Η σημασία των στατιστικών δεδομένων στο στοίχημα

Όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο και γενικότερα με οικονομικά προϊόντα, συχνά μιλούν για την οικονομική τους απόδοση το προηγούμενο έτος ή για στατιστικά αξιόλογα αποτελέσματα τα τελευταία τρία ή πέντε χρόνια.

Οι επενδυτές αναλύουν αντίστοιχα μακροπρόθεσμα την απόδοση των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων τους. Το στοίχημα είναι μία άλλη περίπτωση φυσικά, ωστόσο μπορεί να υπάρξει μια αντίστοιχη προσέγγιση. Όποιος ασχολείται με το στοίχημα οφείλει να επενδύσει στα στατιστικά, τα οποία υπάρχουν κατά κόρον σε όλα τα αθλήματα.

Παράλληλα, ακούμε συχνά για συστήματα τα οποία είναι πολύ επιτυχημένα. Πως αυτό το στοίχημα έκανε 8-1 την προηγούμενη εβδομάδα κ.ο.κ. Πώς θα σας φαινόταν εάν ένα σύστημα είχε 56% επιτυχία σε 100 αγώνες; Ακούγεται αρκετά καλό, αλλά είναι στατιστικά επιβεβαιωμένη η επιτυχία του;

Θα θέλαμε λίγο να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, που παραμένουν αρκετά ασαφή στο μυαλό πολλών παικτών του στοιχήματος. Έτσι θα μπορέσετε να αντιληφθείτε πόσο αποτελεσματικό ή όχι είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι σας.

 

Τα πάντα είναι αριθμοί

Όσοι ασχολούνται με τα μαθηματικά, αρέσκονται στο να ποσοτικοποιούν τα πράγματα. Όταν κάτι είναι στατιστικά σημαντικό στα μαθηματικά σημαίνει πως είναι πιθανότατα πραγματικό, ότι ισχύει και μπορεί να επιβεβαιωθεί. Εάν λοιπόν είναι κάτι 95% σημαντικό στατιστικά, είναι 95% πιθανό η υπόθεση που έχουμε κάνει να ισχύει πραγματικά. Αυτό βέβαια σημαίνει πως υπάρχει άλλο ένα 5% πιθανότητας η υπόθεση να είναι λανθασμένη.

Πώς μπορούμε ωστόσο να χρησιμοποιήσουμε αυτό το γεγονός; Τα στατιστικά και τα μαθηματικά μας επιτρέπουν να δούμε εάν η προσέγγισή μας είναι σωστή ή όχι. Μας λένε πόσο χρειάζεται να μελετήσουμε κάποιο σύστημα και μας δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για το πόσο θα πρέπει να επιμείνουμε.

Συνήθως η επιτυχία στο στοίχημα σημαίνει πως θα πρέπει να είμαστε σωστοί στις προβλέψεις μας σε ένα ποσοστό γύρω στο 51-53%. Ας υποθέσουμε πως θέλουμε να δοκιμάσουμε πόσο καλό είναι ένα σύστημα με 55% ποσοστό επιτυχίας. Τις όποιες απαντήσεις θα μας τις δώσουν τα στατιστικά δεδομένα.

Εάν το σύστημά μας έχει 57% επιτυχία σε δείγμα πάνω από πχ. 1 εκατομμύριο αγώνες, θα συμφωνήσουμε μάλλον όλοι πως είναι πολύ καλό. Είναι στατιστικά σημαντικό; Ναι είναι. Εάν μιλάμε για 100.000 παιχνίδια στο δείγμα μας, ισχύει το ίδιο; Ναι, είναι στατιστικά σημαντικό.

 

Ο χρόνος είναι χρήμα

Γενικά θα λέγαμε λίγο αυθαίρετα βέβαια, πως εάν το δείγμα μας βρίσκεται πάνω από τους 2.000 αγώνες και το ποσοστό φτάνει το 57%, τότε το σύστημά μας είναι στατιστικά σημαντικό και επιτυχημένο.

Όσο πιο μικρό είναι το δείγμα των αγώνων, τόσο μεγαλύτερο θα πρέπει αντίστοιχα να είναι το ποσοστό επιτυχίας για να θεωρήσουμε πως δουλεύει ένα σύστημα. Σε ένα μεγάλο δείγμα, το ποσοστό μειώνεται και αναλαμβάνει έργο ο νόμος των μεγάλων αριθμών. Με τον χρόνο γνωρίζουμε πως όλα τα συστήματα έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Ωστόσο το μεγάλο δείγμα αγώνων και αποτελεσμάτων είναι αυτό που επιβεβαιώνει ή διαψεύδει την αποτελεσματικότητα του συστήματός μας στο στοίχημα. Γι’ αυτό μην βιάζεστε, δείξτε υπομονή και θα ανταμειφθείτε τελικά γι’ αυτή.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Δεκέμβριος 13, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.