Χρησιμοποιώντας τα αναμενόμενα γκολ για την πρόβλεψη των θέσεων των ομάδων στη βαθμολογία της Premier League

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο πως μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των γκολ στους ποδοσφαιρικούς αγώνας. Αυτή τη φορά θα πάμε ένα βήμα πιο πέρα εξετάζοντας εάν είναι εφικτό να προβλέψουμε τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων σε ένα πρωτάθλημα με τη χρήση των γκολ που αναμένουμε να δούμε να μπαίνουν. Θα χρησιμοποιήσουμε το σταθερό μας παράδειγμα της Premier League της Αγγλίας. Θα χρησιμοποιήσουμε επίσης τον όρο xG όταν μιλάμε για τα αναμενόμενα γκολ.

Φυσικά το να προσπαθούμε να προβλέψουμε τη θέση των 20 ομάδων ενός ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος είναι κάτι το χαζό. Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε πόσο ακριβές μπορεί να είναι ένα στοιχηματικό μοντέλο, ακόμη και σε τόσο ακραία και δύσκολα εγχειρήματα. Η χρήση προγνωστικών μοντέλων μας βοηθά να είμαστε πιο ακριβείς στις προβλέψεις μας.

Μπορούν λοιπόν τα γκολ που αναμένουμε να βάλουν οι ομάδες να μας βοηθήσουν να προβλέψουμε την τελική κατάταξη της Premier League; Στη θεωρία είναι πιο πιθανό να βρούμε τους αριθμούς του τζόκερ παρά να προβλέψουμε την κατάταξη 20 ομάδων σε ένα πρωτάθλημα 38 αγωνιστικών. Θα ήταν ίσως πιο εύκολο εάν οι ομάδες ήταν όμοιες μεταξύ τους, όμως ούτε αυτό συμβαίνει φυσικά.

Οποιοσδήποτε παίκτης του στοιχήματος ασχολείται με την Premier League, μπορεί να κάνει μια λογική εκτίμηση για το που θα τερματίσουν οι περισσότεροι σύλλογοι τον Μάιο. Σίγουρα πάνω-κάτω οι ίδιες ομάδες βρίσκονται στην κρυφά του βαθμολογικού πίνακα και συνήθως τα φαβορί για τον υποβιβασμό είναι οι ομάδες που μόλις ανέβηκαν από την Championship.

 

Το πλεονέκτημα της χρήσης των αναμενόμενων γκολ

Λόγω του ότι το να έχουμε μια καλή ιδέα για το που θα φτάσει βαθμολογικά μια ομάδα στο πρωτάθλημα είναι επικερδές στοιχηματικά, η χρήση κάποιου συστήματος σε σχέση με μια γενική πρόβλεψη σίγουρα μπορεί να είναι πιο ακριβής.

Η σεζόν 2015/16 ήταν εκπληκτική στην Αγγλία όσον αφορά τη μάχη της κορυφής. Ποιος θα περίμενε πως η Λέστερ θα κέρδιζε τον τίτλο ή πως η ισχυρή πρωταθλήτρια Τσέλσι θα έφτανε να τερματίσει στη 10η θέση; Ωστόσο παρόλη αυτή την περίεργη κατάσταση στον βαθμολογικό πίνακα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον συνολικό αριθμό των αναμενόμενων γκολ (xG) της σεζόν για να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της σεζόν 2016/17 με σημαντικό βαθμό ακρίβειας. Χρησιμοποιώντας τα αναμενόμενα γκολ του ενεργητικού και του παθητικού της κάθε ομάδας (τα γκολ που περιμένουμε να βάλει και τα γκολ που περιμένουμε να δεχτεί), μπορούμε να βρούμε τη διαφορά και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε έναν εναλλακτικό «αναμενόμενο» βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος.

Εάν το κάνουμε αυτό με τα δεδομένα της σεζόν 2015/16 προσπαθώντας να κάνουμε πρόβλεψη για το 2016/17 θα δούμε πως το αποτέλεσμά στο τέλος της σεζόν δείχνει πως οι ομάδες κατά μέσο όρο τερμάτισαν σε απόσταση 2,9 θέσεων σε σχέση με την εκτιμώμενη διαφορά γκολ. Ένα εύλογο ερώτημα είναι γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε απλά την περυσινή κατάταξη περιμένοντας να επαναληφθεί ξανά και να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία; Ούτως ή άλλως οι περισσότερες ομάδες κάθε χρόνο στις ίδιες θέσεις τερματίζουν πάνω-κάτω. Η απάντηση είναι πως με το xG μπορούμε να εξαλείψουμε τον τυχαίο παράγοντα των τελειωμάτων στις δύο πλευρές του γηπέδου και να έχουμε με τον τρόπο αυτόν μια πιο πραγματική ένδειξη για τη συνολική ποιότητα της κάθε ομάδας.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τον βαθμολογικό πίνακα της σεζόν 2015/16 για να προβλέψουμε τις θέσεις της σεζόν 2016/17, βλέπουμε πως οι ομάδες έχουν μεγαλύτερη απόσταση, 3,9 θέσεων κατά μέσο όρο. Αυτό μας δείχνει πως η μέθοδος των γκολ είναι πιο ακριβής.

 

Πόσο ακριβή είναι τα αναμενόμενα γκολ;

Υπάρχουν ορισμένα ενδιαφέροντα παραδείγματα στα οποία η διαφορά XG από το 2015/16 έδωσε καλύτερα αποτελέσματα για την πρόβλεψη της θέσης του 2016/17. Για παράδειγμα, η Στόουκ ήταν 9η το 2015/16 και μέσω των αναμενόμενων γκολ θα έπρεπε να είναι 13η. Τελικά την επόμενη σεζόν ήταν όντως 13η.

Η Γουέστ Χαμ εξέπληξε πολλούς τερματίζοντας στην 7η θέση το 2015/16, αλλά τα γκολ μας έδειχναν πως θα έπρεπε να βρεθεί μάλλον στην 10η θέση. Έναν χρόνο αργότερα τερμάτησε τελικά στην 11η θέση.

Από την πλευρά της η Λίβερπουλ ήταν 8η καθώς έριξε βάρος στο Europa League, την πρώτη σεζόν παρουσίας του Κλοπ στον πάγκο όμως τα γκολ μιλούσαν για την 5η θέση, που έγινε 4η την επόμενη σεζόν.

Υπάρχουν και αντίστροφα παραδείγματα με μεγάλο ενδιαφέρον. Η Νιουκάστλ εξέπληξε πολλούς τη σεζόν 2011/12 τερματίζοντας στην 5η θέση της Premier League. Σύμφωνα με τα γκολ xG της ίδιας χρονιάς θα έπρεπε να βρίσκεται στην 16η θέση, κάτι που επιβεβαιώθηκε ακριβώς την επόμενη σεζόν!

Η σεζόν αυτή ήταν η πρώτη του Μπένταν Ρότζερς στη Λίβερπουλ και ήταν κάπως απογοητευτική καθώς οι κόκκινοι τερμάτισαν στην 7η θέση. Τα γκολ ωστόσο έδειχναν 2η θέση γεγονός που επιβεβαιώθηκε την επόμενη σεζόν καθώς η Λίβερπουλ έφτασε απίστευτα κοντά στο να κερδίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας.

 

Οι περιορισμοί των ανανεωνόμενων γκολ

Όπως ισχύει με κάθε σύστημα, έτσι και το δικό μας με τα γκολ σίγουρα έχει τα σφάλματά του. Όταν χρησιμοποιούμε τα δεδομένα της προηγούμενης σεζόν, το μοντέλο δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα χρήματα δαπάνησε η κάθε ομάδα για μεταγραφές ή εάν έγινε κάποια ιδιαίτερα σημαντική μεταγραφή ή αποχώρηση παίκτη που να έχει ουσιαστική επίδραση στην απόδοση της ομάδας. Οι ομάδες αλλάζουν προπονητές όταν ολοκληρώνεται μια σεζόν και οι νέες τακτικές μπορεί να αλλάξουν πολύ μια ομάδα.

Επίσης οι ομάδες αλλάζουν στάδια. Ένα ερώτημα είναι εδώ εάν η Τότεναμ θα καταφέρει να διατηρήσει την 2η θέση που πήρε πέρυσι και που θα πρέπει να πάρει σύμφωνα με το σύστημα των γκολ με δεδομένο ότι φέτος θα αγωνίζεται στο Γουέμπλεϊ;

Πάντως σύμφωνα με τα περυσινά δεδομένα, το σύστημα λέει πως το πρωτάθλημα θα πάρει η Μάντσεστερ Σίτι, δεύτερη θα βγει η Τότεναμ όπως είπαμε, Τρίτη θα είναι η Τσέλσι και τέταρτη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο σωστές θα είναι αυτές οι προβλέψεις μετά από 380 αγώνες στο πρωτάθλημα της Premier League τη σεζόν 2017/18.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Αύγουστος 28, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.