Ποια είναι η επίδραση του προπονητή στην απόδοση των παικτών στο τένις;

Η επίδραση του προπονητή των παικτών στο τένις δεν έχει αναλυθεί και ποσοτικοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή του το λεγόμενο φαινόμενο των «σούπερ προπονητών». Εάν δεν ασχολείστε πολύ με το τένις, ενδεχομένως να πιστέψετε πως πρόκειται για προπονητές που έχουν καλά αποτελέσματα σε σταθερή βάση – ίσως το αντίστοιχο του Αντόνιο Κόντε, του Πεπ Γκουαρδιόλα ή του Χοσέ Μουρίνιο στο ποδόσφαιρο, ωστόσο μιλάμε στην πραγματικότητα για κάτι διαφορετικό.

 

Τί είναι ο σούπερ προπονητής στο τένις;

Στο τένις, ο σούπερ προπονητής είναι ένας κορυφαίος σε επιτυχίες πρώην παίκτης, που αποτελεί πλέον τον προπονητή κάποιου εν ενεργεία κορυφαίου τενίστα. Σε ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε πως μιλάμε για κάτι σαν τον Στίβεν Τζέραρντ ή τον Ρίο Φέρντιναντ να αναλαμβάνουν τους συλλόγους στους οποίου έπαιζαν.

Χωρίς αμφιβολία, η σύγκριση ανάμεσα σε αθλήματα δεν είναι σωστή γιατί είναι μεταξύ τους πολύ διαφορετικά. Όποιος έχει αναλύσει τις στατιστικές των προπονητών στο ποδόσφιαρο θα φτάσει στο συμπέρασμα πως οι κορυφαίοι παίκτες δεν γίνονται πάντα καλοί προπονητές, ωστόσο φαίνεται πως στο τένις, το να έχει κανείς μια καλή καριέρα στο άθλημα ως αθλητής είναι προαπαιτούμενο για μια καλή θέση ως προπονητής.

Παρότι δικαιολογημένα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτό το γεγονός, κοιτώντας τους αριθμούς πίσω από τους «σούπερ προπονητές» μπορούμε να κρίνουμε εάν πράγματι προσφέρουν θετικά στα αποτελέσματα και στην απόδοση των παικτών ή αν απλά έχουν το όνομα αλλά όχι τη χάρη.

 

Η εμφάνιση των σούπερ προπονητών

Από το 2010 ένας αριθμός «σούπερ προπονητών» άρχισαν να προπονούν παίκτες του τένις. Ο Ιβάν Λέντλ (δύο φορές) αποτέλεσε τον προπονητή του Άντι Μάρεϊ, ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε τον Μπόρις Μπέκερ για πολλά χρόνια πριν συνεργαστεί με τον Αντρέ Αγκάσι. Ο Ράφα Ναδάλ συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με τον Κάρλος Μόγια, ενώ ο Ρότζερ Φέντερερ είχε στο παρελθόν τον Στέφαν Έντμπεργκ ως προπονητή.

Ακόμη και σε χαμηλότερης δυναμικότητας παίκτες, μεγάλου ωστόσο επιπέδου, έχουν έντονη παρουσία οι σούπερ προπονητές. Ο Σταν Βαβρίνκα προσέλαβε τον Ρίτσαρντ Κράιτσεκ το 2016, ενώ ο Μάριν Σίλιτς είχε για πολλά χρόνια ως προπονητή τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Οι Μόγια και Κράιτσεκ που αναφέραμε έχουν προπονήσει και τον Μίλος Ράονιτς, ο οποίος αλλάζει κάθε τρεις και λίγο προπονητή, έχοντας συνεργαστεί εκτός και άλλων και με τον Τζον ΜακΕνρό. Ο Τόμας Μπέρντιτς είχε επίσης προπονητή τον Ιβανίσεβιτς.

 

Πώς μετράμε την απόδοση ενός προπονητή;

Τα να δούμε τα ποσοστά νίκης κάποιου παίκτη είναι σίγουρα χρήσιμο, αλλά οι τραυματισμοί που δεν έχουν σχέση με τους προπονητές μπορούν να επηρεάσουν τα νούμερα αυτά.

Επιπλέον, η ηλικία του παίκτη σίγουρα έχει και αυτή την επίδρασή της, καθώς οι νεότεροι παίκτες λογικά είναι σε θέση να βελτιώσουν τα ποσοστά νίκης τους, ενώ για έναν βετεράνο επιτυχία είναι να παραμένει σταθερός σε ένα καλό ποσοστό επιτυχιών.

Υπάρχει η περίπτωση του Ιβάν Λέντλ που δεν κατάφερε να βελτιώσει τις αποδόσεις του Άντι Μάρεϊ όσο ενδεχομένως να ισχυρίζονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναμφίβολα, η καλύτερη μέτρηση που μπορούμε να κάνουμε αναφορικά με την επίδραση του προπονητή είναι αν μακροπρόθεσμα μπορεί να μας προσφέρει κέρδη σε σχέση με τις αποδόσεις που προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες. Δυστυχώς πειραματικά σε δείγμα περίπου 800 αγώνων και 12 γνωστούς προπονητές, το συμπέρασμα είναι πως δεν φαίνεται να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στους παίκτες που προπονούν. Φαίνεται πως οι προπονητές δεν φαίνεται ούτε να επηρέασαν τις αποδόσεις, ούτε την κερδοφορία εάν κάνουμε προσομοιώσεις πονταρισμάτων. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα αμφίβολο εάν πραγματικά βελτιώνουν το επίπεδο των παικτών του τένις σε σχέση με άλλους λιγότερο διάσημους προπονητές.

Συμπερασματικά λοιπόν, καλύτερα να μην ασχολείστε με το πόσο καλός ή γνωστός είναι ο προπονητής του κάθε τενίστα. Δεν φαίνεται να έχει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα στην απόδοση των παικτών στο τένις.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Σεπτέμβριος 20, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.