Διαχωρίζοντας την πιθανότητα από την διαίσθηση

Γνωρίζετε μήπως γιατί το να στοιχηματίζετε στην αγαπημένη σας ομάδα είναι γενικά κακή ιδέα; Πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν τον τζόγο και δυσκολεύονται να υπολογίσουν την πιθανότητα να συμβούν σπάνια γεγονότα. Πρόκειται για ένα ζήτημα αντίληψης ανάμεσα σε Πιθανά και σε Βέβαια γεγονότα.

Οι περισσότεροι παίκτες του στοιχήματος δεν υπολογίζουν την αναμενόμενη αξία των στοιχημάτων του, αλλά αντίθετα επηρεάζονται από το τι νιώθουν για προσωπικά για το πιθανό κέρδος. Για παράδειγμα δοκιμάστε να εξετάσετε τη σημασία των παρακάτω αυξήσεων στην πιθανότητα που έχετε να κερδίσετε 1 εκατομμύριο ας υποθέσουμε ευρώ:

 – Οι πιθανότητές σου να κερδίσεις 1 εκατομμύριο βελτιώνεται κατά 5%. Ποια από τις παρακάτω επιλογές φαντάζει πιο σημαντική;

Α) από 0 σε 5%

Β) από 5 σε 10%

Γ) από 60 σε 65%

Δ) από 95 σε 100%

 

Η επιλογή Α σε πάει από καμία πιθανότητα στο να έχει κάποια πιθανότητα να κερδίσεις. Παρότι η πιθανότητα είναι μικρή, 0,05 μόνο, η κίνηση αυτή από το απίθανο στο πιθανό είναι θετική συναισθηματικά. Αυτό το συγκεκριμένο αίσθημα οδηγεί τους τζογαδόρους σε παιχνίδια, τύπου λαχείου και τζόκερ, όπου με ένα μικρό ποντάρισμα υπάρχει μια μικρή πιθανότητα για τεράστια κέρδη.

Οι επιλογές Β και Γ προσφέρουν λιγότερη ένταση συναισθηματικά. Αν και με το Β η πιθανότητα να κερδίσουμε ουσιαστικά διπλασιάζεται, δεν έχει ποιοτικό αντίκτυπο γιατί δεν μας προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα.

Με την επιλογή Δ, το αποτέλεσμα γίνεται βέβαιο (100%). Πρόκειται για το αντίθετο φαινόμενο που εξηγήσαμε αρχικά και σύμφωνα με το οποίο παραβλέπουμε μικρά ενδεχόμενα όσο πιο πολύ πλησιάζουμε το σίγουρο.

Παρά τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν όταν «ζυγίζουμε» τις πιθανότητες, οι τζογαρόροι συνεχίζουν να επιλέγουν να στοιχηματίσουν στην ομάδα Α κόντρα στην ομάδα Β, επειδή πιστεύουν πως είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτή και όχι υπολογίζοντας την αξία του στοιχήματος. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει πως η αντικειμενική χρήση των πιθανοτήτων, υποβαθμίζεται όταν υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα που να σχετίζεται με το αποτέλεσμα (πχ στο στοίχημα υπάρχει η ομάδα μας).  Όσον αφορά το προηγούμενο παράδειγμα του λαχείου, ποιος δεν έχει κάνει το ερώτημα «τι θα έκανες αν κέρδιζες το τζόκερ;» Πρόκειται για ένα παράδειγμα δημιουργίας μιας έντονης φαντασίωσης ενός απίθανου γεγονότος. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στο να υπερεκτιμάμε την πιθανότητα να κερδίσουμε το τζακ ποτ. Για τον ίδιο λόγο, στοιχηματίζοντας στην αγαπημένη μας ομάδα, κάνουμε κακό στον εαυτό μας, καθώς έχουμε συναισθηματικό δέσιμο με αυτή και ποντάρουμε συνήθως στο επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι στις πιθανότητες.

Η σημασία της εστίασης

Η εστίαση είναι πολύ σημαντική, όσο η κακή εκτίμηση των πιθανοτήτων. Συχνά βλέπουμε τα παρακάτω στοιχήματα:

Θα σκοράρει ομάδα Α;

Αποδόσεις Ναι / Αποδόσεις Όχι

Οι παίκτες του στοιχήματος μπερδεύονται όταν εστιάζουν σε μία επιλογή απομονώνοντας την άλλη, σε αντίθεση με συνδυαστικά γεγονότα όπως:

Θα σκοράρει και η ομάδα Α και η ομάδα Β;

Αποδόσεις Ναι / Αποδόσεις Όχι

 

Αυτό επιβεβαιώνεται με έρευνα του 1999 κατά την οποία ζήτησαν από οπαδούς του NBA να προσδιορίσουν μεμονωμένα της πιθανότητας των 8 φιναλίστ των προημιτελικών στα πλέι οφ του πρωταθλήματος.

Η κρίση που γίνεται χωρίς σωστό υπολογισμό, οδηγεί στην υποτίμηση της πιθανότητας. Από τη στιγμή που εστιάσαμε μόνο σε μια ομάδα τη φορά και λόγω του ότι οι οπαδοί είχαν έντονες αναπαραστάσεις γιας την κάθε ομάδα, έγινε υπερεκτίμηση της πιθανότητας της έκβασης των αποτελεσμάτων στο 240% για τις 8 ομάδες. Φυσικά θα έπρεπε να ήταν 100%. Όταν τα ίδια άτομα ρωτήθηκαν εάν ο τελικός νικητής θα ήταν από την ανατολική περιφέρεια ή τη δυτική, οι πιθανότητες έφτασαν κοντά στο 100%. Αυτό συνέβη επειδή οι δύο επιλογές δημιούργησαν μικρότερη συναισθηματική φόρτιση και ήταν εξίσου συγκεκριμένες.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Ιούνιος 18, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.