Έχουν οι διαιτητές ομάδες που συμπαθούν και δεν συμπαθούν, ώστε να επηρεάζουν τις αποφάσεις του;

Το τελικό αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα εξαρτάται από αναρίθμητούς παράγοντες, τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουμε όταν ασχολούμαστε με το στοίχημα. Ο διαιτητής είναι αναμφίβολα ένας από αυτούς τους παράγοντες. Σαν άνθρωπος είναι λογικό να επηρεάζεται προσωπικά από τις ομάδες που μετέχουν στον αγώνα που διαιτητεύει, όμως σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις του δεν είναι αντικειμενικές;

Για πολλούς λόγους δεν θα πάρουμε σαν παράδειγμα το ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί δεν είναι αξιόπιστο. Θα ασχοληθούμε λοιπόν και πάλι με το αγγλικό πρωτάθλημα της Premier League και γενικότερα με τα ανεπτυγμένα και εμπορικά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Όπως συμβαίνει και με τους παίκτες, οι ικανότητες και η εμπειρία του διαιτητή ποικίλει και η πιθανότητα του λάθους είναι μεγάλη, αν και τελικά τα λάθη είναι αρκετά σπάνια σε αριθμό.

Συνεπώς, αναπόφευκτα οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί και οι θυμωμένοι προπονητές είναι πολύ πιθανό να αισθανθούν πως η ομάδα τους δεν αντιμετωπίστηκε δίκαια. Κάποιες φορές υπάρχουν μάλιστα και ισχυρισμοί πως κάποιος διαιτητής ευνόησε ή αδίκησε με τις αποφάσεις του εσκεμμένα μία ομάδα.

Ας δούμε μέσω της στατιστικής εάν τα παραπάνω έχουν βάση ή όχι. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της αγγλικής Premier League, υπάρχουν περίπου 20 διαιτητές, που διευθύνουν 380 παιχνίδια ανά σεζόν. Την περίοδο 2013/14 δώδεκα διαιτητές σφύριξαν σε 20 και πλέον αγώνες. Είναι συνεπώς αναπόφευκτο πως η ομάδα θα βρεθεί σε κάποιο παιχνίδι της τακτικά με κάποιους διαιτητές. Στην πορεία της καριέρας τους, υπάρχουν διαιτητές που διαιτήτευσαν πάνω από 20 φορές κάποιες ομάδες. Ο Mike Dean είναι ένα παράδειγμα διαιτητή με μεγάλη εμπειρία που ξεκίνησε την καριέρα του το 2000/01 και έχει σφυρίξει σε περισσότερες από 350 κορυφαίες αναμετρήσεις του αγγλικού πρωταθλήματος.

 

Dean εναντίον Άρσεναλ

Ο συγκερκιμένος διαιτητής έχει διαιτητεύσει σε περισσότερα από 30 παιχνίδια της Άρσεναλ στην Premier League και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με τον Dean η Άρσεναλ δεν είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το γεγονός ότι σε 15 παιχνίδια με τον διαιτητή η Άρσεναλ είχε μόλις 1 νίκη και 5 ισοπαλίες, φαίνεται σαν τέλεια απόδειξη. Στατιστικά και με βάση κυρίως τις αποδόσεις και την υψηλή δυναμικότητα των αντιπάλων, θα περιμέναμε κανονικά γύρω στις 6 νίκες και 4 ισοπαλίες σε αυτό το δείγμα αγώνων. Αν γίνει προσομοίωση των αγώνων αυτών χιλιάδες φορές στον υπολογιστή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψουν τα πραγματικά αποτελέσματα, περίπου 1 στα 250. Συνεπώς είναι δύσκολο να μην αποδεχτεί κανείς ότι η κακή απόδοση της Άρσεναλ συμπέφτει με την παρουσία του Mike Dean ως διαιτητή. Έτσι οι οπαδοί της Άρσεναλ έχουν έναν ισχυρό λόγο ώστε να μην θέλουν τον συγκεκριμένο διαιτητή στα παιχνίδια που δίνει η ομάδα τους.

Ωστόσο κάνουν μεγάλο λάθος.

Κατά πρώτον το δείγμα δεν είναι σωστό. Έχει ληφθεί ώστε η ακολουθία των αποτελεσμάτων να ξεκινά με ήττα της Άρσεναλ. Στα 21 παιχνίδια που προηγήθηκαν αυτής της ακολουθίας, πίσω έως το 2000, οι κανονιέρηδες είχαν χάσει μόλις ένα παιχνίδι στην Premier League με διαιτητή τον Mike Dean.

Συνολικά το ρεκόρ της Άρσεναλ με τον Dean από το 2000 έως το 2013 δεν προκαλεί έκπληξη. Η ομάδα έχει 15 νίκες, 12 ισοπαλίες. Στατιστικά θα περιμέναμε 18 νίκες και 8 ισοπαλίες. Έτσι κινούμαστε και πάλι κάτω από το επίπεδο αυτό, όμως τα μικρά δείγματα όπως αυτά συχνά εμφανίζουν ακραία αποτελέσματα και τέτοιες αποκλίσεις είναι πλήρως αναμενόμενες, ακόμη και για 15 παιχνίδια.

Η κακή ακολουθία ήταν μια σειρά τυχαίων αποτελεσμάτων και δεν οφείλεται σε δόλο του διαιτητή. Η όλη ιστορία με τον διαιτητή ξεκίνησε επιλεκτικά από κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Μια σειρά συνεχόμενων νικών ή ηττών είναι αναμενομένη σε μια τυχαία ακολουθία. Επίσης η 1 πιθανότητα στις 250 ισχύει μόνο για τα συγκεκριμένα 15 παιχνίδια.

Η επίδραση του διαιτητή αποτελεί συνεπώς τυχαίο παράγοντα, που θα συνέβαινε κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα στην πορεία των παιχνιδιών. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρεί κανείς στοιχηματικά ότι ο Dean αποτελεί παράγοντα που θα επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της Άρσεναλ.

 

Καταρρίπτοντας τον μύθο των προκατειλημμένων διαιτητών

Τα ίδια συμπεράσματα, ότι δηλαδή οι διαιτητές μπορεί να κάνουν λάθη αλλά δεν είναι προκατειλημμένοι, προκύπτει από την εξέταση μεγαλύτερου δείγματος. Εξετάζοντας τις 50 πιο ακραίες ακολουθίες αποτελεσμάτων των Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ από το 2000 έως το 2013 δεν προκύπτει κάτι αξιόμεμπτο.

Συνεπώς οι κακές αποδόσεις και η σύνδεσή τους με συγκεκριμένους διαιτητές αποτελούν τυχαίο γεγονός και τυχαία σειρά γεγονότων και δεν σχετίζονται με την ταυτότητα των διαιτητών. Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στην Premier League.

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Απρίλιος 1, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.