Αποσύρθηκε η ρύθμιση για περεταίρω φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών

forologiaΤην απόφαση να μην προχωρήσει τελικά σε αύξηση της φορολόγησης των στοιχηματικών εταιριών που έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα πήρε την τελευταία στιγμή η ελληνική κυβέρνηση. Η σχετική διάταξη για την αύξηση της ορολογίας που ήταν να περάσει αρχικά μέσα στο φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της περασμένης Κυριακής αποσύρθηκε τελικά την τελευταία στιγμή, ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι μάλλον αυτή η απόσυρση δεν είναι οριστική. Συνεπώς ενδέχεται απλά να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο ήδη υπάρχον σχέδιο νόμου και να δούμε τελικά σύντομα το ζήτημα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε κάποιο ίσως από τα επόμενα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στην ολομέλεια το προσεχές χρονικό διάστημα.

Αρχικά είχε υπολογιστή ότι μία αύξηση της τρέχουσας φορολόγησης από το 30% στο 35% θα είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου περίπου 56 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκύψει ως μέτρο με σκοπό να αντικαταστήσει μία άλλη επιδίωξη του Υπουργείου Οικονομικών, την θέσπιση τέλους 5 λεπτών του ευρώ σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, που μετά από αντιδράσεις του ΟΠΑΠ και πρακτόρων, αλλά και πλήθος τεχνικών ζητημάτων δεν προχώρησε τελικά. Στόχος αρχικά με την εν λόγω κίνηση ήταν η είσπραξη 210 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε, ούτε όπως φαίνεται και το μέτρο της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης των στοιχηματικών εταιριών κατά 5%.

Η απόσυρση των εδαφίων όπως είπαμε δεν είναι οριστική, καθώς αναμένεται αναθεώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών πολύ σύντομα. Επιπλέον δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση αναφορικά με το τι ήταν αυτό που έκανε το Υπουργείο την τελευταία στιγμή να αποσύρει τη διάταξη. Θα έχουμε ίσως κάποια τροποποίηση του ποσοστού προς τα πάνω ή προς τα κάτω ή μήπως αναθεώρηση ολόκληρου του μέτρου και αντικατάσταση με κάποιο νέο, όπως έγινε άλλωστε και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις; Σίγουρα απ’ ότι φαίνεται θα το μάθουμε πολύ σύντομα.

 

Αναλυτικά η διάταξη που αποσύρθηκε ανέφερε:

«2. Τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 5 του άρθρου 50 του ν. 4002/2011 αντικαθίστανται ως εξής: «5. Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός δεκαέξι (16) ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν». Η ισχύς της παραγράφου 2 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016».

Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.

Comments are closed.