνίδι ψυχολογικό. Όταν ένα άτομο ή μια ομάδα αποκομίσει κάτι προσπαθεί να το διατηρήσει. Έτσι λοιπόν όταν μια ομάδα προηγηθεί στο σκορ με κάποιο γκολ, αναθεωρεί τη στρατηγική της στο ματς. Με το 1-0 η επιθυμία της ομάδας να σκοράρει και άλλα γκολ περιορίζεται, καθώς μια νίκη με 2 γκολ διαφορά είναι οριακά προτιμότερη από μια νίκη με 1 γκολ διαφορά, αλλά και οι δύο αυτές περιπτώσεις αξίζουν περισσότερο από μία ισοπαλία. Με τον ίδιο τρόπο εξηγούνται και οι ισοπαλίες στην πρώτη αναμέτρηση διπλών αγώνων. Οι ομάδες που παίζουν εκτός έδρας συνήθως αντιμετωπίζουν πιο αμυντικά τα παιχνίδια, παίζοντας με αντεπιθέσεις, ενώ οι γηπεδούχοι προσπαθούν από την πλευρά τους να αποφύγουν να δεχτούν κάποιο γκολ στην έδρα τους, καθώς τα εκτός έδρας γκολ έχουν μεγαλύτερη αξία.

 

Το φαινόμενο και οι παίκτες του στοιχήματος

Το συγκεκριμένο φαινόμενο που περιγράφουμε δεν εντοπίζεται μόνο στους επαγγελματίες παίκτες ατομικών και ομαδικών αθλημάτων. Και οι παίκτες του στοιχήματος μπορούν να επηρεαστούν από το ίδιο φαινόμενο και να κάνουν ενέργειες που δεν έχουν λογική, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ζωντανού στοιχήματος άλλα σίγουρα όχι μόνο εκεί. Ψυχραιμία λοιπόν και λογική πάνω απ’ όλα όταν πρόκειται για το στοίχημα. Οι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι και από τις δύο μεριές (αθλητές – παίκτες του στοιχήματος)

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.