Αποτελεί για μια ομάδα μειονέκτημα ή πλεονέκτημα ένα νέο γήπεδο – μέρος 2ο

emiratesΑναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας πριν από λίγες ημέρες στο αν ένα νέο στάδιο δρα αρνητικά ή θετικά σε μια ομάδα, δίνοντας παραδείγματα από την Premier League της Αγγλίας. Αυτή τη φορά θα μελετήσουμε μερικούς ακόμη παράγοντες που μας δείχνουν τον αντίκτυπο της μεγάλης αυτής αλλαγής στην απόδοση μια ποδοσφαιρικής ομάδας.

 

Οικειότητα

Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους μια ομάδα ποδοσφαιριστών αποδίδει καλύτερα είναι το γνωστό περιβάλλον. Φυσικά όταν μια ομάδα μετακομίζει σε ένα νέο γήπεδο, χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου οι παίκτες να κάνουν πιο οικείο το νέο περιβάλλον.

Πέρα από τη δραματική αλλαγή όσον αφορά την αισθητική και τις νέες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα τα αποδυτήρια, οι ομάδες θα πρέπει να προσαρμοστούν επίσης στο νέο αγωνιστικό χώρο και σε διαδικασίες που προηγούνται του αγώνα και ανάλογα με την τοποθεσία να χρειαστεί να ταξιδέψουν περισσότερο ή λιγότερο χρόνο μέχρι να φτάσουν στο γήπεδο. Παρότι ένα νέο γήπεδο μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις, η οικειότητα των παικτών με το γήπεδο έχει μεγάλη σημασία, όπως φαίνεται από τα παραδείγματα των Σουθάμπτον, Λέστερ και Άρσεναλ που είχαν μεγάλο πρόβλημα αρχικά.

Η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να αποφασίσει για το είδος της επιφάνειας του γηπέδου που επιθυμεί. Ένα πιο μεγάλο σε διαστάσεις γήπεδο επιτρέπει πιο «επεκτατικό» παιχνίδι με πάσες, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να το συνηθίσουν οι παίκτες και αυτό σημαίνει ότι στο μεταξύ θα λειτουργεί αρνητικά.

 

Οπαδοί

Αρκετοί πιστεύουν ότι όσο περισσότεροι οπαδοί και «θόρυβος» γίνεται στο γήπεδο, τόσο καλύτερα είναι αντίστοιχα και τα αποτελέσματα της ομάδας. Αληθεύει ωστόσο αυτό;

Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι κατ’ ανάγκη οι οπαδοί που αυξάνουν τα επίπεδα απόδοσης μιας ομάδας. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι είναι η αύξηση της τεστοστερόνης και η εξοικείωση στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως που φέρνουν τα αποτελέσματα. Αυτοί οι παράγοντες αρχίζουν να λειτουργούν πριν φτάσουν οι οπαδοί στο γήπεδο.

Η ομάδα της Γουέστ Χαμ διπλασίασε σχεδόν την χωρητικότητα του γηπέδου της με τη μετακίνηση στο London Stadium, θυσιάζοντας το πλεονέκτημα της ατμόσφαιρας που είχε στο Upton Park.

Οι περισσότεροι οπαδοί και ο θόρυβος που δημιουργούν αυτοί δεν επηρεάζει άμεσα την ομάδα μόλις μετακομίσει σε ένα νέο γήπεδο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία και την απόδοση των φιλοξενούμενων ομάδων, κάτι που εν τέλει βοηθά τη γηπεδούχο ομάδα.

Η επίδραση επίσης που έχουν οι οπαδοί στην ψυχολογία του διαιτητή όταν έχουμε μια πιθανή περίπτωση πέναλτι είναι επίσης σημαντική στο ποδόσφαιρο. Από το 1992/93 στην Premier League έχουν δοθεί 1.158 πέναλτι στη γηπεδούχο ομάδα και μόνο 687 στη φιλοξενούμενη (πάνω από το 84% κατέληξαν σε γκολ). Το ερώτημα είναι: είναι ο αριθμός των οπαδών που επηρεάζουν τον διαιτητή ή η ατμόσφαιρα που δημιουργούν;

Οι φανατικοί οπαδοί των ομάδων πάντα κριτικάρουν τους οπαδούς που κάθονται ήσυχα στις θέσεις τους και τρόνε το ποπ κόρν τους. Έτσι ενώ η Γουέστ Χαμ σχεδόν διπλασίασε τη χωρητικότητα του γηπέδου της, θυσίασε από την άλλη την «καυτή» ατμόσφαιρα του Upton Park.

 

Οικονομικά

Η κατασκευή ενός νέου γηπέδου αποτελεί ένα εξαιρετικά δαπανηρό έξοδο για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ενώ η Άρσεναλ κατασκεύασε από μόνη της το γήπεδό της, η Μάντσεστερ Σίτι, η Σουόνσι και η Γουέστ Χαμ πήραν κρατικές επιχορηγήσεις. Η δαπάνη των 390 εκατομμυρίων στερλινών είναι ένας παράγοντας που φαίνεται να έχει επηρεάσει την αγωνιστική απόδοση και τις επιτυχίες της Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια.

Παρότι η ονοματοδοσία του γηπέδου και οι αυξημένες πωλήσεις εισιτηρίων περιόρισαν το οικονομικό «άνοιγμα», η ομάδα ήταν σίγουρα πολύ πιο συγκρατημένη στις μεταγραφικές της δαπάνες προκειμένου να φέρει κάπου στα ίσια τον προϋπολογισμό της. Αυτό φυσικά είχε επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της ομάδας στην Premier League και στο Champions League.

Οι «κανονιέρηδες» δαπάνησαν 436 εκατομμύρια στερλίνες το 2006, σε σχέση με τα 1,09 δισεκατομμύρια της Μάντσεστερ Σίτι, τα 790 εκατομμύρια της Τσέλσι, τα 746 εκατομμύρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα 674 εκατομμύρια της Λίβερπουλ. Γενικότερα η Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια έχει πολύ χαμηλότερο μέσο όρο δαπανών από τις υπόλοιπες ισχυρές αγγλικές ομάδες.

Από την πλευρά τους η Μάντσεστερ Σίτι, η Λέστερ, η Σουόνσι και η Χαλ επηρεάστηκαν θετικά από το νέο τους γήπεδο, γιατί δεν χρειάστηκε να «σφίξουν το λουρί» μεταγραφικά. Έτσι Άρσεναλ και Σαουθάμπτον φαίνεται αυτή τη στιγμή να προσπαθούν να αναρρώσουν οικονομικά, κάτι που έχει εμφανή επίδραση στην απόδοσή τους αγωνιστικά.

 

Τελικά αξίζει τον κόπο και τα χρήματα ένα νέο γήπεδο;

Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που επηρεάζουν τελικά την απόδοση μιας ομάδας όταν μετακομίζει σε ένα νέο γήπεδο. Παρότι οι οικειότητα και η ατμόσφαιρα του γηπέδου που δημιουργούν οι οπαδοί συμβάλουν στην υποβάθμιση του πλεονεκτήματος της έδρας, οι οικονομικές επιπτώσεις της μετακίνησης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη εξίσου σοβαρά. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες αναμφίβολα γνωρίζουν αυτούς τους παράγοντες, ωστόσο τις περισσότερες φορές θεωρούν πολύ θετική την αλλαγή γηπέδου.

Παρότι το δείγμα των περιπτώσεων που έχουμε είναι μικρό, οι παρατηρήσεις στις 30+ ομάδες των αγγλικών πρωταθλημάτων που άλλαξαν γήπεδο τα τελευταία 25 χρόνια μας δίνουν το στίγμα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την απόδοση της Γουέστ Χαμ στο υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν και αν η μετακίνηση άλλων ομάδων στο μέλλον θα έχει επιπτώσεις στην πτώση της αγωνιστικής κατάστασής τους.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.