Πόσο σημαντικοί είναι οι παίκτες ατομικά στο ποδόσφαιρο;

Παρότι το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα, κάποιοι παίκτες του στοιχήματος φαίνεται πως δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις μονάδες, δηλαδή στους παίκτες. Ένας τρόπος τον οποίο χρησιμοποιούν είναι να εξετάζουν τη συνησφορά του κάθε παίκτη στην επίτευξη γκολ, στη δημιουργία φάσεων, στη γενική τους εμφάνιση. Πόσο σημαντικός μπορεί ωστόσο να είναι ένας παίκτης επιθετικά στο ποδόσφαιρο; Λέμε επιθετικά, γιατί είναι πιο εύκολο με βάση τα αριθμητικά δεδομένα να βγάλουμε συμπεράσματα απ’ ότι όταν μιλάμε για αμυντικούς.

 

 

 

Πόσο εξαρτώνται οι ομάδες από τις μονάδες;

Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα δύο σημαντικούς παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περίοδο 2016/17, τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς και τον Πολ Πογκμπά. Το βάρος των προσδοκιών έπεσε πάνω στους δύο αυτούς παίκτες κυρίως, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της αγωνιστικής σεζόν.

Ο Ιμπραχίμοβιτς δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν και σε 6 παιχνίδια έως τον Νοέμβριο δεν είχε ακόμη πετύχει γκολ για την ομάδα του. Επιπλέον, η συνεισφορά των 5 γκολ στο πρωτάθλημα και 4 ασίστ μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ φτωχή αν αναλογιστούμε την υψηλή αξία της μεταγραφής.

Κοντοπρόθεσμα, είναι πολύ πιθανό η αξία και η ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή να μην μπορεί να φανεί καθαρά, στα στατιστικά του. Μπορεί να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να προσφέρει ασίστ και γκολ το ένα μετά το άλλο ή μπορεί να μην προσφέρει στατιστικά αυτά που όλοι περιμένουν κανονικά να προσφέρει. Στη δεύτερη περίπτωση φυσικά είναι πολύ πιθανό πως μελλοντικά θα βρει την ποιότητα και θα έχει τις ευκαιρίες. Τα φαινόμενα αυτά λοιπόν που παρατηρούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε τυχαία γεγονότα και παράγοντες.

 

Χρησιμοποιώντας την προσδοκώμενη απόδοση για να αναλύσουμε τους παίκτες

Γενικά περιμένουμε κάποιος παίκτης να έχει την απόδοση που έχουμε υπολογίσει στατιστικά με βάση το παρελθόν του. Αυτό συνέβη τελικά στην περίπτωση του Ιμπραχίμοβιτς έως το σημείο που τραυματίστηκε στο γόνατο. Μέχρι εκείνο το σημείο ο προσδοκώμενη απόδοσή του ήταν πολύ όμοια με την πραγματική του απόδοση και τα γκολ που πέτυχε.

Το μοντέλο των αναμενόμενων γκολ είναι πλέον πολύ κοινό στο ποδόσφαιρο. Ορισμένοι χρησιμοποιούν διαφορετικές μεταβλητές και δεδομένα, όμως προσπαθούν αποδοτικά να κάνουν το ίδιο πράγμα – να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που θα μπορεί να προβλέψει κάποιο αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση του Πογκμπά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι μόνο την συνεισφορά όσον αφορά τα αναμενόμενα γκολ, αλλά και τη δημιουργία των ευκαιριών που άλλοι παίκτες προσπαθούν να τελειώσουν με γκολ.

Περίπου το ένα τέταρτο των γκολ που μπαίνουν στην αγγλική Premier League είναι ατομικά γκολ, δηλαδή μπαίνουν από κάποιον παίκτη χωρίς βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Με το ίδιο σκεπτικό, το μεγαλύτερο ποσοστό των γκολ όπου υπάρχει κάποια ασίστ, απαιτεί να δίνονται τα εύσημα στον παίκτη που έβγαλε την ασίστ.

Για να δούμε την συνεισφορά του Πογκμπά μετά την επιστροφή του στη Μάντσεστερ, μπορούμε να δούμε συνολικά τα αναμενόμενα γκολ και τις ασίστ συγκριτικά με τα πραγματικά του επιτεύγματα. Ο ποδοσφαιριστής σκόραρε 5 γκολ, με τα τρία να είναι ατομικά και έδωσε 4 ασίστ που έγιναν γκολ από κάποιον συμπαίκτη του.

Σύμφωνα με το μοντέλο που εκτιμά την απόδοση, θα έπρεπε να περιμένουμε να σκοράρει 5 σκολ από ασίστ, να βάλει 2 ατομικά γκολ και να προσφέρει 5 ασίστ στους συμπαίκτες του. Φαίνεται λοιπόν πως ο Πογκμπά, όπως και ο Ιμπραχίμοβιτς νωρίτερα μέσα στη σεζόν, είχε απόδοση κατώτερη της προσδοκώμενης και πιθανότατα στο μέλλον θα τον δούμε να βελτιώνεται.

 

Σχέση ομαδικής απόδοσης και ατομικής

Για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για την τεράστια μεταγραφή του Πογκμπά, θα πρέπει να συγκρίνουμε τα προσδοκόμενα στατιστικά του συγκρητικά με εκείνα της ομάδας του, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Γιουνάιτεντ είχε τελικά λιγότερα γκολ απ’ όλες τις ομάδες που τερμάτισαν τη σεζόν πάνω από αυτή, καθώς επίσης και από την Έβερτον και την Μπόρνμουθ. Τα στατιστικά αυτά δείχνουν πως η ομάδα είχε πιο αμυντικό προσανατολισμό και ο Πογκμπά έπαιξε ρόλο σε αυτό.

Τα προσδοκόμενα γκολ της ομάδας ήταν περίπου 56 και εάν κάνουμε μια προσαρμογή στα αναμενόμενα νούμερα για να μην υπολογίσουμε δύο φορές τις ασίστ, η αναμενόμενη συνεισφορά του σε αυτά τα 56 γκολ της ομάδας του ξεπερνά το 12% του συνόλου. Η συμμετοχή του Ζλάταν έφτασε το 18%.

Ακόμη και για δύο παίκτες που έπαιξαν πάνω από το 70% των λεπτών πρωταθλήματος της ομάδας τους, η σημασία τους στην επιθετική απόδοση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι εμφανής. Συνολικά η απόδοση του Πογκμπά την σεζόν 2016/17 είναι πολύ πάνω του μέσου όρου για έναν παίκτη που αγωνίστηκε συνολικά 2610 λεπτά.

 

Ομάδες της Premier League και σχέση με τις μονάδες

Παρότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι ομάδα του ενός ποδοσφαιριστή, όσον αφορά το επιθετικό του ταλέντο, η απώλεια του Ιμπαχίμοβιτς και η επιστροφή του Ρούνει στην Έβερτον (ενός παίκτη που ίσως να έφτανε το 12% της συμμετοχής του Πομκμπά εάν είχε περισσότερο χρόνο συμμετοχής), δίνει ακόμα πιο μεγάλη σημασία στην πρόσφατη μεταγραφή του Ρομέλου Λουκάκου.

Το θέμα για την Έβερτον είναι πως ο Λουκάκου είχε το 25% της επιθετικής συνεισφοράς της ομάδας του, ποσοστό που θα φτάσει αθροιστικά το 40% εάν ο Ρος Μπάρκλεϊ μετακινηθεί σε άλλο σύλλογο.

Άλλες ομάδες που στηρίζονται πολύ επιθετικά σε μονάδες (σεζόν 2016/17) είναι η Άρσεναλ (Σάντσες 25%), η Σουόνσι (Σίγκουρντσον 23%) και Στόουκ (Αρναούτοβιτς 19%).

Η Λίβερπουλ διαθέτει 5-6 παίκτες που είχαν άνω του μέσου όρου επιθετική συνεισφορά την περίοδο 2016/17 και φαίνεται πως είναι η ομάδα που αντιμετώπισε καλύτερα τους τραυματισμούς και τις αποβολές ποδοσφαιριστών όπως η Τότεναμ (Κέιν, Αλί και Έρικσεν), η Σαουθάμπτον και σε μικρότερο βαθμό η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι.

Η διαθεσιμότητα των στατιστικών που αφορούν τις ασίστ και τον αριθμό των γκολ, τόσο για παίκτες όσο και για ομάδες που δίνουν ένα καλό κριτήριο για την μελλοντική τους απόδοση, επιτρέπουν στους παίκτες του στοιχήματος να έχουν καλύτερη κρίση για τον αντίκτυπο των μεταγραφών ή των νέων των ομάδων, ιδιαίτερα εάν αφορούν το επιθετικό προφίλ της κάθε ομάδας.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Ιούλιος 27, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.