Πόσο σημαντικά για το ποδοσφαιρικό στοίχημα είναι τα πέναλτι;

Έχουμε γράψει αρκετές φορές πως το ποδόσφαιρο είναι άθλημα με χαμηλά σκορ, πράγμα που σημαίνει πως ορισμένες παράμετροι μπορεί να έχουν τελικά πολύ μεγαλύτερη σημασία στην έκβαση ενός αγώνα απ’ ότι φανταζόμαστε. Φυσικά γνωρίζουμε και δεχόμαστε μάλλον όλοι πως τα πέναλτι έχουν σίγουρα μεγάλη σημασία και μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη νίκη και στην ήττα. Τα πέναλτι είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις ομάδες στο ποδόσφαιρο, είναι ωστόσο εξίσου σημαντικά και όσον αφορά το στοίχημα; Μπορούν οι παίκτες του στοιχήματος άραγε να χρησιμοποιήσουν στατιστικά και άλλα δεδομένα και πληροφορίες για να προσδιορίσουν την αξία που έχει ένα πέναλτι;

 

Πόσο συχνά σφυρίζεται ένα πέναλτι στο ποδόσφαιρο;

Εάν θέλουμε να εξετάσουμε πως ένα πέναλτι μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι μας στο στοίχημα, το πρώτο βήμα είναι να δούμε πόσο συχνά δίνεται η συγκεκριμένη ποινή στους αγώνες ποδοσφαίρου. Βέβαια, δεν είναι όλες οι ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και τα πρωταθλήματα ίδια, γι’ αυτό ο αριθμός των πέναλτι ανά σεζόν μπορεί να διαφέρει. Πέρα από το να εξετάσουμε πόσο συχνά σφυρίζεται ένα πέναλτι σε κάποιον αγώνα, είναι εξίσου σημαντικό να αναλύσουμε και το ποσοστό επίτευξης γκολ μετά από την κάθε εκτέλεση. Μπορεί ένα σουτ από τα έντεκα βήματα μπροστά στον τερματοφύλακα και στην τεράστια εστία να φαίνεται να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για γκολ, ωστόσο τα πέναλτι χάνονται πιο συχνά απ’ ότι μάλλον πιστεύετε.

Ο παρακάτω πίνακας μας παρουσιάζει πόσα πέναλτι δίνονται σε καθένα από τα κορυφαία πέντε Ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα και τον μέσο όρο επιτυχίας τις τρεις τελευταίες σεζόν:

 

Πρωτάθλημα Μέσος όρος πέναλτι ανά αγώνα Μέσο ποσοστό επιτυχίας
Serie A 0,32 75%
La Liga 0,28 73%
Bundesliga 0,27 76%
Ligue 1 0,27 75%
Premier League 0,23 80%

 

Ποιες ομάδες επωφελούνται περισσότερο από τα πέναλτι;

Η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα δεν κερδίζει πέναλτι με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο τα πέναλτι σφυρίζονται εναντίον της, γι’ αυτό το να γνωρίζει κανείς ποιες ομάδες κερδίζουν περισσότερα πέναλτι απ’ όσα καταλογίζονται εναντίον τους μπορεί να είναι τελικά πολύ χρήσιμο για τους παίκτες του στοιχήματος. Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει τις κορυφαίες 10 ομάδες με την ευνοϊκότερη αναλογία υπέρ/κατά πέναλτι στα 5 κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα:

Ομάδα Πέναλτι υπέρ Πέναλτι κατά Αναλογία πέναλτι
Μπαρτσελόνα 88 30 2,93
Μπάγερν Μονάχου 79 30 2,63
Μπόρνμουθ 43 17 2,53
Τσέλσι 79 37 2,14
Νάπολι 76 36 2,11
Ρεάλ Μαδρίτης 91 44 2,07
Μάντσεστερ Σίτι 74 36 2,06
Παρί Σεν Ζερμέν 67 34 1,97
Μπορούσια Ντόρτμουντ 48 25 1,92
Λέστερ 37 20 1,85

 

Εξελιγμένη στρατηγική πέναλτι

Παρότι είναι δύσκολο για τους παίκτες του στοιχήματος να εκτιμήσουν εάν και πότε θα δοθεί κάποιο πέναλτι, ο υπολογισμός της πιθανότητας ο παίκτης που το εκτελεί να σκοράρει ή ο τερματοφύλακας να σώσει κάποιο πέναλτι είναι πολύ πιο εύκολος.

Εφαρμόζοντας την θεωρία των παιγνίων στην περίπτωση των πέναλτι, οι παίκτες του στοιχήματος μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν τα μαθηματικά που υπάρχουν πίσω από το σκοράρισμα ή την απώλεια ενός πέναλτι. Ο παίκτης που εκτελεί το σουτ πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική η οποία θα δυσκολέψει τον τερματοφύλακα να προβλέψει που θα πάει η μπάλα, πρόκειται για μια λεγόμενη “μικτή στρατηγική”.

Μία αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα σε ένα πέναλτι που δίνεται στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα και στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από την παράταση, είναι πως το ποσοστό επίτευξης γκολ υποχωρεί σημαντικά από το 75,8% στο 70%.

Το «καλό» πόδι του παίκτη που εκτελεί προσδιορίζει την «ισχυρή πλευρά» του όσον αφορά την εκτέλεση του πέναλτι (οι δεξιοπόδαροι παίκτες είναι πιο φυσικό να στέλνουν την μπάλα προς τα αριστερά και αντίστροφα). Για μέγιστη επιτυχία, θα πρέπει η επιλογή του εκτελεστή να είναι απόλυτα τυχαία – η Θεωρία των Παιγνίων αναφέρει πως επιλέγουν την «ισχυρή πλευρά» τους στο 61,5% των περιπτώσεων.

Γι’ αυτό οι παίκτες που χρησιμοποιούν κάποια μεικτή στρατηγική, χωρίς κάποιο εμφανές μοτίβο (όπως για παράδειγμα στην Premier League οι Γιάγια Τουρέ, Χάρι Κέιν και Μαρκ Νομπλ) έχουν επιτυχημένες εκτελέσεις σε ποσοστά άνω του μέσου όρου – οι παίκτες αυτοί σκοράρουν σε ποσοστό άνω του 85%, σε σχέση με τον μέσο όρο του συγκεκριμένου πρωταθλήματος που βρίσκεται κοντά στο 80%).

Παρά το γεγονός πως η Θεωρία των Παιγνίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση ενός πέναλτι με περισσότερο βάθος, υπάρχουν και εδώ περιορισμοί. Η προσέγγιση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη την επιλογή του σουτ στο κέντρο της εστίας ή την τεχνική με την οποία ο εκτελεστής περιμένει πρώτα να πέσει ο τερματοφύλακας πριν κάνει το σουτ – στρατηγική που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Έντεν Χάζαρντ, Κρίστιαν Μπεντέκε και Μάριο Μπαλοτέλι.

 

Πέναλτι στην κανονική διάρκεια και στη διαδικασία των πέναλτι

Πέρα από τα πέναλτι στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα, έχουμε φυσικά και τα πέναλτι τα οποία εκτελούνται στη φάση που ακολουθεί την παράταση, στις διοργανώσεις κυπέλλων. Τα πέναλτι αυτού του είδους επηρεάζουν το στοίχημα πολύ λιγότερο καθώς τα αποτελέσματα των αγώνων στοιχηματικά, συνήθως αφορούν την κανονική διάρκεια των αγώνων. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις των  μακροπρόθεσμων στοιχημάτων και των στοιχημάτων πρόκρισης ομάδων όπου εδώ η σημασία τους είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τις διαφορές ανάμεσα σε ένα πέναλτι το οποίο πραγματοποιείται στην κανονική διάρκεια ενός αγώνα και στη διάρκεια της εκτέλεσης πέναλτι. Η αξιοσημείωτη διαφορά όπως προαναφέραμε είναι πως το ποσοστό επιτυχίας υποχωρεί από 75,8% στο 70% περίπου.

Οι λόγοι για αυτό το χαμηλότερο ποσοστό περιλαμβάνουν τη χρήση άπειρων στην εκτέλεση πέναλτι παικτών και φυσικά στην πρόσθετη πίεση και το άγχος των παικτών που δημιουργεί η όλη διαδικασία, που συνήθως οδηγεί σε μια πολύτιμη πρόκριση ή στην κατάκτηση ενός τροπαίου.

Ενδιαφέροντα στατιστικά πέναλτι

Τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες του στοιχήματος να κατανοήσουν πόσο σημαντικά είναι τα πέναλτι όσον αφορά το στοίχημα, αλλά με το να συνδέσουν την εκτέλεσή τους με τους κερδισμένους ή χαμένους βαθμούς μπορούν να βοηθηθούν ενδεχομένως πολύ περισσότερο.

Ορίστε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που είναι σίγουρα ενδιαφέροντα, ίσως και χρήσιμα:

  • Ο Γιάγια Τουρέ είναι ο καλύτερος εκτελεστής πέναλτι που εξακολουθεί να βρίσκεται εν ενεργεία και να παίζει ποδόσφαιρο σε κάποιο από τα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα (100% επιτυχία σε 15 πέναλτι).
  • Ο Ματ Λε Τισιέ έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας απ’ οποιονδήποτε άλλο σε 20+ πέναλτι στην καριέρα του με 48/49 γκολ (98%).
  • Ο Μάρτιν Παλέρμο έχασε κάποτε 3 πέναλτι σε ένα ματς (Αργεντινή – Κολομβία, 1999) – τα περισσότερα που έχει χάσει παίκτης σε ένα ματς.
  • Ο Ντιέγκο Άλβες έχει το καλύτερο ρεκόρ αποκρούσεων σε πέναλτι στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα – 23/49 αποκρούσεις (47%).
  • Ο Ξαν-Φρανσουά Ζιλέ έχει αποκρούσει τρία πέναλτι σε ένα ματς για τη Μέκελεν στον αγώνα της με την Άντερλεχτ τον Οκτώβριο του 2015. Ο Κάμμι Μπελ επανέλαβε αυτόν τον άθλο παίζοντας για την Νταντί Γιουνάιτεντ κόντρα στη Ντανφέρμλιν τον Σεπτέμβριο του 2016.
  • Το ρεκόρ για τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι σε έναν αγώνα διάρκειας 90 λεπτών είναι 5, στο Κρίσταλ Πάλας – Μπράιτον & Χόουβ Άλμπιον το 1989.
  • Ο Μοχάμεντ Γεντιντί κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες επαναλήψεις πέναλτι σε έναν αγώνα – εκτέλεσε το ίδιο πέναλτι έξι φορές λόγω προβλημάτων με τους κανονισμούς (Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004, Τυνησία – Μαυροβούνιο).
Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Δεκέμβριος 8, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.