Στα κράτη-μέλη και τα εθνικά δικαστήρια «ρίχνει το μπαλάκι» της ρύθμισης του τζόγου η Ε.Ε.

Το διαφορετικό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τη ρύθμιση της αγοράς του στοιχήματος σε κάθε διαφορετικό κράτος μέλος της Ε.Ε. έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και διχογνωμίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που πολλές φορές περιπλέκει πολύ τα πράγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές ασάφειες και ερωτήματα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ε.Ε. αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα τακτική όσον αφορά τα προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε κράτος μέλος, ουσιαστικά μένοντας αμέτοχη στην όλη κατάσταση. Ουσιαστικά η Ε.Ε., με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν πρόκειται πλέον να ασχοληθεί με οποιαδήποτε διαμάχη και περιορισμό η ίδια, δίνοντας πλήρως την αρμοδιότητα να ασχοληθούν με τα εν λόγω ζητήματα οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας-μέλους. Με τον τρόπο αυτόν, το κάθε κράτος θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει 100% το ίδιο όσον αφορά τη νομοθεσία που ρυθμίζει την αγορά του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών και να αποφασίζει εάν θα επιτρέπει την ύπαρξη κάποιου μονοπωλίου (πχ. όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας με τον ΟΠΑΠ στον μη διαδικτυακό τζόγο) ή εάν θα ανοίξει περισσότερο την αγορά σε περισσότερα επιχειρηματικά σχήματα. Η απόφαση λοιπόν είναι αποκλειστικά υπόθεση της κάθε κυβέρνησης και πλέον δεν υπάρχει ο κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε. όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και το πως συσχετίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ανοιχτές αγορές και τον ανταγωνισμό εντός της Ε.Ε. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η κάθε χώρα θα μπορεί να παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις και να κάνει ότι θέλει, καθώς υπεύθυνα για την τήρηση των νόμων και του συντάγματος κάθε χώρας είναι τα εθνικά της δικαστήρια, τα οποία έχουν πλήρη αρμοδιότητα επί του θέματος και όλων των εσωτερικών θεμάτων της κάθε χώρας.

 

Τί θα πρέπει να περιμένουμε πλέον;

Το μεγάλο ερώτημα, είναι αναμφίβολα τι ακριβώς επιπτώσεις θα έχει για την ευρωπαϊκή αγορά των τυχερών παιχνιδιών στο προσεχές μέλλον η απόφαση-σταθμός αυτή της Ε.Ε. Όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά, τα νομικά πλαίσια αναμένεται να γίνουν πιθανότατα ακόμη πιο στενά και σε μεγάλο βαθμό να ρυθμιστεί και να απαγορευτεί ακόμη περισσότερο η ελεύθερη δραστηριοποίηση των στοιχηματικών αγορών και εταιριών στις χώρες-μέλη της Ένωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως καταργούνται αυτόματα όλοι οι σχετικοί ευρωπαϊκοί νόμοι, οδηγίες και κανονισμοί που ίσχυαν έως σήμερα, αλλά όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μειωθεί πολύ η προτεραιότητα που δίνεται σε υποθέσεις σχετικές με την αγορά των τυχερών παιχνιδιών και να σταματήσουν οι παρεμβάσεις σε ζητήματα μονοπωλιακών καταστάσεων. Έτσι πλέον οι διάφορες διαφωνίες κρατών με στοιχηματικές εταιρίες θα εξετάζονται αποκλειστικά και μόνο σε εθνικό επίπεδο, στα δικαστήρια της κάθε χώρας. Κυβέρνηση και δικαιοσύνη λοιπόν σε κάθε κράτος-μέλος θα είναι υπεύθυνα πλέον για το άνοιγμα κάποιας νέας αγοράς, την κατάργηση και την μετατροπή αγορών σε μονοπώλια και πάσης άλλης φύσεων σχετικά ζητήματα, όπως φορολογικά, ζητήματα προστασίας καταναλωτών κλπ.

 

Αντιδρούν οι στοιχηματικές εταιρίες

Ήταν σίγουρα αναμενόμενο πως η συγκεκριμένη απόφαση θίγει πολλά από τα συμφέροντα των στοιχηματικών εταιριών, οπότε η αντίδρασή τους αναμενόταν να είναι έντονη, πράγμα που έγινε ήδη. Πιο συγκεκριμένα, η  Η RGA (Remote Gambling Association), η οποία αποτελεί το σύνδεσμο των διαδικτυακών εταιριών στοιχήματος και τζόγου, έσπευσε άμεσα να αποκηρύξει τη συγκεκριμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί πάρα πολλά νέα ερωτηματικά για το μέλλον.  Από τη δική της πλευρά η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση των εταιριών, η EGBA (European Gaming & Gambling Association), εκδήλωσε την έντονη αντίδρασή της για την απόφαση αυτή, αναφέροντας πως ουσιαστικά κρύβει από πίσω της τεράστια έλλειψη κατανόησης των αναγκών των καταναλωτών της Ε.Ε., από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πλέον τον ρόλο που είχε έως σήμερα, δηλαδή του φύλακα του νόμου, σε σοβαρά ζητήματα όπως χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Δεκέμβριος 16, 2017 by : posted in News Χωρίς σχόλια

Comments are closed.