Είναι οι ομάδες στο ποδόσφαιρο πιο ευάλωτες μόλις σκοράρουν;

«Οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες αμέσως μόλις σκοράρουν». Πρόκειται για μια φράση που ακούμε συχνά στο ποδόσφαιρο. Όπως συμβαίνει με πολλούς «μύθους» στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε την ευρέως διαδεδομένη πίστη. Η εξέταση πρόσφατων δεδομένων, μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες του στοιχήματος να υπολογίσουν τις πιθανότητες στο ζωντανό στοίχημα και να αναπτύξουν την αντίστοιχη στρατηγική τους. Προσπαθήσαμε να εξετάσουμε εάν μια ομάδα τελικά είναι πιο ευάλωτη ή όχι μετά από την επίτευξη κάποιο γκολ βοηθούμενοι από στατιστικά δεδομένα.

 

Ο μύθος του ποδοσφαίρου

Υπάρχουν πολλοί μύθοι στο ποδόσφαιρο. Οι πιο πολλοί δημιουργούνται από κλισέ που εκφράζονται με τέτοια συχνότητα που τελικά φτάνουν να θεωρούνται ως αποδεκτά από το γενικό κοινό, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια εξέταση ουσιαστικών δεδομένων που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν τα λεγόμενα.

Ένας τέτοιος μύθος είναι ο συγκεκριμένος που αναφέρουμε που εάν ισχύει τελικά έχει μεγάλη σημασία για όσους ασχολούνται με το ζωντανό ποδοσφαιρικό στοίχημα.

Η συγκεκριμένη αντίληψη έχει σίγουρα μια βάση – όπως συμβαίνει με τους περισσότερους μύθους και κλισέ. Όταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι ισόπαλος, η επίτευξη ενός γκολ διαταράσσει ουσιαστικά τις ισορροπίες και μπορεί να οδηγήσει την ομάδα που σκόραρε στο να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή της ή την ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ να αυξήσει τις προσπάθειές της να αποκαταστήσει την ανισορροπία στο σκορ.

 

Πως μπορούμε να μετρήσουμε τον μύθο

Υπάρχει μια μέθοδος με την οποία μπορούμε να εξετάσουμε αυτή την πεποίθηση που έχουν πολλοί. Μπορούμε να εντοπίσουμε ισοπαλίες με σκορ 1-1 και να αναλύσουμε πότε επιτεύχθηκε το δεύτερο γκολ. Για παράδειγμα, μετά από την επίτευξη ενός γκολ στο 50ο λεπτό, ο χρόνος που απομένει μπορεί να χωριστεί σε 4 ίσα χρονικά διαστήματα των 10 λεπτών.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην μεθοδολογία. Υπάρχουν πολλά ακόμη αποτελέσματα στο οποία έχουν σκοράρει οι δύο ομάδες από το 1-1 μόνο. Είναι επίσης αδύνατο να γνωρίζει κανείς όταν στοιχηματίζει εάν ένα παιχνίδι θα λήξει 1-1 και όχι 2-1, 2-2, 3-1 κ.ο.κ. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο χωρίς κάποια στρατηγική ζωντανού ποδοσφαιρικού στοιχήματος.

Η μέθοδος, ωστόσο, προσφέρει αρκετή διορατικότητα. Για αρχή, πως αντιδρά μια ομάδα μετά από το 1-0 είτε αυτή είναι μπροστά είτε πίσω στο σκορ, που είναι πολύ σημαντικό στο ζωντανό στοίχημα. Αναλύοντας τη χρονική περίοδο ανάμεσα στο πρώτο γκολ και στην πιθανή ισοφάριση, μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε το γενικό μοτίβο του υπόλοιπου αγώνα και να το εφαρμόσουμε ως σενάριο σε μελλοντικούς αγώνες.

Με αυτόν τον τρόπο, η στοιχηματική αυτή «ενόραση» μπορεί να αποκτηθεί εξετάζοντας κάθε ισοπαλία με σκορ 1-1 σε διάρκεια ας πούμε 5 ετών.  Ο ισχυρισμός πως μια ομάδα είναι πιο ευάλωτη μετά την επίτευξη κάποιου γκολ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σχέση με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Συνεπώς, η Premier League – με δείγμα πέντε σεζόν, φαίνεται για άλλη μια φορά μια καλή περίπτωση για να εξετάσουμε ώστε να επιβεβαιώσουμε ή να απορρίψουμε τον μύθο.

 

Τα αποτελέσματα

Πραγματοποιώντας την έρευνα, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως κάποια ομάδα που συμμετέχει σε ισοπαλία 1-1 είναι πιο πιθανό να δεχτεί γκολ προς το τέλος του αγώνα, παρά αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ που της προσφέρει προβάδισμα στο σκορ. Πράγματι μόνο ποσοστό 23,6% των περιπτώσεων ισοφάρισης στο σενάριο που περιγράφουμε προήλθε στο πρώτο χρονικό διάστημα από τα τέσσερα μετά την επίτευξη του γκολ.

Περισσότερα γκολ (26,9%) προήλθαν τη δεύτερη περίοδο. Μπορεί κανείς να υποθέσει πως η ομάδες χρειάζονται κάποια περίοδο για να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους πριν καταφέρουν να σκοράρουν επί των αντιπάλων τους. Περισσότερα επίσης γκολ πραγματοποιούνται αυτή τη δεύτερη περίοδο σε σχέση με την τρίτη περίοδο.

Σε διάρκεια πέντε σεζόν, το τρίτο χρονικό διάστημα φαίνεται να είναι το λιγότερο αποδοτικό στο πείραμά μας όσον αφορά την επίτευξη ενός γκολ. Πρόκειται εκτός των άλλων για μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι προπονητές συνήθως πραγματοποιούν τις περισσότερες αλλαγές παικτών και οι παίκτες που μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο χρειάζονται χρόνο για να έχουν επίδραση στο παιχνίδι.

 

Επιπλέον ευρήματα

Φαίνεται πως η τέταρτη περίοδος είναι τελικά η πιο αποδοτική αναφορικά με το γκολ ισοφάρισης. Στις 3 από τις 5 σεζόν στις οποίες πραγματοποιήθηκε η μέτρηση, οι πιο πολλές περιπτώσεις ισοφάρισης από ισοπαλίες 1-1 προέκυψαν το 73ο λεπτό ή αργότερα (13 φορές και στις τρεις περιπτώσεις).

Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν πως 26 γκολ επιτεύχθηκαν το 90ο λεπτό ή ακόμη και αργότερα, στις καθυστερήσεις του αγώνα. Το πρώτο και το δεύτερο χρονικό διάστημα παρήγαγαν 92/182 γκολ και τα διαστήματα 3 και 4 μας άλλα 90. Φαίνεται λοιπόν πως τα γκολ είναι μοιρασμένα, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις να υποστηρίξουν τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό μύθο. Οι παίκτες που ασχολούνται με το ζωντανό στοίχημα χρειάζεται συνεπώς να έχουν ανοιχτό μυαλό.

Να σημειώσουμε επίσης που ο αριθμός των ισοπαλιών ήταν σχετικά όμοιος και τις πέντε περιόδους με 40, 28, 36, 40 και 38 ισοπαλίες. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως 14 γκολ μπήκαν τα πρώτα 10 λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου.

Δεν ισχύει λοιπόν ο μύθος;

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως τα δεδομένα της Premier League τα 5 τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να στηρίζουν τον μύθο πως οι ομάδες είναι πιο εύκολο να δεχτούν γκολ μόλις σκοράρουν. Δεν λέμε πως αυτό δεν ισχύει απόλυτα, ούτε πως ποτέ δεν τρώνε αμέσως γκολ. Κατά μέσο όρο ωστόσο, δεν φαίνεται το σενάριο να πραγματοποιείται στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Εάν θέλουμε να διαχωρίσουμε κάποιο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια ομάδα είναι πιο ευάλωτη, τότε μιλάμε σίγουρα για τα τελευταία 20 λεπτά του κάθε αγώνα. Ακόμη και έτσι, ωστόσο, μιλάμε για λίγες ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιόδους του αγώνα. Γενικά, τα ποσοστά φαίνονται να μοιράζονται σχετικά ίσα.

Φυσικά το πείραμα απλά μας δείχνει τις τάσεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα εάν αναζητούμε κάποιο πλεονέκτημα στο στοίχημα. Ίσως να αξίζει καλύτερα να μελετήσουμε εάν μια ομάδα είναι πραγματικά πιο πιθανό να σκοράρει ξανά από το να δεχτεί κάποιο γκολ ισοφάρισης. Επιπλέον, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα ευρύτερο πείραμα με περισσότερα ισόπαλα σκορ πέρα από το 1-1 και να κρίνετε τα αποτελέσματα.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Σεπτέμβριος 28, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.