Ποδοσφαιρικές προβλέψεις: Αποτελέσματα Vs Αποδόσεις στο παρελθόν

Πριν την αρχή των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων οι παίκτες του στοιχήματος συνηθίζουν να μελετούν τις τελικές κατατάξεις στην βαθμολογία της προηγούμενης περιόδου στα πρωταθλήματα που τους ενδιαφέρουν. Πόσο χρήσιμη είναι η θέση κατάταξης την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά τις νέες προβλέψεις;

Αυτό που επιδιώκουν οι παίκτες του στοιχήματος είναι να συγκεντρώσουν δεδομένα ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο στοιχηματικό μοντέλο για να προβλέψουν την έκβαση στους επόμενους αγώνες. Παρέχει ωστόσο μια αγωνιστική σεζόν αρκετά μεγάλο δείγμα;

Στην αγγλική Premier League που χρησιμοποιούμε συνήθως για τα παραδείγματά μας, το πρωτάθλημα πραγματοποιείται σε διάρκεια 10 μηνών, με 380 παιχνίδια συνολικά και 36.000 λεπτά παιχνιδιού, ενώ έχουμε περίπου 10.000 ευκαιρίες για γκολ.

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως η επίδραση της τύχης είναι μικρή στη διάρκεια μιας ολόκληρης σεζόν και πως οι πόντοι που συγκεντρώνει μία ομάδα αποτελούν ένα ακριβές δείγμα του επιπέδου του ταλέντου και καλή ένδειξη για προβλέψεις την επόμενη σεζόν. Ωστόσο υπάρχουν πολυάριθμα παραδείγματα μιας καλής ή κακής χρονιάς ομάδων που δεν συνεχίστηκε στη συνέχεια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο της Λέστερ που συγκέντρωσε 41 βαθμούς τη σεζόν 2014/15, 81 βαθμούς την επόμενη σεζόν που πήρε τον τίτλο και 44 βαθμούς τη σεζόν 2016/17. Παρόμοιες εμφανίσεις είχαμε τα τελευταία χρόνια και από Τσέλσι, Έβερτον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Γουέστ Χαμ και συνεπώς φαίνεται πως η τύχη επηρεάζει τη συνολική βαθμολογίας μιας ομάδας, ακόμη και κατά τη διάρκεια μας ολόκληρης σεζόν.

 

Χρησιμοποιώντας παλιές αποδόσεις για την πρόγνωση μελλοντικών αγώνων

Αρκετοί παίκτες του στοιχήματος έχουν αναπτύξει μοντέλα που βασίζονται στην επιθετική και στην αμυντική απόδοση των ομάδων, ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτούνται πολλά και αναλυτικά δεδομένα που σπάνια είναι διαθέσιμα και τα οποία ανανεώνονται σε κάθε  παιχνίδι.

Με βάση αποδόσεις προηγούμενων ετών μπορούμε να δημιουργήσουμε στοιχηματικά μοντέλα. Η πιθανότητα νίκης πολλαπλασιάζεται για παράδειγμα σε ένα από αυτά επί 3 και η πιθανότητα ισοπαλίας επί 1. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους δύο αριθμούς για να βρούμε τους αναμενόμενους πόντους για κάποιο παιχνίδι.

Για παράδειγμα, οι πιθανότητα νίκης της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στη Γουέστ Χαμ τον Σεπτέμβριο του 105 ήταν σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών 0,814 για εντός έδρας νίκη, 0,126 για ισοπαλία και 0,061 για νίκη της Γουέστ Χαμ.

 

Άρα έχουμε:

Αναμενόμενοι βαθμοί της Μάντσεστερ Σίτι:

(0,814*3) + (0,126*1) = 2,568

Αναμενόμενοι βαθμοί της Γουέστ Χαμ:

(0,061*3) + (0,126*1) = 0,309

Η Γουέστ Χαμ κέρδισε τελικά με σκορ 2-1.

 

Εν μέσω του παραληρήματος που προκαλούσε η απόδοση της Λέστερ στην κούρσα της για τον τίτλο, λίγοι ήταν εκείνοι που παρατήρησαν ότι την ίδια σεζόν η Γουέστ Χαμ κέρδισε 20 περισσότερους βαθμούς από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων περιόδων.

Το σύνολο των αναμενόμενων πόντων στα 38 παιχνίδια της σεζόν 2015/16 βασίζεται στις τελικές αποδόσεις στοιχηματικών εταιριών και έφτασε μόλις τους 47 points. Αποτελεί βελτίωση σε σχέση με τους 42 βαθμούς που είχε κατά μεσό όρο ανάμεσα σε 2009 και σε 2015, αλλά πολύ κάτω από το τεράστιο άλμα που πέτυχε η ομάδα.

Είναι εύκολο να επιλέξει κανείς κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα για να επιβεβαιώσει ένα επιχείρημα, μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε τόσο τους πραγματικούς βαθμούς όσο και τους αναμενόμενους βαθμούς για να βγάλουμε κάποιο πιο έγκυρο συμπέρασμα για την προσεχή σεζόν.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Αύγουστος 23, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.