EURO 2016: Γιατί η τύχη ευνοεί τα αουτσάιντερ σε μικρά τουρνουά

eurogreeceΕννέα διαφορετικές ομάδες, μία από τις οποίες ήταν φυσικά και η Ελλάδα, έχουν κερδίσει το Euro στο ποδόσφαιρο μετά την πρώτη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε το 1960. Ποια είναι η πιθανότητα ένα αουτσάιντερ να κερδίσει το Euro 2016; Μην στοιχηματίσετε αν δεν διαβάσετε τη μικρή μας ανάλυση.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν η απόδοση των ομάδων στο παρελθόν αποτελεί και ένδειξη για τα αποτελέσματα στο μέλλον. Πρόκειται για ένα δίλημμα το οποίο μας οδηγεί στην λεγόμενη «στοιχηματική πλάνη», ότι δηλαδή επειδή έχουν προκύψει κάποια μη αναμενόμενα στατιστικά αποτελέσματα, αυτά δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστούν στη συνέχεια. Αυτό είναι λάθος. Ας υποθέσουμε ότι ρίχνουμε ένα ζάρι και ότι σε 14 ρίψεις έχει έρθει ο ίδιος αριθμός 10 φορές. Στατιστικά είναι σίγουρα περίεργο, σε βαθμό που να κάνει πολλούς να υποθέσουν ότι ο αριθμός δεν θα ξαναεμφανιστεί για πολλές ακόμη ρίψεις. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει «μνήμη» του ιστορικού στις ρίψεις, κάθε ρίψη του ζαριού είναι ανεξάρτητη και κάθε αριθμός έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανιστεί. Άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί κάλλιστα ο ίδιος αριθμός, να εμφανιστεί, ξανά και ξανά. Η «στοιχηματική πλάνη» υποθέτει λανθασμένα ότι αν κάτι δεν έχει συμβεί όπως αναμέναμε, θα συμβεί αμέσως μετά ή πολύ σύντομα. Με αυτή τη θεώρηση η Λίβερπουλ πρέπει να κερδίσει το πρωτάθλημα της Premier League του χρόνου. Η «στοιχηματική πλάνη» ισχύει σε έναν βαθμό αλλά μόνο εφόσον μιλάμε για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Σε 600 ρίψεις του ζαριού τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο κοντά στο να είναι μοιρασμένα απ’ ότι παράδειγμα στις 100 ρίψεις.

 

Η εφαρμογή στα ποδοσφαιρικά τουρνουά

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στα τουρνουά και τις διοργανώσεις. Όσο πιο σύντομα είναι, τόσο πιο «απίθανα» μπορούν να είναι τα αποτελέσματα. Φανταστείτε ένα τουρνουά τριών ομάδων ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα, την Ίντερ και την Προοδευτική. Εάν όλες οι ομάδες ήταν ισοδύναμες θα είχαν 1/3 πιθανότητα να κερδίσουν το τουρνουά, αλλά δεν είναι. Οι πιθανότητες να κερδίσει η Προοδευτική του τουρνουά είναι πολύ χαμηλές, όμως η ομάδα χρειάζεται απλά δύο πολύ καλούς αγώνες για να το επιτύχει. Εάν ρίξουμε ένα ζάρι 6 φορές και ο αριθμός 3 δεν εμφανιστεί καθόλου αυτό μάλλον δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη. Με την ίδια λογική, όσο πιο λίγοι αγώνες σε ένα τουρνουά, τόσο πιο πιθανή είναι να γίνει η έκπληξη από το αουτσάιντερ. Γι’ αυτό για παράδειγμα το πρωτάθλημα που κατέκτησε φέτος η Λέστερ είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο, μεγαλύτερη και από την κατάκτηση του Euro το 2004 από την Ελλάδα, γιατί η Λέστερ χρειάστηκε να αγωνιστεί σε μια διοργάνωση αγωνιζόμενη σε 38 αγώνες και όχι μόλις 6 όπως η Εθνικής Ομάδα της Ελλάδος.

Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά ή διοργάνωση, τόσο πιο πιθανό είναι το αποτέλεσμα να είναι πιο «φυσιολογικό», δηλαδή να κερδίσει ένα από τα φαβορί.

euro2016

 

Τα απρόβλεπτα Euro

Η διοργάνωση του Euro αποτελεί κλασική περίπτωση απρόσμενων αποτελεσμάτων. Μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στα προηγούμενα στατιστικά για να δούμε τι είδους εκπλήξεις μπορούμε να περιμένουμε. Η Ελλάδα το 2004 παιζόταν σε αποδόσεις της τάξεις του 100-200 πριν την έναρξη του τουρνουά από τις στοιχηματικές εταιρίες, ενώ το 1992 η Δανία δεν θα έπρεπε καν να λάβει μέρος κανονικά στην τελική φάση της διοργάνωσης, καθώς την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε η Γιουγκοσλαβία λόγω του εμφυλίου πολέμου και τη θέση της πήρε ως επιλαχούσα η Δανία.

Βέβαια να σημειώσουμε το εξής για φέτος, ότι το τουρνουά μεγάλωσε από τις 16 ομάδες στις 24. Αυτός ο επιπλέον γύρος είναι σημαντικός, δεδομένου ότι σίγουρα μειώνει αρκετά τις πιθανότητες μιας έκπληξης όπως εκείνη της Δανίας ή της Ελλάδας. Πολύ σύντομα θα αναφερθούμε σε ένα κείμενό μας στις στοιχηματικές ευκαιρίες και τις αποδόσεις του Euro 2016. Μείνετε συντονισμένοι στο stoixima360.com!

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.