Γιατί οι παίκτες του στοιχήματος καλό είναι να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή στα αναμενόμενα γκολ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι λεπτομερείς αναλύσεις μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα αθλήματα στα οποία στοιχηματίζουμε, είτε οι ίδιες οι ομάδες μπορούν με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν τις επιδόσεις τους. Είναι λοιπόν σημαντικό τα δεδομένα να συλλέγονται με τον σωστό τρόπο και να αναλύονται σωστά.

 

Κατανοώντας την έννοια των αναμενόμενων γκολ

Τα αναμενόμενα γκολ είναι μια τυπική περίπτωση ανάλυσης, που μας επιτρέπει να φύγουμε από την αφηρημένη έννοια της ποιοτικής ανάλυσης και να φτάσουμε σε μια ποσοτική ανάλυση που φυσικά βοηθά πολύ περισσότερο τους παίκτες του στοιχήματος.

Όπως συμβαίνει με την περίπτωση όλων των μετρήσιμων μεγεθών, τα αναμενόμενα γκολ αποτελούν ένα καλό εργαλείο που περιγράφει καλύτερα την πιθανότητα επανάληψης γεγονότων του παρελθόντος και την πρόγνωση της μελλοντικής απόδοσης κάποιας ομάδας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η συγκεκριμένη μέτρηση εξάγεται από κάποιο στοιχιματικό μοντέλο και συνεπώς τα αναμενόμενα γκολ από κάποια πηγή μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλήρως με τα συμπεράσματα κάποιου άλλου μοντέλου που δημιουργήθηκε με ελαφρά διαφορετικές παραμέτρους ή χρονικές περιόδους.

Όλα τα μοντέλα τα οποία ασχολούνται με τα αναμενόμενα γκολ, ενσωματώνουν τρεις σημαντικές παραμέτρους που έχουν ισχυρή επίδραση στην πιθανότητα να προκύψει κάποιο γκολ. Αυτές είναι η απόσταση της προσπάθειας για γκολ (το σημείο της προσπάθειας έως τη γραμμή του γκολ) και επίσης το είδος της τελικής προσπάθειας, εάν δηλαδή πρόκειται για σουτ ή κεφαλιά.

 

Γιατί έχει σημασία η ποιότητα και η συχνότητα

Πολύ βασική έννοια όσον αφορά τα προσδοκόμενα γκολ είναι το πόσο σημαντική είναι μια φάση και τι ποσοστό επιτυχίας έχει αυτή να μετεξελιχθεί σε κάποιο γκολ. Είναι φυσικά επίσης πολύ σημαντικό να γίνεται και μια αξιολόγηση των ομάδων. Στην περίπτωση μας δεχόμαστε μια ποιοτική αξιολόγηση των τελικών προσπαθειών και αποδεχόμαστε την άποψη πως μια ομάδα με μεγαλύτερο αριθμό αναμενόμενων γκολ είναι πιο πιθανό τελικά να πάρει τη νίκη από την αντίπαλό της.

Η ανάλυση των τελικών φάσεων σε αυτές που είναι υψηλότερης ποιότητας και σε όσες είναι χαμηλότερης ποιότητας πάνε τη μελέτη πραγματικά σε άλλο επίπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με χαμηλά σκορ και οι ομάδες που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν λιγότερες, αλλά καλύτερης ποιότητας ευκαιρίες έχουν περισσότερες πιθανότητας να σκοράρουν τουλάχιστον μία φορά, συγκρητικά με την ομάδα που πραγματοποιεί περισσότερες σε αριθμό, αλλά χαμηλότερης ποιότητας ευκαιρίες.

Εάν κοιτάξουμε την περυσινή σεζόν της Premier League προσεχτικά, θα διαπιστώσουμε πως οι ομάδες που σκόραραν μία φορά σε κάποιον αγώνα, κέρδισαν κατά μέσο όρο 1,13 βαθμούς στα εντός και εκτός έδρας ματς, επαρκή αριθμό γκολ ώστε να μείνουν στην κατηγορία και να μην έχουν προβλήματα υποβιβασμού.

 

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία καλύτερη από πολλές μικρότερες ευκαιρίες;

Μέσω προσομοιώσεων που μπορείτε να πραγματοποιήσετε και οι ίδιοι μέσω του excel ή μιας γλώσσας προγραμματισμού όπως για παράδειγμα η R (που είναι εξαιρετική σε τέτοιες περιπτώσεις), μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας αναφορικά με το παραπάνω ερώτημα.

Ας δοκιμάσουμε ένα πιο συγκεκριμένο παράδειγμα. Θα ορίσουμε πως δύο ομάδες έχουν 1,2 αναμενόμενα γκολ έκαστη. Η ομάδα 1 δημιουργεί δύο ευκαιρίες με 60% πιθανότητα επίτευξης γκολ με βάση την προϊστορία με την αντίπαλό της ομάδα 2, η οποία πραγματοποιεί πολλά σουτ από μεγάλες αποστάσεις με 6% πιθανότητα σκοραρίσματος.

Στις προσομοιώσεις κάποιες φορές τα πράγματα πάνε στραβά για την ομάδα 1 με ήττες ακόμη και 7-1 σε 10.000 προσομοιώσεις αλλά συνολικά η στρατηγική της ομάδας 1 δείχνει να είναι πιο αποτελεσματική από την ομάδα 2. Σε δείγμα 1.000 αγώνων είχαμε 375 νίκες για την ομάδα 1, 315 ισοπαλίες και 310 νίκες για την ομάδα 2.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν πως εάν εξετάσουμε απλά και μόνο τα γκολ ως αριθμούς που παίρνουμε από τα αποτελέσματα των αγώνων δεν μπορούμε να φτάσουμε στην ακρίβεια που μας προσφέρει η ποιοτική ανάλυση των ευκαιριών.

Ευτυχώς για εμάς, τα στατιστικά που αφορούν τις ευκαιρίες των ομάδων είναι όλο και ευρύτερα διαθέσιμα σε πολλές ιστοσελίδες. Στο πρωτάθλημα της αγγλικής Premier League, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ προηγούνται στατιστικά στη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών, αλλά άλλες λιγότερο δημοφιλείς ομάδες όπως η Στοόυκ Σίτι, παίζουν με πολλές αλλά χαμηλότερες ποιοτικά ευκαιρίες. Ορισμένοι μπορεί να αμφισβητήσουν ενδεχομένως τα συμπεράσματά μας παίρνοντας το παράδειγμα της Γουίγκαν, η οποία είχε επιτυχία με χαμηλής ποιότητας ευκαιρίες. Αυτό μπορεί να συμβεί αλλά το βέβαιο είναι ωστόσο πως οι ομάδες που οι ομάδες με μεγαλύτερες ευκαιρίες, έστω και αν αυτές είναι σημαντικά λιγότερες αριθμητικά, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στην επιτυχία, δηλαδή στη νίκη.

 

Bookie Μπόνους Παίξτε
1. Sportingbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
2. Novibet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
3. Mybet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
4. Netbet Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
5. Stoiximan Δεν προσφέρεται Παίξτε » Ανάλυση
Οι αναφερόμενες αποδόσεις ήταν έγκυρες κατά την έκδοση του άρθρου. Οι στοιχηματικές αποδόσεις υπόκεινται σε διακυμάνσεις. Παρακαλούμε ελέγξτε με τις σχετικές στοιχηματικές εταιρίες για τις τρέχουσες αποδόσεις.
Οκτώβριος 24, 2017 by : posted in Θεωρία / Στρατηγική Χωρίς σχόλια

Comments are closed.