Πως να υπολογίσετε τον αριθμό των γκολ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες του στοιχήματος

Για να υπολογίσει ένας παίκτης του στοιχήματος πιο επιτυχημένα το σκορ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χρειάζεται βασικά δύο πράγματα: πληροφορίες και ένα στοιχηματικό μοντέλο. Πόσα γκολ μπαίνουν κατά μέσο όρο ανά ματς;  Πόσο συχνά κάποιο σουτ μετατρέπεται σε γκολ; Πώς μπορούν οι παίκτες του στοιχήματος να χρησιμοποιήσουν δεδομένα από το παρελθόν ώστε να προβλέψει τον αριθμό των γκολ; Ας δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μοντέλο πρόγνωσης του σκορ σε αγώνες ποδοσφαίρου.

Με μόλις 2,73 γκολ ανά αγώνα κατά μέσο όρο τις τελευταίες πέντε σεζόν στην Premier League, τα γκολ αποτελούν αρκετά σπάνιο γεγονός στο ποδόσφαιρο. Είναι επιβεβλημένο να χρησιμοποιήσει κανείς ένα μεγάλο δείγμα δεδομένων για τις προβλέψεις του. Έτσι λοιπόν, αντί για τα 2,73 γκολ ανά παιχνίδι, στην Premier League της σεζόν 2015/16, όσον αφορά το προγνωστικό μας μοντέλο, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα 8,49 σουτ στο τέρμα ή τα 25,7 συνολικά σουτ.

Το ζήτημα εδώ είναι πως ενώ όλα τα γκολ έχουν την ίδια αξία, η πιθανότητα ενός σουτ να μετατραπεί σε γκολ μπορεί να διαφέρει σημαντικά και κάπου εδώ μπαίνει ο όρος εκτιμώμενος αριθμός γκολ. Κατά μέσο όρο, τα σουτ στην αγγλική Premier League μετατρέπονται σε γκολ κατά 9,7%, τουλάχιστον τις τελευταίες 5 σεζόν, αλλά εάν χωρίσουμε αυτά τα σουτ σε κατηγορίες μπορούμε να διαπιστώσουμε πόσο πολύ διαφέρει η αποτελεσματικότητα από κατηγορία σε κατηγορία.

Κοιτώντας τα ιστορικά δεδομένα, μπορούμε να υπολογίσουμε την μέση πιθανότητα που έχει το κάθε σουτ να μετατραπεί σε γκολ, λαμβάνοντας υπόψη όσο το δυνατό περισσότερους παράγοντες.

Ορισμένα αναλυτικά μοντέλα περιλαμβάνουν εάν ένα γκολ μπήκε με το πόδι ή με κεφαλιά, την περίσταση που οδήγησε στο σουτ κλπ. Αυτό απαιτεί πολλά δεδομένα και ικανότητες στατιστικής ανάλυσης, αλλά είναι επίσης πιθανό να έχει κανείς καλά αποτελέσματα με πολύ πιο απλά δεδομένα.

 

Υπολογίζοντας την αξία διαφορετικών τύπων σουτ

Ας αρχίσουμε με τα πέναλτι. Ανάμεσα στις σεζόν 2011/12 και 2015/16 είχαμε 443 πέναλτι στην Premier League και από αυτά τα 347 έγιναν γκολ – δηλαδή μιλάμε για ποσοστό επιτυχίας 78,3%. Συνεπώς προσδιορίζουμε την προσδοκώμενη αξία για γκολ σε 0,783.

Στα σημείο αυτό θα ορίσουμε έναν όρο, τις «μεγάλες ευκαιρίες», ως περιπτώσεις στις οποίες ο παίκτης θα πρέπει να περιμένουμε να σκοράρει, συνήθως σε κάποιο σενάριο ένας-εναντίον-ενός από πολύ κοντά.

Έτσι λοιπόν, τις τελευταίες πέντε σεζόν στην Αγγλία μετατράπηκαν σε γκολ 2.579 μεγάλες ευκαιρίες από ένα σύνολο 6.213. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε πως σε αυτά τα νούμερα περιλαμβάνονται και τα πέναλτι, συνεπώς το ποσοστό επιτυχίας χωρίς τα πέναλτι είναι 38,7%, που μας προσφέρει αξία της τάξης του 0,387.

Αν κρατήσουμε αυτά τα νούμερα στην άκρη, μας μένουν τα υπόλοιπα σουτ που πραγματοποιούνται εντός της μεγάλης και της μικρής περιοχής. Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε 22.822 τέτοιες ευκαιρίες από τις οποίες οι 1.587 βρήκαν τα δίχτυα. Η προσδοκώμενη αξία γκολ είναι 0,070.

Τέλος, υπάρχουν και τα σουτ εκτός περιοχής. Μιλάμε για 22.318 σουτ στο ίδιο χρονικό διάστημα στην Premier League, με 809 από αυτά να είναι τελικά επιτυχημένα, δηλαδή ποσοστό 3,6% (αξία 0,036). Υπάρχει άλλη μια περίπτωση, που είναι οι απευθείας εκτελέσεις σουτ με ποσοστό επιτυχίας 5-6%, αλλά για ένα απλό σύστημα όπως αυτό που δημιουργούμε, το 3,6% είναι αρκετό.

 

Υπολογισμός αναμενόμενων γκολ ανά ομάδα

Τα παραπάνω δεδομένα είναι ευρέως διαθέσιμα σε ιστοσελίδες και εφαρμογές με στατιστικά και πληροφορίες ποδοσφαίρου. Κοιτώντας τα περσυνά ματς της Premier League έως τις 12 Μαρτίου 2017, μπορούμε να δούμε πως έχουμε επιτυχημένες προβλέψεις με απλά δεδομένα που αφορούν τα σουτ. Στα 211 παιχνίδια της Premier League που ‘κερδήθηκαν’ (με την εξαίρεση των αυτογκόλ), η ομάδα με τα περισσότερα σουτ ήταν αυτή που επικράτησε τελικά σε 151 (71,6%) ματς, ενώ η ομάδα που είχε υψηλότερο συνολικό σκορ αναμενόμενων γκολ κέρδισε σε 170 περιπτώσεις (80,6% των αγώνων).

Οι περιορισμοί του προγνωστικού μοντέλου

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τους περιορισμούς του μοντέλου αυτού. Όσο καλό και αν είναι το σύστημά σας, δεν μπορεί να γνωρίζει πχ. εάν είναι τραυματίας ο μεγάλος σκορερ της κάθε ομάδας, πως μια ομάδα έχει άνοδο στην απόδοσή της ως αποτέλεσμα αλλαγής προπονητή, ή πως μια ομάδα μπορεί να είναι κουρασμένη μετά από έναν δύσκολο αγώνα σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ένα σύστημα όπως αυτό είναι επίσης πιθανό να αποτύχει να προβλέψει κάποιο παιχνίδι με ιδιαίτερα υψηλό σκορ. Από τη στιγμή που βασίζεται σε μέσους όρους και με περίπου τα μισά παιχνίδια να έχουν λιγότερα από 2,5 γκολ, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το περιμένουμε.

Ωστόσο, ενώ τα σουτ αξίζουν 0,097 γκολ κατά μέσο όρο, χρησιμοποιώντας ένα απλό στοιχηματικό μοντέλο όπως αυτό, θα δείτε πως τα σουτ της Μάντσεστερ Σίτι αξίζουν 0,113, ενώ της Χαλ Σίτι μόλις 0,083.

Χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα, μπορείτε να βοηθηθείτε να ποσοτικοποιήσετε την ποιότητα της άμυνας και της επίθεσης μια ομάδας με ακρίβεια.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Αύγουστος 18, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.